Ο Πρόεδρος ΚΕΠΕ αναλύει το πρόβλημα με τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα τρόφιμα – «Όταν ανεβαίνει κάτι, μετά δύσκολα κατεβαίνει…»

«Για τη λειτουργία της αγοράς έχουν γίνει προσπάθειες από την κυβέρνηση. Κάποιες έχουν αποδώσει, κάποιες δεν...»

Must Read

Αμετάβλητος στο 3,1% παραμένει ο πληθωρισμός στη χώρα, αλλά οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν αυξάνουν με ετήσιο ρυθμό 5,4%, με το ελαιόλαδο να είναι ο μόνιμος… πρωταθλητής στις ανατιμήσεις, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ).

Το «τι» ή/και «ποιος» φταίει για αυτό το εξοργιστικό φαινόμενο επιχείρησε να εξηγήσει ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, ο οποίος μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Prime» του ΕΡΤ News.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει εντοπίσει τα σημεία στα οποία παραμένει το πρόβλημα και στα οποία οι ανατιμητικές τάσεις είναι εξαιρετικά επίμονες, ο κ. Λιαργκόβας τόνισε: «Σε ορισμένα προϊόντα η αύξηση των τιμών οφείλεται στο γεγονός ότι έχει μειωθεί η προσφορά λόγω, για παράδειγμα, της κλιματικής κρίσης. Στο ελαιόλαδο πχ, το πρόβλημα είναι η χαμηλή σοδειά που είχαμε φέτος. Δεν θα είναι έτσι του χρόνου. Ωστόσο, πολλές φορές όταν ανεβαίνει κάτι, μετά δύσκολα κατεβαίνει. Αυτό είναι λειτουργία της αγοράς».

Κατέληξε, λοιπόν, πως οι πηγές είναι δύο: «Η μία είναι η προσφορά που μπορεί να οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η κλιματική κρίση και η άλλη είναι η λειτουργία της αγοράς. Για τη λειτουργία της αγοράς έχουν γίνει προσπάθειες από την κυβέρνηση. Κάποιες έχουν αποδώσει, κάποιες δεν έχουν αποδώσει».

Όπως εξήγησε, οι αυξήσεις σε ορισμένα είδη είναι ενδεικτικές του γεγονότος ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν αποδώσει. «Ενδεχομένως (αυτό συμβαίνει) γιατί σε κάποιες αγορές υπάρχουν λίγες επιχειρήσεις που ασκούν τη δραστηριότητα που προσφέρουν. Στα γαλακτοκομικά, για παράδειγμα, στο σούπερ μάρκετ, βλέπουμε λίγες εταιρείες, σε σχέση με αυτές που υπάρχουν συνολικά στη χώρα. Άρα, μήπως εκεί δεν λειτουργεί καλά ο ανταγωνισμός;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ καταλήγοντας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This