Ο Ερντογάν αποχωρεί, η Ελλάς προετοιμάζεται

Σενάρια για διαδοχή Σουλτάνου από τον πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Κουτλουμούς

Must Read

Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, αναδιοργανώνει τον Στρατό με νέο Σώμα 100.000 Εφέδρων, ανακαλεί από την «αποστρατεία» τον Ναύαρχο Λυμπέρη, προγραμματίζει την αγορά χιλιάδων drones και «προσβάλλει» στόχους με ταχύτητα 4,5G πετώντας χαμηλά στο Αιγαίο.

  • Του Μανώλη Κοττάκη

Δένδιας: Επένδυση στην ελληνική αμυντική τεχνολογία – Όχι μόνο «όπλα από το ράφι»

Εδώ και λίγο καιρό η δυτική διπλωματία έχει γίνει αποδέκτης μιας άκρως ενδιαφέρουσας πληροφορίας από την Άγκυρα: ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος συμπλήρωσε πρόσφατα το 70ό έτος της ηλικίας του και έχει υπερβεί κατά πολύ την εικοσαετία στην εξουσία ως πρόεδρος και ως πρωθυπουργός, ενημέρωσε μέσω αξιόπιστων διαύλων την υπερδύναμη ότι αυτή είναι, εκτός απροόπτου, η τελευταία του θητεία. Με το πέρας αυτής θα αποχωρήσει από την πολιτική ζωή του τόπου και θα παραδώσει την εξουσία του κόμματος του στις νεότερες γενιές. Στο ελληνικό Πεντάγωνο μάλιστα έχει φτάσει πληροφορία μέσω δυτικών πρεσβειών των Αθηνών ότι το προβάδισμα για την διαδοχή του έχει αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, κύριος Κουτλουμούς, χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη από άλλους δύο υποψηφίους.

Είναι λέγεται τέτοια η αποφασιστικότητα του Ερντογάν να ολοκληρώσει την θητεία του, ώστε κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη διακινούν την πληροφορία ότι έχει επιλέξει ακόμα και πού θα ταφεί, σε ένα τζάμι που χτίστηκε τελευταία στο Βόσπορο, όταν κάποτε, μετά από πολλά χρόνια θα φύγει από τη ζωή.

Ο Ερντογάν είναι ένας «διάβολος» που ξέρει η ελληνική διπλωματία. Αλλά αυτοί που έρχονται είναι διάβολοι που δεν ξέρει. Και πρέπει από τώρα να αρχίσει να προετοιμάζεται για αυτούς διότι η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια ανεξαρτήτως των οικονομικών επιδόσεων της, ως χώρα διπλωματικά άλλαξε πίστα. Είναι μία χώρα, η οποία έχει ισχυρότατη στρατιωτική βιομηχανία. Είναι μια χώρα που δεν ζητά από τους διπλωμάτες της να γνωρίζουν υποχρεωτικώς την αγγλική γλώσσα για να τοποθετηθούν σε θέσεις κλειδιά. Τα κινεζικά, τα ρωσικά, τα ινδικά και τα αραβικά εξασφαλίζουν επίσης μεγάλες καριέρες. Ο Ερντογάν φεύγει σταδιακά, όχι αύριο το πρωί, αλλά δε φεύγουν οι διεκδικήσεις του.

Αυτό λένε στο περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Ἀμυνας, Νίκου Δένδια, και εξηγούν γιατί επιδεικνύει εσχάτως μία σπάνια κινητικότητα προετοιμάζοντας το υπουργείο Άμυνας για το μέλλον. Με νέο στρατό, με νέα θητεία, με νέα πρόσωπα στο ταμείο καινοτομίας που θα χρηματοδοτήσει την αγορά χιλιάδων drones, όπως ο ναύαρχος Λυμπέρης και ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, κύριος Παντελής Τζωρτζάκης, με νέους εξοπλισμούς, με νέα αμυντική βιομηχανία. Στην οποία διορίστηκε ως αντιπρόεδρος η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου, προκειμένου όλοι όσοι συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο να αισθάνονται ασφάλεια δικαίου όταν πρόκειται να λάβουν πολύ σημαντικές αποφάσεις για εξοπλισμούς και να μην τους κατακυριεύει ο φόβος ότι θα πάνε φυλακή. Και βεβαίως για να μην υπάρχουν άλλου τύπου δικαστικές επιλογές.

