Δύο Έλληνες στην πρώτη Ολυμπιάδα κρέατος

Οι «Ολυμπιακοί Αγώνες» των κρεοτεχνών θα λάβουν χώρα στον ιππόδρομο του Ασκοτ, της Αγγλίας, στις 20 και 21 Ιουλίου

Must Read

Φέτος το «πολεμικό κλίμα» που συνηθίζεται να επικρατεί τις ημέρες αυτές στις τάξεις των Ελλήνων κρεοπωλών δεν οφείλεται μόνο στις αυξημένες απαιτήσεις της εορτής του ορθόδοξου Πάσχα.

  • Από τον Πάνο Κατσαχνιά

Οφείλεται και στην προετοιμασία που έχουν αρχίσει μήνες τώρα -και κορυφώνεται τους αμέσως επόμενους- δύο κρεοτέχνες που κλήθηκαν να εκπροσωπήσουν με τα ελληνικά χρώματα στους πρώτους «Ολυμπιακούς Αγώνες» του κλάδου τους, τους «World Butcher Wars 2024», που θα διεξαχθούν στο Ascot Racecourse του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 20 έως τις 21 Ιουλίου.

Ενας… κανονικός παγκόσμιος πόλεμος που θα ολοκληρωθεί έπειτα από μια διήμερη μάχη ανάμεσα στους εκπροσώπους 14 χωρών από όλον τον κόσμο. Χρησιμοποιώντας ως όπλα τους σειρές πανάκριβων επαγγελματικών μαχαιριών, ώστε να πραγματοποιήσουν με αυτά τις premium κοπές τους σε δύο είδη κρέατος μέσα σε 30 λεπτά. Φιλοδοξώντας στο τέλος να σηκώσουν το πολυπόθητο τρόπαιο!

Τόπος διεξαγωγής

Το Ascot Racecourse, που βρίσκεται στην κομητεία Μπέρκσαϊρ (25 μίλια δυτικά του Λονδίνου), είναι γνωστό στην υφήλιο για τις βασιλικές του ιπποδρομίες. Αλλωστε εκεί, στο κάστρο του Ουίνδσορ, βρίσκεται και η κατοικία της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι αγώνες αυτοί άρχισαν το 1711 και με τα χρόνια έχουν εξελιχθεί σε ένα από τα πιο εμβληματικά, ιστορικά και μεγαλοπρεπή κοινωνικά και αθλητικά γεγονότα, με τα καλύτερα άλογα του πλανήτη να διαγωνίζονται για το πρώτο έπαθλο, που ξεπερνά τα 7.000.000 ευρώ, και τις χαρακτηριστικές εμφανίσεις των θεατών στις κερκίδες με τα ιδιαίτερα καπέλα. Και μόνο η επιλογή του τόπου διεξαγωγής των πρώτων σε παγκόσμια κλίμακα αγώνων κρεοτεχνίας φανερώνει τη σημασία και τη σπουδαιότητα που αποδίδουν σε αυτούς οι διοργανωτές τους.

Γιατί τα πολλά τελευταία χρόνια τόσο στον ανεπτυγμένο κόσμο όσο και στην Ελλάδα πλέον καταγράφεται μια αυξητική τάση στη ζήτηση premium κρεάτων (black angus, wagyu, kobe κ.ά.) από το καταναλωτικό κοινό. Κι επειδή τα κρέατα αυτά, κόστους από 30 μέχρι 800 ευρώ/κιλό, πρέπει να κόβονται και να ψήνονται μόνο από γνώστες, ώστε να μην καταστρέφονται, έχει αναπτυχθεί στις τάξεις των νέων επαγγελματιών ιδιαίτερα η δεξιότητα της κρεοτεχνίας. Φτάνοντας έτσι από το μοντέλο του χασάπη των περασμένων δεκαετιών στο σημερινό του κρεοπώλη/κρεοτέχνη.

«For those about to… cut»

Ο διαγωνισμός «World Butcher Wars» γίνεται στο πλαίσιο του μεγαλύτερου φεστιβάλ κρέατος «Smoke and Fire Festival», που περιλαμβάνει επιδείξεις BBQ από όλο τον κόσμο, συναυλίες, tattoo artists και πολλά ακόμη. Διοργανώνεται από την ομάδα Butcher Alliance, που δημιουργήθηκε στην Αυστραλία, αλλά μετρά μέλη της παγκοσμίως. Η ιδέα της δημιουργίας του στήθηκε κατά τη διενέργεια των προκριματικών διαγωνισμών για την επιλογή των μελών που θα πλαισίωναν την εθνική αποστολή της Αυστραλίας για το «World Butchers Challenge» του 2016.

Είναι ο πιο δύσκολος ατομικός διαγωνισμός παγκοσμίως, με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις, καθώς πρέπει οι διαγωνιζόμενοι να διαχειριστούν μισό αρνί και μισό χοιρινό (περί τα 10 κιλά έκαστο) από την αποστέωση μέχρι την τελική παρουσίαση (όπως θα ήταν σε μια βιτρίνα σύγχρονου κρεοπωλείου) μέσα σε μόλις… μισή ώρα! Οι χώρες που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό είναι 14 με δύο συμμετοχές η καθεμία. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο Νίκος Λασκαρέλλης (Θεσσαλονίκη) και  οΜιχάλης Ζαμπέτρος (Λαύριο).

Η επιλογή των δύο διαγωνιζομένων δεν έγινε τυχαία. Προέκυψε μέσω της Λέσχης Ελλήνων Κρεοτεχνών. Μια διαδικτυακή ομάδα-λέσχη, που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια από επαγγελματίες που αγαπούν πολύ αυτό που κάνουν κι έχουν το ίδιο όραμα για την εξέλιξη του επαγγέλματός τους. Απαρτίζεται από κρεοπώλες/κρεοτέχνες όλης της χώρας, που καθημερινά επικοινωνούν διαδικτυακά, ανταλλάσσοντας γνώσεις, συμβουλές και προσφέροντας βοήθεια ο ένας στον άλλον. Η λέσχη συμμετέχει σε εκθέσεις και παρουσιάσεις, προβάλλοντας αφιλοκερδώς την τέχνη, με μοναδικό στόχο την προβολή και την εξέλιξη του επαγγέλματος. Κριτήριο της επιλογής τους ήταν το πλούσιο βιογραφικό τους, η έμπρακτη απόδειξη των ικανοτήτων τους, μέσα από αρκετές παρουσιάσεις και διαγωνισμούς στους οποίους έχουν συμμετάσχει, και φυσικά το πάθος για τη δουλειά, που τους διακρίνει.

Ο διαγωνισμός γίνεται πρώτη φορά με εκπροσώπηση σε επίπεδο χώρας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις 14 που συμμετέχουν να ενταχθούν στην ομάδα διοργάνωσης. Εχοντας το δικαίωμα να φέρουν τόσο τον διαγωνισμό όσο και ολόκληρο το φεστιβάλ στη χώρα τους σε περίπτωση νίκης. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η Ελλάδα -μέσω της λέσχης- έχει τη δυνατότητα να διοργανώσει το μεγαλύτερο φεστιβάλ κρέατος και τον διαγωνισμό, φέρνοντας επισκέπτες από όλο τον πλανήτη, τεχνικές, σόου, τουρισμό, παγκόσμια προβολή.

