Κατάθεση -«φωτιά» για τα Τέμπη: Δεν μπορούσε να γίνει έκρηξη με το φορτίο που μετέφερε, λέει ο εμπειρογνώμονας

Ευθύνες στο κράτος για τα συστήματα ασφαλείας και το τσιμέντωμα του τόπου της τραγωδίας επιρρίπτει ο Β. Προφυλλίδης

Must Read

Φωτιές άναψε στην κυβέρνηση ο εμπειρογνώμονας Βασίλης Προφυλλίδης, ο οποίος ήταν και μέλος της επιτροπής Γεραπετρίτη που ερεύνησε τα αίτια του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ο καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όχι μόνον επέρριψε ευθύνες για την τηλεδιοίκηση που δεν λειτουργούσε και θα είχε αποτρέψει την σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών αλλά άφησε και αιχμές για την ανεξήγητη έκρηξη που σημειώθηκε στα βαγόνια.

«Από τα χαρτιά που μετέφερε δεν μπορεί να προκύπτει κάτι τέτοιο», κατέθεσε ο Β. Προφυλλίδης μετά από ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Παύλου Σαράκη, αναφερόμενος στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε μετά την σύγκρουση.

Επίσης ο εμπειρογνώμονας ανέφερε ότι «δεν έπρεπε να γίνει αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος» και ότι έχει «ευθύνες το κράτος» για τη μη αποκατάσταση της τοπικής τηλεδιοίκησης στη Λάρισα.

«Τα 4 χρόνια ήταν πολλά», απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη. -ήταν κομβική η έλλειψη συστημάτων ασφαλείας όπως το ETCS (αυτόματο σύστημα συρμών) και το GSM-R (ενδοεπικοινωνία μεταξύ μηχανοδηγών και σταθμαρχών). Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης, τότε θα είχαν ελαχιστοποιηθεί οι πιθανότητες να σημειωθεί η σύγκρουση.

«Μόνο το ETCS χρειαζόταν»

«Μόνο το ETCS χρειαζόταν», απάντησε χαρακτηριστικά ο εμπειρογνώμονας στην εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, όταν τον ρώτησε αν το σύστημα θα είχε αποτρέψει το δυστύχημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα που αφορά την αυτόματη πέδηση θα σταματούσε την πορεία των τρένων πριν την μετωπική σύγκρουση.

Όσο για το τσιμέντωμα του σημείου της τραγωδίας, ο κ. Προφυλλίδης ανέφερε πώς αν δεν είχε μπαζωθεί το σημείο, τότε οι εμπειρογνώμονες πιθανόν να είχαν βρεθεί εκεί την αμέσως επόμενη μέρα.  δεν είχε μπαζωθεί ο τόπος της τραγωδίας, «ίσως, θα είχαμε βρεθεί εκεί την επόμενη μέρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο εμπειρογνώμονας, η επιτροπή δεν είχε λάβει όλες τις συνομιλίες που καταγράφηκαν ανάμεσα στον σταθμάρχη και τους μηχανοδηγούς, με την κ. Αποστολάκη να σχολιάζει ότι το πόρισμα συντάθηκε με τα στοιχεία που προσκόμισε το κράτος και η κυβέρνηση…

Δείτε επίσης:

Τέμπη: Στον εισαγγελέα για ψευδορκία η κατάθεση της Hellenic Train στην Εξεταστική

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This