Συγκλονίζουν καταγγελίες καρκινοπαθών για τα ΚΕΠΑ: «Ζητάνε από γυναίκες με μαστεκτομή να γδυθούν για να το αποδείξουν»

«Θα περιγράψω το ΚΕ.Π.Α ως θέατρο του παραλόγου με πολλές σκηνές» - Το μαρτύριο που βιώνουν

Must Read

Ένα μαρτύριο δίχως τέλος βιώνουν οι καρκινοπαθείς που προσπαθούν να ενταχθούν στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί να αποδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο για ακόμη μία φορά είναι κατώτερο των προσδοκιών των πολιτών. Οι πάσχοντες από καρκίνο έχουν υποβληθεί σε μία διαδικασία του να προσπαθούν κάθε φορά να αποδείξουν το… αυτονόητο, με το θέμα αυτό να δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στην καθημερινότητά τους.

Η κ. Ελένη μίλησε νωρίτερα σήμερα το πρωί για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο καρκινοπαθής σύζυγός της, στα ΚΕΠΑ. «Ο σύζυγός μου αρρώστησε δύο φορές με καρκίνο του ρινοφάρυγγα τα τελευταία 30 χρόνια. Ακολούθησε το ίδιο σχήμα θεραπείας, ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες. Αυτά του δημιουργήσαν πρόβλημα στον ρινοφάρυγγα εσωτερικά, δεν μπορούσε να φάει και να ανοίξει η γνάθος, του έφευγε το φαγητό από την μύτη. Αναγκαστήκαμε να βγει σε αναπηρική σύνταξη ως ΑμεΑ. Έχει περάσει 2 φορές από επιτροπή του έδωσαν και τις 2 φορές 85% αναπηρία», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Τον Σεπτέμβριο του 2023 παρουσίασε ένα θανατηφόρο μικρόβιο στο σημείο που είχε καεί απ΄ τις ακτινοβολίες το οποίο του δημιούργησε απο9στηματα στον εγκέφαλο και στους πνεύμονες. Νοσηλεύτηκε 2 μήνες στον «Ευαγγελισμό» και σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Του έκαναν γαστροστομία, έκανε τα χαρτιά του για να περάσει ΚΕ.Π.Α. και να πάω εγώ γιατί ήταν κλινήρης, εκεί κοντά στον Οκτώβρη κάναμε τα χαρτιά για να έρθει επιτροπή στο σπίτι γιατί ο άνθρωπος δεν μπορούσε να μετακινηθεί και η επιτροπή ήρθε 1η Απριλίου. Μέχρι τότε πληρώναμε τα φάρμακα από την τσέπη μας».

Η κ. Ελένη περιέγραψε στην συνέχεια την επίσκεψη της επιτροπής στο σπίτι της. «Όταν ήρθε η επιτροπή, ήταν με 3 κυρίες που κοιτούσαν τον χώρο και μου έλεγαν ”πολύ ωραία είστε εδώ”. Ήρθε ο σύζυγος κοντά για να το δουν και θεώρησε ότι θα τον εξετάσουν. Δεν τον εξέτασαν καθόλου, του ζήτησαν να βγει από το δωμάτιο, του είπαν ότι δεν θέλουν να δουν τον ίδιο αλλά μόνο τα χαρτιά. Πήγα να τους εξηγήσω όλη αυτή την κατάσταση και με διέκοπταν συνέχεια και μου έλεγαν να μην μιλάω εγώ, και να απαντάω μόνο σε ό,τι με ρωτάνε. Κάθισαν ένα τέταρτο, είδαν τα χαρτιά και εξαφανίστηκαν», επεσήμανε και συμπλήρωσε:

«Δε μου είπαν τίποτα, μου έδωσαν ένα χαρτί για τόπου θα μπούμε για να δούμε το ποσοστό αναπηρίας. Προσπάθησα πολλές φορές να πάρω στα ΚΕ.Π.Α. να ρωτήσω που βρίσκεται ο φάκελος και τι γίνεται και δεν μπορούσε κανένας να με πληροφορήσει για τίποτα, δεν με ενημέρωσαν για τίποτα, έβγαλαν ποσοστό αναπηρίας χαμηλότερο από αυτό που είχε. Είχε ποσοστό αναπηρίας 85% τις δύο προηγούμενες φορές και του έδωσαν 74%, ενώ η κατάστασή του είναι επιδεινωμένη. Έχει κάνει ένσταση ο σύζυγος και αναμένουμε την καινούρια απόφαση. Όλο αυτόν τον καιρό, έχουμε δώσει 2.500-3.000 για να καλύψουμε τα έξοδα για την υγεία του συζύγου μου. Ο σύζυγος έχει κατοχυρώσει την σύνταξη του. Δεν καταλαβαίνω ένας ΑμεΑ που έχει κατοχυρώσει την δυνατή του να περνάει από επιτροπές για να ασφαλιστεί».

