Μυστήριο με τα γυναικεία οστά που βρέθηκαν στο Άγιον Όρος

Must Read

Μυστήριο καλύπτει τα γυναικεία οστά που ξεθάφτηκαν στο άβατο για γυναίκες Αγιον Όρος κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης στο παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη!

Προς το παρόν, το μόνο που μπορούν να πουν οι ειδικοί είναι ότι πιθανότατα ανήκουν στη σύζυγο ενός από τους κτήτορες της Μονής Παντοκράτορος, όμως περισσότερα στοιχεία αναμένεται να αποκαλύψουν τα αποτελέσματα της μελέτης του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», που θα βγουν σε περίπου τρεις μήνες.

Το παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου

Το ανέλπιστο εύρημα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου της Αγιορειτικής Εστίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, με ομιλητές τον αρχιτέκτονα-αναστηλωτή του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορειτικής Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ) Φαίδωνα Χατζηαντωνίου και την αμερικανικής καταγωγής ανθρωπολόγο Λόρα Αντίκας – Γουίν.

Βρέθηκαν θαμμένα στο δάπεδο

Πρόκειται για τρία θραύσματα οστών που βρέθηκαν θαμμένα στο δάπεδο του νάρθηκα του παρεκκλησίου, το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε κοιμητηριακό ναό της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος και μακροσκοπικά προέκυψε ότι ανήκουν σε γυναικεία κνήμη. Μέχρι στιγμής οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ανήκουν στη Στάνα, σύζυγο ενός από τους κτήτορες της μονής, του Μπάρμπουλ ή Μπάρμπουλη, ο οποίος ήταν βλάχικης καταγωγής και μόνασε εκεί μαζί με τους τρεις γιους του. Αυτό, ωστόσο, μένει να επιβεβαιωθεί.

«Απ’ όσο γνωρίζω, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται γυναικεία οστά στο Αγιον Ορος. Η ανακάλυψή τους μας προβλημάτισε ιδιαίτερα, αλλά, έπειτα από πολλή μελέτη, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι, αν τελικά επιβεβαιωθεί πως είναι γυναικεία, ανήκουν στη Στάσα και μεταφέρθηκαν εκεί έπειτα από ανακομιδή» δήλωσε ο κ. Χατζηαντωνίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα οστά τοποθετήθηκαν στο δάπεδο του νάρθηκα πιθανότατα τον 16ο αιώνα.

Η ανθρωπολόγος Λόρα Αντίκας- Γουίν, αποκάλυψε ότι έχουν βρεθεί και εφτά κάτω γνάθοι που ανήκουν σε ισάριθμους άντρες. Το ενδιαφέρον είναι ότι τα συγκεκριμένα οστά δεν ανήκουν σε καλόγερους, καθώς θα φυλάσσονταν στο οστεοφυλάκιο της μονής. Αντίθετα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ανήκουν σε κοσμικούς, και η οικογένεια Μπάρμπουλη έχει τις περισσότερες πιθανότητες.

Δείτε επίσης: Η κυρά Ρηνιώ της Κινάρου: «Φοβάμαι πως αν φύγω θα πάρουν το νησί οι Τούρκοι»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This