Ο υπουργός Εθνικής άμυνας φρόντισε προσφάτως να πετάξει με σμήνος αεροσκαφών F16 πάνω από το Αιγαίο μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Χούπη, και τον Αρχηγό Αεροπορίας, σμήναρχο Δημοσθένη Γρηγοριάδη, προκειμένου να επαναχαράξει τα ελληνικά σύνορα και να υπενθυμίσει τις ελληνικές θέσεις για τον εναέριο χώρο, γεγονός που προκάλεσε τεράστια ενόχληση στην Άγκυρα, όπως φάνηκε από το πρωτοσέλιδο σχόλιο της εφημερίδας Μιλλιέτ.

Ο υπουργός πέταξε επί μιάμιση ολόκληρη ώρα με το F16 πάνω από την Κω, την Ρόδο, την Κάρπαθο, την Μύκονο για να επιστρέψει στην Κρήτη, «βούτηξε» πολλές φορές μάλιστα και για ώρα σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από τη θάλασσα, για να διαπιστώσει ο ίδιος με τα μάτια του τις απαιτητικές συνθήκες εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων. Όπως έλεγε χαριτολογώντας ο υπουργός, η ταχύτητα του ήταν τέτοια που του επέτρεψε να πιάσει 4,5G ενώ ο αρχηγός Χούπης πρώτευσε με 6G (ο αρχηγός της Αεροπορίας ήταν εκτός… συναγωνισμού!)

Το πιο συναρπαστικό τμήμα της εκπαίδευσής του μαζί με τις χαμηλές πτήσεις πάνω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ήταν η προσβολή στόχων. Η άσκηση προσβολής στόχων! Ωστόσο, το μείζον για τον υπουργό ήταν να καταλάβει τις συνθήκες στις οποίες δίνει μάχες η Πολεμική Αεροπορία, η οποία εκ των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην Μεσόγειο μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό έχει πλέον τον πρώτο λόγο στην υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Γι’ αυτό άλλωστε ο υπουργός αποφάσισε να διορθώσει την απαράδεκτη απόφαση του προηγούμενου αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, και να επαναφέρει με τον τρόπο του τον ναύαρχο Λυμπέρη από την αποστρατεία σε πολιτική θέση στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο, ο κύριος Δένδιας επέστρεψε από την Φινλανδία, το στρατιωτικό μοντέλο της οποίας μελέτησε, εμπλουτισμένος με πάρα πολλές νέες ιδέες και για τον Στρατό Ξηράς καθώς του έκανε τεράστια εντύπωση η εκπαίδευση που υφίστανται εκεί οι στρατεύσιμοι. Οι οποίοι κατά τη διάρκεια του πρώτου 40ήμερου της εκπαίδευσής τους έχουν εκτελέσει βολές στο πεδίο βολής 40 φορές, ακόμη και μέσα στο χιόνι!

Του έκανε επίσης φοβερή εντύπωση και αυτό θέλει να το εφαρμόσει σε όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο στις ακριτικές περιοχές, όπου υπάρχει η Εθνοφρουρά, το μέτρο της τακτικής εκπαίδευσης των στρατιωτών μετά το τέλος της θητείας τους ακόμη και με κίνητρα μοριοδότησης για διάφορες διαδικασίες στο Δημόσιο. Ποντάροντας όμως κυρίως στον πατριωτισμό τους.

Στόχος του κύριου Δένδια είναι μαζί με τους 100.000 άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι εν ενεργεία να υπάρχει και μία δεύτερη ειδική επετηρίδα επιφυλακής άλλων 100.000 εφέδρων, οι οποίοι εκπαιδευμένοι να είναι ένα πάσα στιγμή έτοιμοι για επιστράτευση. Ενώ στις ψηφιακές δεξιότητες που αναφέρει ως μέτρο για να είναι παραγωγική θητεία περιλάμβανε ασφαλώς και τους χειριστές drones.

Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή έχει μόλις 256 drones στην κατοχή της και είναι τραγικά πίσω από την Τουρκία, η οποία διαθέτει χιλιάδες και είναι πάμφθηνα. Για τον σκοπό αυτόν μέσα στο 2024 θα ληφθεί μία στρατηγική απόφαση για την αγορά χιλιάδων ελληνικών drones, με τα οποία θα προστατεύεται η επικράτεια από τις επιθέσεις. Βασικός στόχος του είναι η αλλαγή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς μέχρι στιγμής, έχει επιδειχθεί μέριμνα μόνο για τις Ειδικές Δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθεί η αγορά αυτοκινούμενων δυνάμεων και όχι στατικών καθώς, όπως γίνεται αντιληπτό, οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι πολύ ευάλωτες στις επιθέσεις από αέρος με drone .

Προβληματισμός για το χρέος, τις ανισότητες και τα υπερκέρδη

O υπουργός άμυνας μελετά όσο καλύτερα μπορεί τα μείζονα προβλήματα της χώρας σε μια περίοδο που φουντώνουν τα σενάρια για πιθανή μετάβαση του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκή θέση στις Βρυξέλλες, χωρίς αυτό βεβαίως να θεωρείται δεδομένο. Τον προβληματίζει πάρα πολύ το γεγονός ότι πλησιάζει με ταχύτητα το σωτήριον έτος 2032 που λήγει η ρύθμιση του χρέους που έχουμε κάνει με τους δανειστές και εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές, οι τόκοι και τα χρεολύσια που θα πρέπει να εξυπηρετήσει χώρα στο μέλλον θα εκτιναχθούν και πάλι.

Τον προβληματίζει το γεγονός ότι για κάθε πρόβλημα μέχρι τώρα η λύση ήταν μία παροχή. Τον προβληματίζει το γεγονός ότι οι κοινωνικές ανισότητες βρίσκονται σε έξαρση και αυτό προκαλεί τεράστια ένταση μέσα στην κοινωνία. Τον προβληματίζει τέλος η δραματική ελάττωση του ανταγωνισμού που φέρνει υπερκέρδη μόνο για λίγους και ισχυρούς. Δεν έχει διαλάθει άλλωστε της προσοχής μας ότι το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Άμυνας με αφορμή την είσοδο του νέου χρόνου περιόδευσε σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως Ημαθία, η Λάρισα και η Κρήτη, προκειμένου να αφουγκραστεί όσο το δυνατόν περισσότερο από κοντά τα προβλήματα της ελληνικής περιφέρειας.

Σε μια έξαρση χιούμορ είπε ότι τα αρχικά του επώνυμου του ταυτίζονται με τα αρχικά της Νέας Δημοκρατίας. Η σχέση τους με τον πρωθυπουργό αυτή την περίοδο φαίνεται να είναι ομαλή και καλή καθώς έχουν πολύ τακτική επικοινωνία για θέματα αρμοδιότητάς του, χωρίς να καταγράφονται με ένταση τουλάχιστον οι διαφωνίες του παρελθόντος. Όλα όσα λέει ο κύριος Δένδιας μπορεί να ενοχλούν μεν και να είναι ελαφρώς εκτός της καλλιεργούμενης ατμόσφαιρας της διακήρυξης φιλίας με τους γείτονες, ωστόσο κινούνται εντός της πάγιας εθνικής στρατηγικής. Και δεν ξεφεύγει ποτέ από αυτή.

Η διαφαινόμενη άνοδος του Τραμπ στην Ηνωμένες Πολιτείας , οι αρνητικές εξελίξεις στην Ουκρανία, η νέα εποχή που θα ανατείλει στην Τουρκία μετά την φυγή του Ερντογάν και τα πιθανολογούμενα πρώτα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, χρόνια μετά την έξοδό της από τα μνημόνια σε συνδυασμό με την ανάπτυξη ισχυρών ομίλων εις βάρος του ανταγωνισμού είναι αυτή τη στιγμή τα πρώτα θέματα στην ατζέντα του υπουργού Αμύνης. Ο οποίος από πεποίθηση έχει την άποψη ότι η Ελλάς πρέπει να βγει στην επίθεση για να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Περιφερειακή Αιγάλεω – Διακοπή της κυκλοφορίας από το ύψος των διυλιστηρίων

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Περιφερειακή Αιγάλεω στον Ασπρόπυργο Αττικής.Η άμεση...

More Articles Like This