Ωμή πραγματικότητα

Ο διαγωνισμός έχει συγκεκριμένα πρότυπα με τα οποία γίνεται και ο λόγος είναι οι διαγωνιζόμενοι -ντόπιοι ή μη- να έχουν ίσες ευκαιρίες, σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη κι αν αυτός φιλοξενείται. Ετσι, το να καταφέρει κάποιος -όση εμπειρία και να διαθέτει- να διαχειριστεί μισό αρνί και μισή σέλα χοιρινή σε άρτιες κοπές, δημιουργώντας εντυπωσιακές παρασκευές πάνω σε έναν πάγκο εργασίας 1,206 εκ., για να ακολουθήσει και η παρουσίασή τους με ευφάνταστο τρόπο πάνω σε αυτόν μέσα σε 30 λεπτά δεν είναι καθόλου εύκολο…

Η κριτική επιτροπή βρίσκεται επί σκηνής καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού, αξιολογώντας κάθε μαχαιριά, κίνηση, καθαριότητα, φαντασία, τεχνική και φυσικά την τελική παρουσίαση, την οποία θα πρέπει να εξηγήσει ο διαγωνιζόμενος σε μόλις 90 δευτερόλεπτα, σαν να την πουλούσε σε πελάτη! Μάχη για γερά νεύρα, την οποία όμως το κοινό που παρακολουθεί τη ζει σαν να βρίσκετε επί σκηνής. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιλέχθηκε και η 30λεπτη διάρκεια, ώστε να μην κουράζεται το κοινό και να δημιουργείται ένταση στους διαγωνιζομένους.

Είναι μια σημαντική συμμετοχή, σε ένα πολύ απαιτητικό διαγωνισμό, σε ό,τι αφορά το επάγγελμα του κρεοπώλη και την τέχνη της κοπής. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα έχει τους επαγγελματίες που μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα σε αντίστοιχους συναδέλφους τους του εξωτερικού, ώστε να αναδειχθούν. Υπάρχουν γνώση, εμπειρία και ήδη τα βήματα που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται είναι πολλά και σημαντικά.

Η ακυρωμένη διοργάνωση και το δικαίωμα συμμετοχής της Ελλάδας

Ανάμεσα στα διαπιστευμένα μέλη της «Butchers Alliance» ανά τον κόσμο, χώρες δηλαδή που επισήμως έχουν το δικαίωμα φιλοξενίας του διαγωνισμού, είναι και η Ελλάδα, που απέκτησε αυτό το δικαίωμα μετά τη συμμετοχή και την εκπροσώπησή της το 2020 στη Μελβούρνη, από τον πρόεδρο της Λέσχης Ελλήνων Κρεοτεχνών Γιάννη Χατζηγρηγορίου (Λέρος). Μπορεί, τότε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού να ακυρώθηκε το σύνολο της διοργάνωσης, παρ’ όλα αυτά, εφόσον η ελληνική συμμετοχή βρέθηκε εκεί για πρώτη φορά, ο κ. Χατζηγρηγορίου παρουσίασε ένα master class, αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια και κερδίζοντας έτσι το δικαίωμα συμμετοχής, αλλά και διοργάνωσης ενός τέτοιου διαγωνισμού από την Ελλάδα.

Συμμετέχουν τα καλύτερα «μαχαίρια» της κάθε χώρας

Η Λέσχη Ελλήνων Κρεοτεχνών υπογραμμίζει για τη συμμετοχή των μελών της: «Τα καλύτερα “μαχαίρια” της κάθε χώρας θα είναι εκεί σε μια μάχη ταχύτητας, τεχνικής και δημιουργικότητας μέσα σε μόλις 30 λεπτά!». Γι’ αυτό και οι προπονήσεις έχουν αρχίσει εδώ και τέσσερις μήνες και θα εξακολουθήσουν να γίνονται καλύτεροι έως και τις παραμονές του διαγωνισμού, αφού, όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά οι δύο Ελληνες διαγωνιζόμενοι στη «κυριακάτικη δημοκρατία»: «Εχουν αφιερωθεί ήδη πολύς χρόνος και κόπος κι ακόμη είμαστε στη μέση!».

Οι δύο διαγωνιζόμενοι, ενώ επί της ουσίας θεωρούνται αντίπαλοι, έχουν καθημερινή επικοινωνία και προσφέρουν βοήθεια ο ένας στον άλλον, αφού, εκτός από τη σπουδαιότητα της συμμέτοχης, στόχος τους είναι η ανάδειξη της ελληνικής κρεοτεχνίας τόσο παγκοσμίως όσο και μέσα στην ίδια τη χώρα.

