Τις νέες ταυτότητες αναμένεται να έχουν στα χέρια τους οι Έλληνες πολίτες στα τέλη του 2021, ενώ από το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ξεκινήσει η λειτουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης του κράτους για τους πολίτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, ο διαγωνισμός θ’ αναρτηθεί την Παρασκευή ή την Δευτέρα.
Η ενιαία ψηφιακή πύλη θα έχει ως πρότυπο την αντίστοιχη πύλη της βρετανικής κυβέρνησης και οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν με τους κωδικούς του Taxis ή τους τραπεζικούς κωδικούς.
Επίσης, ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στον Realfm 97,8 είπε ότι: «Οι νέες ταυτότητες θα θυμίζουν περισσότερο τις πιστωτικές κάρτες, θα έχει μια φωτογραφία, η οποία θα είναι έγχρωμη, όπως είναι σε άλλες χώρες. Αν δει κανείς πώς είναι οι ταυτότητες σήμερα στην Κύπρο, δεν έχουν έγχρωμες φωτογραφίες αλλά μοιάζουν περισσότερο με πιστωτικές κάρτες και σε αυτές αναγράφονται τα στοιχεία που έχουμε σήμερα και θα προστεθεί και ένας αριθμός, ο οποίος έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θέλουμε οι πολλοί αριθμοί που έχουμε να γίνουν ένας, για να μην ταλαιπωρούμαστε».
Το τσιπ που θα τα περιλαμβάνει όλα
Σύμφωνα με τα «ΤΑ ΝΕΑ», κύρια χαρακτηριστικά των ταυτοτήτων θα είναι η έγχρωμη φωτογραφία του κατόχου τους, οι δύο αριθμοί εκ των οποίων ο ένας θα είναι μοναδικός κι ένα ηλεκτρονικό τσιπ που θα πιστοποιεί πλήρως και ανά πάσα στιγμή τα στοιχεία του εικονιζόμενου (ονοματεπώνυμο, φορολογικά, ασφαλιστικά ακόμα και την άδεια οδήγησης) επιτρέποντάς του ταυτόχρονα να επικοινωνεί μέσω του υπολογιστή του με τις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες αποφεύγοντας, έτσι, τις ουρές.
Δείτε επίσης: Έτοιμο την πρωτοχρονιά το 112 – Απαντήσεις σε πέντε ερωτήσεις για τον αριθμό έκτακτης ανάγκης
Το τσιπ αυτό, θα διευκολύνει τον πολίτη στις συναλλαγές του με το κράτος, δηλαδή με τις υγειονομικές υπηρεσίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, στις ηλεκτρονικές τραπεζικές του συναλλαγές, στην υπογραφή συμβάσεων, ακόμα και στις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ.
Στις νέες ταυτότητες θα αναγράφονται τα στοιχεία που συναντάμε και στις σημερινές όπως το ονοματεπώνυμο ενώ θα προστεθούν ο αριθμός της ταυτότητας και ο εθνικός αριθμός αναγνώρισης, ο επονομαζόμενος και αριθμός φορολογικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Με αυτόν ο πολίτης θα αλληλεπιδρά με το Δημόσιο και θα τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή.
Στόχος των δύο υπουργείων είναι να καθιερωθεί ένας αριθμός, ο οποίος αφενός δεν θα παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και αφετέρου θα αντικαταστήσει όλους τους άλλους, όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ.