Γιαννάκος για απογευματινά χειρουργεία: «Ακυρώνεται η σύσταση του ΕΣΥ, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις»

«Κίνδυνος λαθών, λόγω της εργασιακής εξάντλησης, πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών»

Must Read

Αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο ΕΣΥ, με τα τέσσερα νοσοκομεία που έχουν δηλώσει πως θέλουν να ενταχθούν στο νέο αυτό εγχείρημα, να παραμένουν σε ετοιμότητα για τις ανακοινώσεις. Πρόκειται για τον «Ευαγγελισμό», το Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», το «Αττικόν» και το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, που έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια για την εφαρμογή του μέτρου. Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις για το νέο αυτό βήμα στα δημόσια νοσοκομεία, κορυφώνονται.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος οι ελλείψεις σε προσωπικό εξακολουθούν να αποτελούν «αγκάθι» για το ΕΣΥ. «Θεωρούμε ότι το μέτρο αυτό ακυρώνει τη θεμελιώδη σύσταση του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση. Έχουμε από τα πιο ιδιωτικοποιημένα συστήματα σε όλη την Ευρώπη. Το 40% είναι ιδιωτικές δαπάνες. Θα έπρεπε να συζητάμε πώς θα στελεχώσουμε και πώς θα χρηματοδοτήσουμε το ΕΣΥ», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Μετατρέπουμε τα νοσοκομεία σε σούπερ μάρκετ προϊόντων υγείας με συγκεκριμένο κατάλογο. Είναι βέβαιο ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργήσουν σε βάρος των πρωινών λόγω της έλλειψης προσωπικού. Όσοι έχουν χρήματα βρίσκουν απογευματινό χειρουργείο σε μία βδομάδα».

«Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού»

Μάλιστα, ο κ. Γιαννάκος, έκανε λόγο για τεράστιες ελλείψεις, ακόμη και σε μεγάλα νοσοκομεία, ανά την επικράτεια, ενώ επικαλέστηκε και τον κίνδυνο για ιατρικό λάθος, λόγω της εργασιακής εξάντλησης.

«Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές. Στην Θεσσαλονίκη έχουμε 70 αίθουσες ανεπτυγμένες στα νοσοκομεία, και λειτουργούν οι 43. Στο Ιπποκράτειο κάναμε μεταμοσχεύσεις τις προάλλες με δανεικό προσωπικό από το ΑΧΕΠΑ. Στο Παπαγεωργίους θα γίνουν 4 απογευματινά χειρουργεία την Τρίτη, λειτουργούν οι 9 χειρουργικές αίθουσες στις 14 και θα γίνονται 10-15 χειρουργεία την εβδομάδα. Σύνολο περίπου 50 απογευματινά χειρουργεία τον μήνα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και συμπλήρωσε:

«Στο Παπαγεωργίου εκκρεμούν 9.000 χειρουργεία, με 9 αίθουσες να λειτουργούν στις 14 που έχει. Δεν μπορείς να προσελκύσεις υγειονμικό προσωπικό στο σύστημα με αυτούς τους μισθούς και αυτούς τους όρους. Οι γιατροί επίσης κάνουν λόγο για κίνδυνο λαθών από την εργασιακή εξάντληση. Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This