Ν. Τζανάκης για αφρικανική σκόνη: «Να μείνουν στο σπίτι όσοι έχουν ίωση του αναπνευστικού»

Τι συνιστά ο καθηγητής Πνευμονολογίας σε υγιείς και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα όλων των ηλικιών

Must Read

Ένα αποπνικτικό κλίμα έχει δημιουργήσει η επέλαση της αφρικανικής σκόνης σε συνδυασμό με τους νοτιάδες και τις υψηλές θερμοκρασίες. Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί συνιστούν στις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις σε υπαίθριους χώρους.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, εκτός από τους πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα ευάλωτοι στην αφρικανική σκόνη είναι και όσοι πάσχουν από ιογενείς λοιμώξεις (ιώσεις) του αναπνευστικού, αλλά και τα μικρά παιδιά. Η σκόνη φαίνεται να προκαλεί προβλήματα κυρίως σε όσους έχουν βρογχικό άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

«Και εκεί βεβαίως τα πράγματα μπορεί ίσως να πάρουν μία απρόβλεπτη τροπή»

Ο κ. Τζανάκης εξηγεί πως στους ασθενείς αυτούς αυξάνει τις πιθανότητες να υποστούν παρόξυνση, δηλαδή επεισόδιο επιδείνωσης της κατάστασής τους. Η παρόξυνση μπορεί τελικώς να τους οδηγήσει στο νοσοκομείο για νοσηλεία. «Και εκεί βεβαίως τα πράγματα μπορεί ίσως να πάρουν μία απρόβλεπτη τροπή», τονίζει, ενώ επισημαίνει πως δευτερογενώς η σκόνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και σε όσους έχουν βαριές καρδιοπάθειες.

«Ωστόσο ο οργανισμός μας θα υποστεί ταλαιπωρία είτε κάποιος είναι ευπαθής είτε όχι. Και δεν αποκλείεται να ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ, ώστε να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε τέτοια περίπτωση, μπορεί να εκδηλωθεί ευκολότερα μία επικείμενη ίωση, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί», κάνει σαφές ο καθηγητής και συμπληρώνει: «Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος στα μικρά παιδιά. Αυτά ούτως ή άλλως υφίστανται περισσότερες ιώσεις αυτό τον καιρό. Επομένως, με την αφρικανική σκόνη ταλαιπωρούνται λίγο περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος, μικρός ή μεγάλος, έχει ίωση του αναπνευστικού, καλό είναι να αποφύγει να κυκλοφορήσει σε υπαίθριους χώρους. Πρέπει επίσης να αποφύγει κάθε δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, ακόμα και το παιχνίδι».

Κλείνοντας, ο Νίκος Τζανάκης επεσήμανε πως εφ’ όσον βλέπουμε την ατμόσφαιρα να έχει αυτό το μουντό πορτοκαλί χρώμα, καλό είναι να αποφύγουμε την έκθεση και την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους. «Ιδιαίτερα κάνοντας χειρωνακτικές εργασίες ή άλλες φυσικές δραστηριότητες που αυξάνουν τον αναπνευστικό ρυθμό», καταλήγει.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This