Τρίτη 22/6/2021

Βροντερό όχι από τον Δήμο Ιλίου στην επέκταση της χωματερής στη Φυλή – Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις οι κάτοικοι

Όχι στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής τους βροντοφώναξαν κάτοικοι και δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ιλίου, που αντιδρούν και δικαίως στην πολιτεία, η οποία θέλει να επεκτείνει τη χωματερή στη Φυλή. Οι κάτοικοι, που όλα αυτά τα χρόνια βλέπουν τα σκουπίδια της Αθήνας να καταλήγουν στην περιοχή τους μαζί με τα επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, ετοιμάζουν κινητοποιήσεις προκειμένου να σταματήσουν την επέκταση, έχοντας στο πλευρό τους τον Δήμο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Ιλίου στη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 02.12.2019, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα για την ανάκληση της υπ’ αριθμ. 248/2019 Απόφασης Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, σχετικά με την επέκταση της χωματερής στη Φυλή, που έχει ως εξής:

«Η Δυτική Αθήνα είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένη, λόγω του ΧΥΤΑ και όχι μόνο. Έχει σχεδιαστεί η επένδυση άλλων 200.000.000,00 ευρώ για την υποδοχή όλων των απορριμμάτων της Αττικής, αλλά και άλλων περιοχών.

Ζητάμε:

 1. Να ανακληθεί η 248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ και να βρεθεί λύση, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η περιοχή.
 2. Να σταματήσει κάθε διαδικασία αναβάθμισης-επέκτασης του ΕΜΑΚ Φυλής, η οποία δεν προωθεί την πραγματική ανακύκλωση.
 3. Να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για το λατομείο Μουσαμά, που βρίσκεται μια ανάσα από Πετρούπολη και Καματερό.
 4. Να απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων και να εγκαταλειφθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός για νέα εγκατάσταση στον ΟΕΔΑ Φυλής.
 5. Τα αντισταθμιστικά, για όσο χρόνο δίνονται, να επενδύονται στην περιβαλλοντική αναβάθμιση.
 6. Η συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής δεν είναι μονόδρομος.
 7. Να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η ανακύκλωση.

Οι νέοι χώροι ασφαλούς διάθεσης των απορριμμάτων δεν πρέπει να λειτουργούν μονόπλευρα και αποκλειστικά στη Δυτική Αθήνα. Χρειάζεται δίκαιη κατανομή των βαρών, ώστε η ήπια διαχείριση να αφορά όλες τις περιοχές της Αττικής, μέχρις ότου φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο, που είναι η διαλογή στην πηγή.»

Το παρόν ψήφισμα θα κοινοποιηθεί:

 • ΕΣΔΝΑ
 • ΚΕΔΕ
 • ΠΕΔΑ
 • Στον τοπικό τύπο
 • Στο διαδίκτυο

Ο Πρόεδρος Δ.Σ.

Χαραλαμπόπουλος Ιωάννης

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