Δίκη Πισπιρίγκου: Τι κατέθεσε η ογκολόγος της Μαλένας – «Ούτε από λευχαιμία πέθανε ούτε από ηπατική ανεπάρκεια»

«Δεν μπορούσε να χωρέσει το μυαλό μου ότι έφυγε αυτός ο άγγελος»

Must Read

Η Μαργαρίτα Μπάκα, διευθύντρια του Ογκολογικού «Παίδων» και συνταξιούχος πλέον, κατέθεσε την Παρασκευή στην δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθήνας. Όπως είπε για τον θάνατο της Μαλένας, «δεν μπορούσε να χωρέσει το μυαλό μου ότι έφυγε αυτός ο άγγελος. Λυπάμαι σήμερα που είμαι εδώ για αυτό. Αυτό το γεγονός ήταν από τα συγκλονιστικότερα της καριέρας μου».

Διαβάστε την κατάθεση

Πρόεδρος: Τι θυμάστε από την Μαλένα.

Μάρτυρας: Ήρθε και το εξέτασαν οι συνάδελφοι. Στις εξετάσεις είχε μια άψογη κλινική εικόνα. Καλύτερη δεν μπορούσε να είναι. Μια μια άψογη γενική αίματος. Έγινε υπέρηχος τραχήλου. Η ελαστογραφία είναι αυτή που δείχνει την αντίσταση των λεμφαδένων. Εμείς αποφασίσουμε να γίνει το μυελόγραμμα όπως και έγινε τις 4/4/2019.

Πρόεδρος: Πώς ανταποκρίθηκε το παιδί στην εξέταση;

Μάρτυρας: Δεν είχε κανένα πρόβλημα. Έγινε στα εξωτερικά ιατρεία του ογκολογικού. Έχουμε μια αίθουσα κατάλληλα εξοπλισμένοι με αναισθησιολόγους. Ήταν φυσιολογικό το παιδί. Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Πρόεδρος: Μετά το μυελόγραμα τι γίνεται;

Μάρτυρας: Εισάγεται 4/4 στο τμήμα με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία β προέλευσης.

Πρόεδρος: Τι θυμάστε από τους γονείς;

Μάρτυρας: Τους είδα την πρώτη ημέρα 4/4 Ήταν δυο γονείς αξιοπρεπείς, ελαφρώς κλαμένοι και με ενδιαφέρον να ακούσουν αυτά που έλεγα . Είχαν την ικανότητα να παρακολουθούν. Η ενημέρωση μου διήρκησε 1 ώρα περίπου και μου έκαναν ουσιαστικές ερωτήσεις.

Πρόεδρος: Τι τους ενημερώσατε;

Μάρτυρας: Τους είπα ότι πάσχει από λευχαιμία. Τους είπα ότι τα αρχικά χαρακτηριστικά του παιδιού τους είναι καλά. Τους ενημέρωσα ότι θα πρέπει να μείνουν σίγουρα 28 ημέρες ανεξάρτητα εάν θα πάει καλά ή όχι.

Πρόεδρος: Σας ρώτησαν πού θα μένουν αυτό το διάστημα;

Μάρτυρας: Τους είπα ότι υπάρχουν δομές, όπου εκεί θα τους εξασφάλιζα έναν χώρο εάν εκείνοι επιθυμούσαν. Αντιλήφθηκα ότι θα το έκαναν.

Πρόεδρος: Από πού το αντιληφθήκατε;

Μάρτυρας: Αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια εικόνα ανακούφισης όταν τους ενημέρωσα.
Τους ενημέρωσα επίσης ότι υπήρχε δυνατότητα ένας από τους δυο γονείς να έπαιρνε άδεια από την δουλειά 2 μήνες μετ’ αποδοχών.

Πρόεδρος: Ρωτήσατε για το ιστορικό των γονιών;

Μάρτυρας: Ναι και δεν υπήρχε κάτι αξιοσημείωτο.

