Στο άγνωστο με… βάρκα την ελπίδα η ΔΕΗ, μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων!

Must Read

Από πού θα βρει η ΔΕΗ τα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις σε νέες μονάδες ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) ή φυσικού αερίου προσπαθούν να καταλάβουν στην αγορά ενέργειας, εν μέσω των πανηγυρικών ανακοινώσεων «για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023».

Όλοι περιμένουν το στρατηγικό σχέδιο που είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί την Πέμπτη 12/12 στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, καθώς και τις ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει τη Δευτέρα 16/12 ο επικεφαλής της επιχείρησης Γ. Στάσσης.

Ο τελευταίος, στο πρόσφατο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε ότι η ΔΕΗ θα απαλλαγεί από τις πέντε λιγνιτικές μονάδες (γιατί η έκτη, η υπό κατασκευή Πτολεμαΐδα V, θα λειτουργεί) έως το 2023 και όχι το 2028, όπως είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Ωστόσο, για να συνεχίζει να λειτουργεί η ΔΕΗ ως προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, θα χρειαστεί να επενδύσει σε νέες μονάδες, αφού στο τέλος του 2023, με βάση το σχέδιο της διοίκησης, θα έχει μείνει μόνο με την Πτολεμαΐδα V και την υδροηλεκτρική παραγωγή, η οποία καλύπτει πολύ μικρό ποσοστό (10%) των αναγκών της χώρας.

Και επειδή η ΔΕΗ κεφάλαια προς επένδυση δεν διαθέτει, αρκετοί στοιχηματίζουν ότι οι νέες επενδύσεις θα γίνουν σε συνεργασία με ιδιώτες, όπως η γερμανική RWE και η ιταλική ENEL, που έχουν εκδηλώσει ή αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς ακριβώς θα είναι η ΔΕΗ μετά τις λιγνιτικές μονάδες. Θα έχει προλάβει μέσα σε τέσσερα χρόνια να αναπτύξει τόσο μεγάλη βάση αιολικών πάρκων, όταν απαιτούνται περί το 1.000.000 ευρώ για κάθε μεγαβάτ (MW) αιολικού;

Όλοι γνωρίζουν πόσο αργή είναι η αδειοδοτική διαδικασία και πως η αγορά αιολικών πάρκων είναι πλέον αρκετά ώριμη, με την εξαίρεση των υπεράκτιων πάρκων που έχουν «παγώσει» εδώ και χρόνια. Γι’ αυτό και όλοι περιμένουν τις ανακοινώσεις του κ. Στάσση, ώστε να καταλάβουν πώς θα είναι η ΔΕΗ του 2023.

Σχέδιο μετάβασης στην «πράσινη οικονομία»

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι λιγνιτικές μονάδες στη βόρεια Ελλάδα πρέπει να κλείσουν, είναι ξεπερασμένες και κοστοβόρες.

«Το κόστος της μετάβασης στην “πράσινη οικονομία” έχει πολλαπλές αναγνώσεις. Οι λιγνιτικές μονάδες στη Β. Ελλάδα πρέπει να κλείσουν, αφού είναι ξεπερασμένες και κοστοβόρες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε, «δεν είναι μόνο το διοξείδιο του άνθρακα που επιβάλλει το κλείσιμο των λιγνιτικών στη δυτική Μακεδονία. Είναι όλη η ποιότητα ζωής στην περιοχή. Το στοίχημά μας είναι να προστατευτεί ο πληθυσμός».

Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Το τέλος του λιγνίτη δείχνει την εθελουσία «έξοδο» σε 5.000 εργαζόμενους

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, εντός των επόμενων εβδομάδων θα συσταθεί διυπουργική που θα αναλάβει τη μετάβαση από τον λιγνίτη. Εντός του α’ τριμήνου του 2020 θα παρουσιαστεί το σχέδιο μετάβασης και ανάπτυξης νέων μορφών ενέργειας.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε τη δυτική Μακεδονία πρότυπο στη μετάβαση από τον λιγνίτη σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας», διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This