Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών: «Το θεωρούμε πολύ σημαντικό το περιμέναμε πολλά χρόνια»

«Κάθε ογκολογικός ασθενής θα λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία και όχι σωρηδόν»

Must Read

Έναν πιο σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης και παρακολούθησης της θεραπείας των ογκολογικών ασθενών προβλέπει το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Νεοπλασματικές Ασθένεις, σε συνδυασμό με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο και την αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το κριτήριο για τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νεοπλασματικές Ασθένειες, είναι η ανάγκη καταγραφής των ασθενών με νεοπλασματικές ασθένειες. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία για το 2020 στην Ελλάδα κατ ̓ εκτίμηση καταγράφηκαν 64.530 νέες διαγνώσεις καρκίνου και 33.166 θάνατοι από καρκίνο, ωστόσο, τα στοιχεία αυτά είναι κατ’ εκτίμηση. Το Μητρώο Νεοπλασιών θα καταγράψει λεπτομερώς όλα τα πραγματικά δεδομένα του καρκίνου στη χώρα μας, και αυτό θα συμβάλλει στη χάραξη πιο σωστών και αποτελεσματικών πολιτικών πρόληψης και παρέμβασης για τον καρκίνο.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, Ζωή Γραμματόγλου, εξηγεί πώς επιτέλους ικανοποιείται ένα αίτημα χρόνων των ασθενών με καρκίνο. «Το θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό και το περιμέναμε πολλά χρόνια. Λένε ότι πάει πολύ καλά, προχωράει η δημιουργία του Μητρώου και μέσα σε ένα χρόνο θα έχει τελειώσει. Όταν ολοκληρωθεί ο κάθε ασθενής με καρκίνο θα μπορεί να παίρνει την κατάλληλη γι’ αυτόν θεραπεία που είναι πιο αποτελεσματική κι όχι να παίρνουν όλοι την ίδια θεραπεία, όπως συνέβαινε παλιότερα», επισημαίνει και συνεχίζει:

«Αν το Μητρώο Ασθενών τελειώσει και γίνει καταγραφή όλων των ασθενών που νοσούν από καρκίνο, με τι μορφή καρκίνου νοσούν, τι επεμβάσεις έχουν κάνει και ποια είναι η πορεία τους, πόσοι ζουν και πόσοι έχουν πεθάνει, με το Αρχείο Νεοπλασιών θα γίνει η καταγραφή όλων αυτών των στοιχείων κι έτσι θα μπορούν να κάνουν έρευνα και να έχουν αποτελέσματα, για τις νεοπλασίες και γενικά για τον καρκίνο».

«Κάθε ασθενής θα λαμβάνει την κατάλληλη θεραπεία και όχι σωρηδόν»

Όπως υπογραμμίζει η κ. Ζωή Γραμματόγλου, με τη χρήση του Μητρώου Νεοπλασιών, οι ιθύνοντες θα μπορούν να χαράσσουν πολιτικές υγείας και στρατηγικές ανάλογα με το αρχείο νεοπλασιών και άρα να κάνουν πιο στοχευμένες και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

«Και σε συνδυασμό και με την ιατρική ακριβείας που εφαρμόζεται και το Αρχείο Νεοπλασιών και με τα μοριακά τεστ που γίνονται, κάθε ασθενής θα παίρνει την κατάλληλη θεραπεία που πρέπει και όχι σωρηδόν που όλοι παίρναμε την ίδια θεραπεία, όπως γινόταν παλιά όταν είχα νοσήσει εγώ», σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ, μιλώντας στο iatropedia.gr και καταλήγει τονίζοντας πως το πρόγραμμα προχωράει με γοργούς ρυθμούς:

«Μαθαίνουμε ότι πάει πολύ καλά κι ότι μέσα σε ένα χρόνο θα έχει τελειώσει. Ελπίζουμε, θα δούμε. Το θεωρούμε πολύ σημαντικό το περιμέναμε πολλά χρόνια. Εγώ ήμουν δύο φορές σε Επιτροπές, ξεκινούσε και μετά σταματούσε. Τώρα κάτι πάει να γίνει, για να δούμε..».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This