Με ρυθμούς… χελώνας η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με υπερσύγχρονα Canadair

Θα παραλάβουμε συνολικά επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη, αλλά από το 2027 μέχρι το 2030!

Must Read

Με επτά συνολικά αεροσκάφη πυρόσβεσης τελευταίας γενιάς θα ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα, με το χρονοδιάγραμμα, ωστόσο, να αναφέρει πως η παραλαβή τους θα ολοκληρωθεί το… μακρινό 2030!

Η εν λόγω ανανέωση του εναέριου στόλου του ΠΣ, η οποία είναι η πρώτη εδώ και 50 ολόκληρα χρόνια, θα ξεκινήσει το… 2027, οπότε και θα παραλάβει η χώρα τα δύο πρώτα υπερσύγχρονα Canadair CL 515. Στη συνέχεια θα παραλάβει από ένα το 2028 και το 2029 και τα τελευταία τρία το 2030.

Πρόκειται για αμφίβια, μεσαίου τύπου πυροσβεστικά αεροσκάφη με χωρητικότητα σε νερό περίπου 6 τόνους. Τα πέντε από αυτά θα πληρωθούν μέσω ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων της επόμενης περιόδου και τα άλλα δύο θα τα προμηθευτεί η Ελλάδα μέσω του προγράμματος RescEU. «Το 1974 η χώρα μας μέσω της Πολεμικής Αεροπορίας απέκτησε εννέα Canadair CL 215. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι μισό αιώνα μετά, 50 χρόνια μετά, προχωρούμε στην απόκτηση της τελευταίας γενιάς των Canadair 515 CL», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Τα υπερσύγχρονα Canadair CL-515 είναι η επόμενη γενιά πυροσβεστικών αεροπλάνων και αμφίβιων αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων. Με 30-40 μίλια μεγαλύτερη ταχύτητα στα τρία λεπτά θα κάνει πέντε υδροληψίες, θα έχει αισθητήρες που θα βλέπουν τη φωτιά από πολύ μακριά και όργανα που θα βοηθούν το χειριστή για το σημείο βέλτιστης ρίψης, την κατεύθυνση του ανέμου και την έντασή του, όπως είπε ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία, Μάμμας Κρασάς. Ο ίδιος προσθέτει δε ότι είναι πολύ πιο εύκολα στον χειρισμό τους σε σχέση με τα παλαιά, τα οποία δεν έχουν ούτε air condition, καθώς διαθέτουν πηδάλιο υδραυλικό και οθόνες, σε αντίθεση με τα συρματόσχοινα που απαιτούν μυϊκή δύναμη.

Η προμήθεια θα αφορά και το αρχικό απόθεμα ανταλλακτικών των επτά αεροσκαφών, καθώς και τον αντίστοιχο εξοπλισμό υποστήριξης. Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία, προκειμένου να αναλάβει πρόγραμμα κόστους 43 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση και των CL415 αεροσκαφών Canadair τα οποία έχουμε στη χώρα μας. Η προμήθεια των Canadair έρχεται να προστεθεί στο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» αξίας 2,1 δις ευρώ το οποίο αναμένεται μέχρι αρχές Απριλίου θα έχει δημοπρατηθεί στο σύνολό του.

*φωτό αρχείου

  • Δείτε το ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This