Πρόεδρος: Σας αναφέρθηκε εάν έχουν συγγενείς εδώ στην Αθήνα για να συνδράμουν;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Θέλω να μου πείτε βάσει πρωτοκόλλου τι εξετάσεις κάνετε.

Μάρτυρας: Κάνουμε έναν πλήρη ενδελεχή έλεγχο. Βιοχημικά ήταν τέλειο. Η γενική αίματος ήταν τέλεια. Δεν υπήρχε καμία μα καμία ανησυχία. Επίσης, ο καρδιολογικός έλεγχος ήταν τέλειος.

Πρόεδρος: Όσον αφορά στην εξέταση της καρδιάς…

Μάρτυρας: Αρρυθμία δεν υπήρχε. Δεν υπήρχε τίποτα απόλυτος ανησυχητικό. Ήταν απόλυτα φυσιολογικό το παιδί. Πραγματικά ήταν αγγελούδι. Δηλαδή το βλέπαμε και λέγαμε «μα καλά είναι δυνατόν να το έχουμε αυτό το αγγελούδι εδώ μέσα; Τόσο καλό παιδί ήταν»

Πρόεδρος: Η όψη του παιδιού προβλημάτιζε;

Μάρτυρας: Όχι, σε καμία περίπτωση. Ίσα-Ίσα ακόμα και την ημέρα που έφυγε το παιδί ήταν σε άριστη κατάσταση. Χόρευε στο παιδότοπο, έφαγε κανονικά. Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά.

Πρόεδρος: Τα πρώτα στάδια τοξικότητας του ήπατος ποια είναι ;

Μάρτυρας: Θα ήταν ικτερικό το παιδί. Θα ήταν κίτρινο το παιδί. Όχι ωχρό. Κίτρινο. Δεν υπάρχει πιθανότητα να έχω ηπατική ανεπάρκεια εάν έχω καλή κλινική εικόνα. ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ ΕΤΣΙ.

Πρόεδρος: Πόσος χρόνος απαιτείται από την τοξικότητα στην ηπατική ανεπάρκεια;

Μάρτυρας: Τα παιδιά που κάνουν ηπατική ανεπάρκεια πάνω από 24 ώρες. Δικό μας παιδί δεν έχει κάνει ηπατική ανεπάρκεια με την θε ραπεία για να απειλεί την ζωή του. Προηγούνταν διάρροιες, εμετοί…Δεν μπορούσε να είναι θανατηφόρα. Αν πάρουμε την ακραία περίπτωση ότι ο θάνατός της προήλθε από ηπατική ανεπάρκεια θα έπρεπε τουλάχιστο 10 ώρες πριν να έχει κάποια συμπτώματα, τα οποία θα επιδενόταν και θα έπεφτε σε κόμμα! Σε καμία αλλη περίπτωση. Είναι αδύνατον πως να το κάνουμε δηλαδή… Δεν θα χόρευε το παιδί δεν θα είχε όρεξη να φάει.

Πρόεδρος: Από ποιον ενημερωθήκατε για τον θάνατο της Μαλένας;

Μάρτυρας: Η κυρία Νικήτα με κάλεσε. Μου είπε «έχω να σας πω κάτι δυσάρεστο». Μου λέει «έφυγε η Δασκαλάκη» Έμεινα άναυδη. «Μα είναι δυνατόν αυτό το παιδί; Μα ήταν το καλύτερο παιδί που είχαμε στο όροφο» της είπα. Της λέω «κλείσε» γιατί ήθελα να βρεθώ με τους γονείς. 40 χρόνια που εργάζομαι περίπτωση αιφνίδιου θανάτου που να μην το περιμένω δεν μου έχει τύχει ποτέ. Μπορεί να μου έτυχε παιδί να πεθάνει, αλλά έπειτα από συμπτώματα και επίσης είχα κλινική εικόνα και ευρήματα. Από τοξικότητα κανένα παιδί. Κανένα παιδί από ηπατική ανεπάρκεια.

