Γιατί ακυρώνουν τον Ευρωπαίο εισαγγελέα;

Ανοιχτά τα ερωτήματα σχετικά με τη διάταξη που συζητείται στην επιτροπή της Βουλής και τροποποιεί τη διαδικασία με βάση την οποία ενεργεί στη χώρα μας

Must Read

Πολλά ερωτήματα συνεχίζουν να αιωρούνται γύρω από τη διάταξη που «φυτεύτηκε» στο νομοσχέδιο με τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας, που συζητείται αυτές τις μέρες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία τροποποιεί τη διαδικασία με βάση την οποία ενεργεί στη χώρα μας ο Ευρωπαίος εισαγγελέας στα πλημμελήματα που διώκονται αυτοτελώς.

  • Από την Μαρία Παναγιώτου, εφημερίδα «δημοκρατία»

Συγκεκριμένα, η τροπολογία μέσω της κατάργησης κάποιων εδαφίων αφαιρεί για αυτού του είδους τα πλημμελήματα τη δυνατότητα του Ευρωπαίου εισαγγελέα να παίρνει απολογία από τους κατηγορουμένους. Η απολογία θα είναι πλέον αποκλειστική αρμοδιότητα του ανακριτή.

Η «δημοκρατία» είχε θίξει το θέμα και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, επισημαίνοντας πως κάποιος καλοπροαίρετος θα μπορούσε να μιλήσει για δικονομική εναρμόνιση. Ωστόσο, όπως είχαμε τονίσει και στην προηγούμενη αναφορά μας, κάποιος κακοπροαίρετος θα έβρισκε περίεργη τη διάταξη, κυρίως επειδή μεταξύ των πλημμελημάτων που διώκονται αυτοτελώς είναι και η παράβαση καθήκοντος υπουργών.

Στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή της Βουλής, το θέμα έθιξαν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Παύλος Σαράκης. Η απάντηση που δόθηκε από τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη ήταν πως η συγκεκριμένη τροποποίηση έγινε έπειτα από σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα υποστηρίχθηκε πως ο Ελληνας εισαγγελέας που υπηρετεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στο Λουξεμβούργο Νικόλαος Πασχάλης απέστειλε στο υπουργείο τη σύσταση. Ο κ. Πασχάλης ανέλαβε τυπικά τα καθήκοντά του στις 29 Ιουλίου, αλλά ουσιαστικά πρέπει να βρέθηκε στη θέση του τον Σεπτέμβριο.

Η πρώτη σύσταση

Επομένως η παραπάνω σύσταση θα πρέπει να ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις του, εάν όχι η πρώτη. Μάλιστα, στην Επιτροπή της Βουλής διαδόθηκε και η πληροφορία πως Έλληνας εισαγγελέας -θεωρητικά-, σχετικός με την υπόθεση, υποστήριξε πως η εντολή στον κ. Πασχάλη δόθηκε από την ίδια την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Λάουρα Κοβέσι.

Και η υπόθεση θα μπορούσε να κλείσει εδώ, έστω κι αν έμενε ανερμήνευτο γιατί η κυρία Κοβέσι, που δίνει μάχη για να αποδοθεί δικαιοσύνη στην τραγωδία των Τεμπών, ήθελε να αφαιρεθεί από τον Ευρωπαίο εισαγγελέα η αρμοδιότητα να παίρνει απολογία από κατηγορουμένους για τα σχετικά πλημμελήματα.

Ωστόσο, μία επιστολή – έκθεση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, που στάλθηκε την περασμένη Παρασκευή προς την επικεφαλής της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, περιπλέκει τα πράγματα, διατηρώντας «ζωντανά» τα ερωτήματα.

Στην επιστολή η LIBE εκθέτει ουσιαστικά τις απόψεις της για τους χειρισμούς στην Ελλάδα σε σχέση με την τραγωδία των Τεμπών. Αναφέρει, λοιπόν, σε κάποιο σημείο πως η συνεργασία των ελληνικών Αρχών με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που είναι ήδη προβληματική, «κινδυνεύει να επιδεινωθεί από τις πρόσφατα προτεινόμενες νομοθετικές αλλαγές που περιορίζουν την ικανότητα του Ευρωπαίου εισαγγελέα να καλύψει ορισμένα πλημμελήματα».

Επομένως η LIBE γνωρίζει για τη συγκεκριμένη τροποποίηση και υποστηρίζει ότι αυτή θα κάνει ακόμη δυσκολότερο το έργο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Αλήθεια, πώς γίνεται η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έστειλε σύσταση στην Ελλάδα για ψήφιση τροπολογίας που πρόκειται να δυσχεράνει το έργο της; 

Η «δημοκρατία» έχει αποστείλει ερωτήσεις στην κυρία Κοβέσι, με τις οποίες ζητά να ενημερωθεί για το εάν πράγματι έδωσε τέτοια εντολή και, εάν ναι, γιατί το έκρινε σκόπιμο ειδικά αυτή τη χρονική στιγμή. Ελπίζουμε πως θα λάβουμε απαντήσεις που θα φωτίσουν τα αναπάντητα ερωτήματα.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Δεν γίνεται να αποδοθεί ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ όσο επιτρέπουμε σε αυτό το πολιτικό προσωπικό να κατέχει τις τύχες ενός λαού στα χέρια του.
    Ένας δρόμος υπάρχει! Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ!
    Ας το αντιληφθούμε όσο το δυνατόν νωρίτερα!

    ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ,
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΔΡΑ,
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ,

    ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΙΜΩΡΙΑ ΕΝΟΧΩΝ.
    ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΘΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ, ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.
    ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΑΝΤΡΟΠΗ.!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This