Κυριακή 20/6/2021

Βυζαντινό εκκλησάκι του ενδέκατου αιώνα κινδυνεύει εξαιτίας της αδιαφορίας του κράτους

Στο βουνό της Πεντέλης και σε υψόμετρο 800 μέτρων υπάρχει ένα βυζαντινό εκκλησάκι αφιερωμένο στους ταξιάρχες του ουρανού Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Πλάι στο εκκλησάκι είναι χτισμένο με πέτρα το μοναδικό καταφύγιο του βουνού της Πεντέλης. Πρόκειται για μέρος εξαιρετικής ομορφιάς μέσα στο ιδιαίτερο Πεντελικό τοπίο, που αποτελεί  τόπο αναψυχής  γνωστό στους πεζοπόρους καθώς  και σε  προσκοπικούς συλλόγους.

Το μέρος  έχει πρόσφατα ανακαινισθεί χάρη στην πρωτοβουλία του ΣΠΑΠ (σύλλογος προστασίας και ανάπλασης Πεντελικού) και διαφόρων ιδιωτών φυσιολατρών και πεζοπόρων οι οποίοι με δική τους προσωπική εργασία και έξοδα κατάφεραν να μετατρέψουν, τον παρατημένο και ταλαιπωρημένο από την αδιαφορία και την κακοήθεια ορισμένων επισκεπτών χώρο, σε ένα μικρό παράδεισο.

Ωστόσο το Βυζαντινό εκκλησάκι που χρονολογείται από τον ενδέκατο αιώνα κινδυνεύει με κατάρρευση εξαιτίας της διάβρωσης που έχει υποστεί η στέγη. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του ΣΠΑΠ και των φίλων πεζοπόρων το υπουργείο πολιτισμού κωφεύει.

Με μια πρώτη ματιά μπορούμε να πούμε ότι αν γίνουν κάποιες άμεσες παρεμβάσεις το εκκλησάκι καθώς και το διπλανό καταφύγιο θα σωθούν. Αν όμως οι παρεμβάσεις αυτές εν γίνουν το εκκλησάκι θα καταρρεύσει και άλλος ένας θυσαυρός της πολιτιστικής μας κληρονομιάς θα χαθεί. Θα αναμέναμε από την κυβέρνηση της ΝΔ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πολιτιστική μας κληρονομιά πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για χώρο λατρείας.

Καλείται το διαχρονικά δυσκίνητο να δώσει λύση. Λεφτά άλλωστε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα των βουλευτών υπάρχουν. Γιατί λοιπόν όχι και για ένα θέμα απείρως σημαντικότερο από τις οικολογικές μετακινήσεις των εθνοπατέρων;

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