Μου έχει τύχει το αντίστροφο να έρθει παιδί με χάλια ήπαρ. Να παίρνει θεραπεία και να έχει «καθαρίσει». Όσο έλεγχο και να κάναμε, δεν βρήκαμε κάτι. Δεν οφειλόταν στην λευχαιμία του. Επομένως δεν υπάρχει πιθανότητα να κάνει ηπατική ανεπάρκεια.

Με δάκρυα στα μάτια η γιατρός συνέχισε λέγοντας:

«Όταν έφτασα στο νοσοκομείο είχαν τελειώσει όλα. Δεν είδα το προσωπάκι της είδα το σεντονάκι… Πήγα και ευχήθηκα έκανα τον σταυρό μου και είπα από εκεί πάνω που βρίσκεται να μας προστατεύει».

Όσο και να έχω συνηθίσει θανάτους από παιδιά…Τον θάνατο της Μαλένας δεν το χώνεψα ποτέ. Λυπάμαι που βρίσκομαι εδώ και όχι στην Πάτρα να παίζω με την Μαλένα. Αυτό το γεγονός είναι απο τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα της καριέρας μου.

«Όταν έφτασα στο νοσοκομείο δεν συνάντησα γονείς να είναι στα πατώματα. Τους συνάντησα θλιμμένους. Αφού βγήκε η ιατροδικαστική μίλησα με την μητέρα και μου είπε ότι το παιδί πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια. Της απάντησα αυτό είναι απίθανο. Δεν πέθανε το παιδί από ηπατική ανεπάρκεια. Εάν βρεις έναν ιατρό στο κόσμο να σου πει ότι πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια να το συζητήσουμε. Γιατί θα είναι πρώτη φορά στον κόσμο που παιδί έφυγε από την ζωή από ηπατική ανεπάρκεια χωρίς συμπτωματολογία. Μου είπε εντάξει κυρία Μπάκα δεν πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια και εγώ θα κάνω μήνυση κατά παντός υπευθύνου! Της είπα εντάξει κορίτσι μου! Στην αρχή μου είπε θα κάνω στην ιατροδικαστή. Τότε μου είπε οφείλω να πω ότι «θέλω μάθω από τι πέθανε το παιδί μου». Αυτό που μπορώ να σου διαβεβαιώσω της είπα είναι ότι το παιδί δεν πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια».

Πρόεδρος: Έχετε βιώσει άλλους αιφνίδιους θανάτους;

Μάρτυρας: Μόνο αιφνίδιους θανάτους εντός 24ωρων με εμφάνιση συμπτωμάτων όποτε γνωρίζαμε την αιτιολογία. Ήταν το μόνο περιστατικό που έφυγε αγνώστου αιτίας. Όπως σας είπα είναι το πιο θλιβερό γεγονότος που έχω βιώσει στην καριέρα μου.

Πρόεδρος: Βρέθηκαν κάποια σημάδια στο πρόσωπό της.

Μάρτυρας: Το έμαθα μετά την ιατροδικαστική. Η κυρία Νικήτα δεν μου ανέφερε τίποτα. Δεν θυμόταν τίποτα.

Πρόεδρος: Πόσος χρόνος θέλει να πάει από τον θάλαμο στην στάση των νοσηλευτών και στο δωμάτιο των ιατρών ;

Μάρτυρας: Η στάση είναι δευτερόλεπτα. Το δωμάτιο των γιατρών πάλι δευτερόλεπτα.

Πρόεδρος: Εάν φώναζε θα ακουγόταν η μητέρα;

Μάρτυρας: Εάν είναι ανοιχτή η πόρτα θα ακουστεί σε όλο το τμήμα. Εάν ήταν κλειστή η πόρτα θα ακούγονταν στην στάση των νοσηλευτών.

Πρόεδρος: Η αντλία με ανοιχτή την πόρτα θα ακούγονταν στο θάλαμο 224;

Μάρτυρας: μπορεί ναι μπορεί και όχι.