«Θα περιγράψω το ΚΕ.Π.Α ως θέατρο του παραλόγου με πολλές σκηνές»

Από την πλευρά της, η κ. Γεωργία μίλησε για την περιπέτεια που βίωσε η ίδια ως καρκινοπαθής.

«Θα περιγράψω το ΚΕ.Π.Α ως θέατρο του παραλόγου με πολλές σκηνές. Κάποια πράγματα θεωρώ πως θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Άνθρωποι με καρκίνο ή με αναπηρίες, δεν θα πάρουν την ζωή τους ποτέ πίσω. Δυστυχώς προσωπικά δεν έχω την καλύτερη εμπειρία. Δεν μπορεί να πηγαίνεις στο ΚΕ.Π.Α. επειδή έχεις καταθέσει τα χαρτιά σου, άνοιξε το σύστημα αρχές Σεπτέμβρη, τα χαρτιά είχαν κατατεθεί από Νοέμβριο, δεν ήξερα πότε θα μου κλείσουν ραντεβού. Όταν πήγα εκεί να δω ποτέ θα κλείσω ραντεβού, με παρέπεμψαν στο άτομο που διευθύνει το ΚΕ.Π.Α. που μου είπε ότι ”άλλη μία κυρία είχε το πρόβλημά μου και πέθανε” και ότι άργησα να πάω», ανέφερε η γυναίκα και συνέχισε:

«Καταθέσαμε τα χαρτιά τον Νοέμβρη του 23, πέρασα από περιτροπή τον Μάρτιο του 2024, έλειπε ένας γιατρός, δεν ήταν όλοι, και μου είπαν ότι πρέπει να ξαναπάω γιατί είχα πολλές παθήσεις. Ξαναπήγα μετά από έναν μήνα. Τα έξοδα ήταν πάρα πολλά. δεν καλύπτουν όλα τα έξοδα, καλύπτουν πολύ λίγα».

«Ζητάνε στις επιτροπές από γυναίκες με μαστεκτομή να γδυθούν για να το αποδείξουν»

Την ίδια ώρα, η κοινωνική λειτουργός του συλλόγου «ΚΕΦΙ», Φωτεινή Χριστοδούλου, εξηγεί πως υπάρχουν πολλές αναφορές τέτοιου είδους. «Την στιγμή της εξέτασης μας έχουν καταγγείλει ότι δεν αρκούν τα έγγραφα τους, όταν έχουν χειρουργηθεί. Πολλές φορές ζητάνε να γδυθούν μπροστά σε κόσμο. Στην επαρχία υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα και δυσκολία στο να μεταβούν στα κέντρα και στις επιτροπές. Δεν καλύπτονται τα έξοδα. Ζητάνε στις επιτροπές από γυναίκες με μαστεκτομή να γδυθούν για να το αποδείξουν», δήλωσε η κ. Χριστοδούλου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Εάν έχει πνεύμονα τί θα ζητήσουν να δουν , έλεος το έχω περάσει προσωπικά με τον μαστό, ακριβώς αυτή είναι η αντιμετώπιση.

  2. Δεν ήξερα ότι περνεις αναπηρική για τις αιμορροΐδες?
    Πρέπει να σκεφτούμε και εμεις πόσο φταίμε για αυτό εννοώ το να μη μας πιστεύουν ότι έχουμε πρόβλημα
    Θυμηθειτε τα χωριά των τυφλών που έπαιρναν αναπηρική σύνταξη και οδηγούσαν ταξί!!!!!

  3. Μου ζήτησαν να βγάλω το μαντήλι για να δούνε αν πράγματι έπεσαν τα μαλλιά μου από τις χημειοθεραπείες και να γδυθώ για να ελέγξουν το μαστό μου

  4. Μήπως γνωρίζει κανείς εάν κάποιος έχει εγχειρισθεί για εσωτερικές αιμοραϊδες τι θα συμβεί;

    Σου ζητούν να σκύψεις και να σου βάλουν τον “δάκτυλο εις τον τύπο των ήλων”;;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This