«Εύφλεκτη» η ατμόσφαιρα στο ΑΠΘ: Νέα επέμβαση των ΜΑΤ – Αντιεξουσιαστές προκαλούν με συνθήματα για τον Λυγγερίδη

«Η κυβέρνηση και η απόπειρά της να μας τρομοκρατήσει θα πέσει στο κενό», δηλώνουν φοιτητές της Νομικής Κομοτηνής

Must Read

«Μπαρούτι» μυρίζει για μια ακόμη φορά η ατμόσφαιρα έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς δυνάμεις των ΜΑΤ πραγματοποίησαν νέα επέμβαση στις εγκαταστάσεις του απόψε το βράδυ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του thesstoday.gr, οι αστυνομικοί επικαλέστηκαν φθορές στο κτίριο της Πρυτανείας ως αφορμή για την επέμβασή τους. Ωστόσο, στο σημείο βρέθηκαν και αντιεξουσιαστές, οι οποίοι υποδέχτηκαν τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με υβριστικά συνθήματα για τον Γιώργο Λυγγερίδη, τον υπαρχιφύλακα των ΜΑΤ που υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του, έχοντας χτυπηθεί από ναυτική φωτοβολίδα στα επεισόδια στου Ρέντη. «Πού είναι ο Λυγγερίδης; Πού είναι ο Γιώργος; Κοιμάται; Κάτω από το χώμα είναι. Να πάτε να τον βρείτε», φώναζαν οι αντιεξουσιαστές που στήθηκαν απέναντι από τα ΜΑΤ.

Σημειώνεται ότι εντός του campus του ΑΠΘ είχε καταλήξει νωρίτερα η πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την καταδρομική επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση της κατάληψης στη Νομική του ΔΠΘ στην Κομοτηνή και τις 18 προσαγωγές φοιτητών. Η είσοδος των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των ατόμων που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Σημειώνεται ότι την ώρα που εξελισσόταν η πορεία διαμαρτυρίας, παράλληλα λάμβανε χώρα και μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

«20 φοιτητές ήρθαν αντιμέτωποι με δύο διμοιρίες»

«20 φοιτητές ήρθαν αντιμέτωποι με δύο διμοιρίες των ΜΑΤ. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, οι φοιτητές δεν τρομοκρατούμαστε. Είμαστε ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχουμε δίκαια αιτήματα, παλεύουμε για πτυχία με αξία. Η κυβέρνηση και η απόπειρά της να μας τρομοκρατήσει θα πέσει στο κενό», δήλωσε στο τοπικό μέσο paratiritis-news.gr συμφοιτητής των προσαχθέντων και πρόσθεσε πως «χτυπούσαν φοιτητές για να τους βγάλουν από τη σχολή, υπάρχουν όλα σε βίντεο».

Από την πλευρά του, ο φοιτητικός σύλλογος του ΔΠΘ με ψήφισμά του καταγγέλλει «την προκλητική εισβολή της αστυνομίας στο ΔΠΘ με σκοπό να εκκενώσει την αποφασισμένη κατάληψη του ΦΣ Νομικής ΔΠΘ. Η αστυνομία με δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν προσαγάγει αναίτια φοιτητές και φοιτήτριες του συλλόγου. Η χυδαία στάση της κυβέρνησης δεν θα περάσει! Αφού πρώτα προσπάθησε με απειλές για εισαγγελικές παρεμβάσεις, με τηλεξεταστικες και στοχοποιήσει στις διοικήσεις των σχολών, τώρα επιτίθεται ευθέως στους ΦΣ και στους ώμους ασύλου! Τόσο πολύ φαίνεται να φοβάται τον δίκαιο αγώνα των φοιτητών. Να αποχωρήσουν εδώ και τώρα οι δυνάμεις καταστολής από το άσυλο. Να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες συμφοιτητές μας».

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, από τους συνολικά 18 φοιτητές που προσήχθησαν μετά την αστυνομική επέμβαση στην κατάληψη της Νομικής του ΔΠΘ, οι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τις 21:00, με τους υπόλοιπους 12 να παραμένουν υπό κράτηση στην Αστυνομική Διεύθυνση Κομοτηνής. Τελικά, λίγο πριν τις 23.00 αφέθηκαν ελεύθεροι και αυτοί, αν και στην περίπτωσή τους ασκήθηκαν κατηγορίες για «διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας».

Σημειώνεται πως για την απελευθέρωση των φοιτητών μεσολάβησε ο βουλευτής Επικρατείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης για τα επεισόδια στην Κομοτηνή

Σε ανακοίνωσή του για την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Κομοτηνής, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να αντιμετωπίζει με αυταρχισμό και καταστολή τους φοιτητές που αγωνίζονται, προκειμένου με την βία να επιβάλει τους όρους της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, την απρόκλητη επίθεση και τον ξυλοδαρμό των νεαρών φοιτητών, τις προσαγωγές. Αυτά είναι τα προσφιλή “εργαλεία” της κυβέρνησης. Σήμερα, απέναντι στον φοιτητικό κόσμο. Αύριο απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα διεκδικήσει το δίκιο της. 

»Δεν ξεχνάμε: Η κυβέρνηση ξεκίνησε με υποτιμητικές δηλώσεις για τον εκπαιδευτικό κόσμο που δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της. Ενθάρρυνε την Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις. Πίεσε για την απόφαση των ψηφιακών εξετάσεων, που αμφισβητούνται έντονα ως προς το αδιάβλητο, πλήττοντας και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Μείωσε βίαια τους εισακτέους στα πανεπιστήμια με την ΕΒΕ, για να δημιουργήσει πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια, τώρα δρομολογεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, αρνούμενη να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες των δημόσιων πανεπιστημίων. Κι όποιος διαφωνεί έξω από τα όρια της αρεσκείας της, τον δέρνει, του ρίχνει χημικά και τον συλλαμβάνει».

Από την πλευρά της, η Νέα Αριστερά, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της για την εισβολή των ΜΑΤ αναφέρει τα εξής: «Να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες. Έξω η αστυνομία από τα Πανεπιστήμια. Παράνομη είναι η καταπάτηση του Συντάγματος, όχι οι αγώνες των φοιτητών. Μετά την απόπειρα ποινικοποίησης της υπεράσπισης του Δημόσιου Πανεπιστημίου και τις εισαγγελικές εντολές η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει στον δρόμο του αυταρχισμού. Το μεσημέρι της Δευτέρας δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στο κτίριο της Νομικής Κομοτηνής, χτύπησαν φοιτητές και φοιτήτριες και προχώρησαν σε 15 προσαγωγές. Είχε προηγηθεί η έφοδος των ΕΚΑΜ στο ΑΠΘ την περασμένη Πέμπτη. 

»Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι με πρακτικές που μας γυρίζουν σε άλλες εποχές, με τρομοκρατία, απειλές, ΜΑΤ και προσαγωγές θα κάμψει τον αγώνα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, τον συμβουλεύουμε να το ξανασκεφτεί. Να αφεθούν ελεύθεροι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες. Έξω η αστυνομία από τα Πανεπιστήμια. Παράνομη είναι η καταπάτηση του Συντάγματος, όχι οι αγώνες των φοιτητών. Πρέπει όμως και τα κόμματα που τοποθετούνται στην προοδευτική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν καθαρά. Η Νέα Αριστερά καλεί κάθε αριστερό και προοδευτικό πολίτη να δώσουμε μαζί τη μάχη απέναντι στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This