Νέο ευρω-χαστούκι για την ελευθερία του Τύπου

Σημαντικό μερίδιο της ευθύνης στην Κομισιόν

Must Read

Κόλαφος είναι -για πολλοστή φορά- για τη χώρα μας η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Πλατφόρμας Προώθησης της Προστασίας της Δημοσιογραφίας και της Ασφάλειας των Δημοσιογράφων για την ελευθερία του Τύπου.

Η καταδικαστική για την Ελλάδα έκθεση κάνει εκτενέστατη αναφορά στις σκανδαλώδεις υποθέσεις υποκλοπών εις βάρος δημοσιογράφων, καθώς και στις «στρατηγικές αγωγές» με στόχο την οικονομική και ηθική εξόντωσή τους, ενώ γίνεται αναφορά και στις δικαστικές διώξεις δημοσιογράφων για αποκαλυπτικά δημοσιεύματά τους, αλλά και στην ασφάλειά τους, με αιχμή τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τις υποκλοπές, στην αποκαλυπτική έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης καταγράφονται οι υποθέσεις αποδεδειγμένης χρήσης των παράνομων spywares Predator και Pegasus εναντίον δημοσιογράφων στην Ελλάδα, στην Ουγγαρία, στη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ σημειώνεται πως οι παρακολουθήσεις στοχεύουν στον εκφοβισμό των δημοσιογράφων ώστε να μην ασχολούνται με «ευαίσθητα θέματα».

Σημαντικό μερίδιο της ευθύνης στην Κομισιόν

Διαπιστώνει δε πως «οι απαντήσεις των κυβερνήσεων σε αυτές τις αποκαλύψεις χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια». Μάλιστα, το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνωρίζει σημαντικό μερίδιο της ευθύνης για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Κομισιόν, καθώς εγκαλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτυχία της να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τα σκάνδαλα υποκλοπών με χρήση των παράνομων spywares.

Επιπροσθέτως επισημαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν διαθέτουν ούτε τα εργαλεία και, συχνά, ούτε την πολιτική βούληση για να καταδικάσουν την καταχρηστική χρήση spyware κατά δημοσιογράφων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως αναφέρεται, ενώ συστήνεται η άμεση θεσμοθέτηση θέσης αντιπροέδρου της Κομισιόν με το χαρτοφυλάκιο της προστασίας της ελευθερίας του Τύπου και την πολιτική δέσμευση για διάθεση προσωπικού, εργαλείων και προϋπολογισμού για την επίβλεψη της τήρησης των κανόνων δικαίου.

Αυτή είναι η πολλοστή ευρωπαϊκή έκθεση η οποία καταχεριάζει την ελληνική κυβέρνηση για τις υποκλοπές και συνολικώς τους χειρισμούς σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου, με το Μέγαρο Μαξίμου βεβαίως να εξακολουθεί να τυρβάζει περί άλλα, επιτιθέμενο στην αντιπολίτευση, αντί να κάνει τη στοιχειώδη αυτοκριτική.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This