Πρόεδρος: Βάση της ιατροδικαστική μας είπατε ότι αποκλείεται 100% ότι είναι αυτή η αιτία θανάτου. Επικοινωνήσετε με την ιατροδικαστή;

Μάρτυρας: Θεώρησα άστοχο να επικοινωνήσω μαζί της . Εάν ήθελε αυτή (η ιατροδικαστής) να επικοινωνήσει μαζί μου να με ρωτήσει για την κλινική εικόνα του παιδιού.

Μάρτυρας: Εάν υπάρχει εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων θα το βλέπαμε από τα εργαστηριακά και την κλινική εικόνα;

Μάρτυρας: Βέβαια. Θα έπρεπε να αποτυπωθεί στην κλινική εικόνα. Εγώ δεν αμφισβητώ το εύρημα αμφισβητώ την συσχέτιση του ευρήματος με τον θάνατο.

Δεν υπάρχει πιθανότητα να έχει ηπατική ανεπάρκεια χωρίς κλινική εικόνα. Ας υποθέσουμε ότι είχε ηπατική ανεπάρκεια. Έχεις συμπτώματα. Γιατί με κάποιον τρόπο πεθάνεις .Δεν σε σκοτώνει το ίδιο το ήπαρ.

Εισαγγελέας: Η ηπατική ανεπάρκεια συνδέετε με το πνευμονικό οίδημα;

Μάρτυρας: Εάν πάσχεις από ηπατική ανεπάρκεια η κυρία εκδήλωση δεν είναι το πνευμονικό οίδημα. Είναι οι εμετοί, η σύγχυση, το κόμμα.

Εισαγγελέας: Η ιατροδικαστής δεν επικοινώνησε μαζί σας για την κλινική εικόνα για να ζητήσει τους ιατρικούς φακέλους;

Μάρτυρας: Μαζί μου δεν επικοινώνησε κανείς.

Εισαγγελέας: Διαμαρτυρήθηκε η μητέρα ότι δεν έβρισκε κανέναν στον διάδρομο 10 λεπτά;

Μάρτυρας: Είναι αδύνατον να έψαχνε 10 λεπτά.

Αμπάζη: Η ηπατική ανεπάρκεια μπορεί να δημιουργήσει πνευμονικό οίδημα;

Μάρτυρας: Στα τελευταία στάδια μπορεί, αλλά δεν εκδηλώνεται πρώτα το πνευμονικό οίδημα, αλλά αυτά που σας είπα προηγούμενος

Αμπάζη: Η υποξία πώς δημιουργείτε;

Μάρτυρας: Εάν κάποιος δεν παίρνει ανάσα

Αμπάζη: Το να μην παίρνει κάποιος ανάσα μπορεί να δημιουργηθεί πνευμονικό οίδημα;

Μάρτυρας : Πιστεύω ναι. Δεν γνωρίζω. Οι ιατροδικαστές γνωρίζουν, αλλά πιστεύω ότι δημιουργεί γιατί στρεσάρει τον πνεύμονα.

Αμπάζη: Εάν η Μαλένα έκανε πνευμονικό οίδημα την ώρα που κοιμόνταν θα αντιδρούσε ;

Μάρτυρας: Η μητέρα μου διαβεβαίωσε ότι δεν του συμβαίνει κάτι την ώρα που κοιμόταν. Δεν έβηξε καθόλου. Δεν κουνιούνταν περίεργα.Ήταν ήρεμο… Άρα αποκλείεται να είχε πνευμονικό οίδημα.

Κατσουράκης: Όταν λάβατε το ιστορικό από τους γονείς. Ρωτήσατε εάν υπήρχε ιστορικό καρκίνου;

Μάρτυρας: Εμένα δεν μου ανέφερε ποτέ

Κατσουράκης: Η Μαλένα από λευχαιμία πέθανε;

Μάρτυρας: Ούτε από λευχαιμία πέθανε ούτε από ηπατική ανεπάρκεια. Είναι ανεξήγητος ο θάνατος της.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This