Παράταση στις ασκήσεις του ΠΝ για να «σπρώξουν» πιο κει τα πετρελαιοφόρα του ρωσικού «σκιώδους» στόλου!

Στις πόσες παρατάσεις πάμε στα... πέναλτι;

Must Read

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επέκτεινε σήμερα την απαγόρευση της κυκλοφορίας πλοίων στα ανοικτά των ακτών της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, η οποία σύμφωνα με δύο πηγές, είχε ως στόχο να αποτρέψει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο (STS) στα ανοιχτά.

Όπως αναφέρει το Reuters η Ελλάδα σε μια σπάνια κίνηση, τις τελευταίες εβδομάδες εξέδωσε δύο NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή του Λακωνικού Κόλπου, καλώντας τα εμπορικά και άλλα σκάφη να αποφύγουν την περιοχή. Μία από αυτές εκδόθηκε την 1η Μαΐου.

«Αρχικά έληγε στις 9 Μαΐου, αλλά παρατάθηκε σήμερα μέχρι τις 19 Μαΐου», είπε στο διεθνές πρακτορείο ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Με παρατάσεις στις στρατιωτικές ασκήσεις θα λυθεί δηλαδή το πρόβλημα των μεταφορών του ρωσικού πετρελαίου που υπόκειται σε κυρώσεις; Ποιο ακριβώς είναι το πλάνο της ελληνικής Κυβέρνησης για μια πρακτική που συνεχίζεται μήνες επί μηνών; Και τι ακριβώς θα συμβεί όταν σταματήσουν τα… τεντώματα των ασκήσεων;

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι διεθνείς κυρώσεις έχουν καταστήσει όλο και πιο δύσκολο το εμπόριο ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, ωθώντας τους εμπόρους να αναζητήσουν «παραθυράκια» για να τα εξάγουν, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων μεταφορών από πλοίο σε πλοίο (STS).

Τους τελευταίους μήνες, τα ύδατα γύρω από τη νότια ελληνική ακτή και τον Λακωνικό Κόλπο έχουν γίνει σημεία μεταφοράς πετρελαίου, ειδικά για δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, σε άλλα πλοία.

Τα πλοία είναι τοποθετημένα πέρα από το όριο των έξι ναυτικών μιλίων από την ακτή, για την αποφυγή ελέγχων του φορτίου και των πλοίων, από τις ελληνικές αρχές.

Ο Λακωνικός Κόλπος, που περιβάλλεται από λόφους που προστατεύουν τα πλοία από τον άνεμο, έχει γίνει μια κομβική τοποθεσία για τη «σκιώδη» μεταφορά ρωσικών φορτίων. για περαιτέρω αποστολή σε αγοραστές στην Ασία.

«Δεν μπορείς να κάνεις επιθεώρηση σε πλοίο με ξένη σημαία σε διεθνή ύδατα. Αν ένα σκάφος δεν φέρει ελληνική σημαία, τα χέρια των Αρχών είναι δεμένα», είπε μια δεύτερη πηγή με γνώση του θέματος.

«Η NAVTEX είναι ένας έμμεσος τρόπος αποτροπής τέτοιων δραστηριοτήτων».

Τρίτος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο Reuters, ότι η Αθήνα σκοπεύει να επεκτείνει τις θαλάσσιες οδηγίες για στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτήν την περιοχή, οι οποίες θα μπορούσαν τελικά να απωθήσουν τις μεταφορές STS που γίνονται κοντά στα ελληνικά ύδατα.

Πάντως, όπως σχολιάζει το Bloomberg για τη νέα εξέλιξη, «δεν είναι ξεκάθαρο τι έχει αλλάξει ώστε η Ελλάδα να υιοθετήσει μια πιο δυναμική προσέγγιση τώρα».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This