Κάθε μήνα… ΕΝΦΙΑ: Σε 12 δόσεις από το 2025!

Χωρίς ανάσα οι ιδιοκτήτες, αφού, όταν θα τελειώνουν οι καταβολές ενός έτους κάθε Φεβρουάριο, θα αρχίζουν τον επόμενο μήνα οι δόσεις του επόμενου

Must Read

Δεν θα περνάει μήνας που οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν… κενό από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ το ερχόμενο έτος.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη Βουλή, οι δόσεις του φόρου στα ακίνητα φέτος θα είναι 11, δηλαδή η πρώτη δόση θα καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Ωστόσο, από το 2025 και μετά ορίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβάλλεται σε έως 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με χρονικό όριο εξόφλησης της τελευταίας δόσης τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως όταν θα τελειώνει ο ΕΝΦΙΑ ενός έτους κάθε Φεβρουάριο, θα αρχίζουν τον επόμενο μήνα οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ του επόμενου, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να μην παίρνουν «ανάσα» από τις αλλεπάλληλες δόσεις, πέρα από τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, οι δόσεις για ρυθμίσεις, τα τέλη κυκλοφορίας κ.ά.

Δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9

Με την ίδια τροπολογία επισπεύδεται η προθεσμία δήλωσης των μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, από τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους που ήταν έως τώρα, στις 31 Ιανουαρίου. Ειδικά για το 2024 οι μεταβολές που επήλθαν το 2023 θα πρέπει να δηλωθούν μέχρι τις 8 Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζεται ότι στις δηλώσεις αυτές βασίζεται η έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς η σύντμηση της προθεσμίας δήλωσης των αλλαγών συνδέεται με την αύξηση του πλήθους των δόσεων του ΕΝΦΙΑ ήδη από φέτος. Από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρείται η δήλωση των μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση που οφείλονται σε κληρονομιά, για τις οποίες η προθεσμία παραμένει ως έχει και συγκεκριμένα η δήλωση των ακινήτων που αποκτήθηκαν από κληρονομιά υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της λήξης της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομίας. Με την ίδια τροπολογία ορίζονται και οι περιοχές που απαλλάσσονται από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, για τα κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που υφίστανται φυσικές καταστροφές (συγκεκριμένα στις περιοχές που από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας) προβλέπεται ότι απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον έχουν καταστραφεί, έχουν καταστεί ετοιμόρροπα ή ακατάλληλα για χρήση.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This