Η προετοιμασία και η οργάνωση της αποστολής τους είναι άλλο ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν, αφού όλη η οργάνωση γίνεται αποκλειστικά από τους ίδιους: μεταφορά εξοπλισμού, στήσιμο τελικής παρουσίασης, προπονήσεις κ.λπ.

Μιχάλης Ζαμπέτρος

Είναι τέταρτης γενιάς κρεοπώλης και η οικογένειά του διατηρεί κρεοπωλείο από το 1905. Η αγάπη του για το κρέας άρχισε από την ηλικία των έξι ετών, όταν βοηθούσε τον παππού του και τον πατέρα του στο μαγαζί. Διατηρεί δική του επιχείρηση από το 2012.

Είναι μέλος της Λέσχης Ελλήνων Κρεοτεχνών, ένας από τους 10 Bovillage Ambassadors κι έχει πετύχει αρκετές διακρίσεις σε διαγωνισμούς: 1η θέση στο 2ο πανελλήνιο διαγωνισμό Ξηρής και Αρωματικής Ωρίμανσης κρέατος, 1η θέση στην κατηγορία Αποστέωσης στον 5ο διαγωνισμό κρεοπωλών, 1η θέση στο Bovillage Ambassador’s Challenge.

Μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία» δήλωσε σχετικά με τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό: «Είναι μεγάλη μου τιμή να λάβω μέρος στον 1ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Κρεοπωλών και να βρεθώ με συνάδελφους από όλο τον κόσμο που αγαπάμε το ίδιο την τέχνη μας. Η ευθύνη είναι μεγάλη, άλλα η χαρά και η προσμονή τα καλύπτουν όλα!».

Nίκος Λασκαρέλλης

Υπεύθυνος της εταιρίας Μπουντζόλας-Ελληνικά Κρέατα, τρίτης γενιάς κρεοπώλης, ιδρυτικό μέλος και γραμματέας της Λέσχης Ελλήνων Κρεοτεχνών, εισηγητής της sxolikreatos.gr, Bovillage Ambassador.

Απόφοιτος της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, με εμπειρία σε όλους τους τομείς του επαγγέλματος. Εχει παρακολουθήσει σεμινάρια και παρουσιάσεις πολύ γνωστών κρεοπωλών, όπως ο Romain Leboeuf, o Yves-Marie Le Bourdonnec, o Luc Perez, ενώ έχει συμμετάσχει σε παρουσιάσεις κρεοτεχνίας μαζί με άλλους συναδέλφους του σε εκθέσεις κρέατος και εκδηλώσεις. Εχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς κρεοπωλών, λαμβάνοντας κάθε φορά διακρίσεις.

Μιλώντας με τη σειρά του στην «κυριακάτικη δημοκρατία» δήλωσε σχετικά: «Η τιμή είναι πολύ μεγάλη, όπως και η ευθύνη. Πάμε για να αναδείξουμε τη χώρα μας και το επάγγελμά μας. Είναι μεγάλη η πρόκληση, άλλα θα σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών του κόσμου που μας εμπιστεύτηκε».

Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε ότι οι προπονήσεις των συμμετεχόντων είναι απαιτητικές και δύσκολες, όπως άλλωστε και η προετοιμασία της ίδιας της αποστολής. Από τον περασμένο Δεκέμβριο οι δύο διαγωνιζόμενοι -καθώς και μια βοηθητική ομάδα υποστήριξης από δίπλα τους- δεν έχουν σταματήσει να εργάζονται για την όσο το δυνατόν αρτιότερη παρουσία της Ελλάδας στον διαγωνισμό. Πολύ σημαντική είναι και η στήριξη των εταιριών χορηγών που υποστηρίζουν την ελληνική συμμετοχή σε μέσα, πρώτες ύλες, αλλά και οικονομικά, καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος για να γίνουν πραγματικότητα όλα όσα απαιτούνται.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This