Δικηγόροι μητέρας Κυριακής Γρίβα: «Δεν μας δίνουν αντίγραφα της ΕΔΕ – Θα γίνει περαιτέρω πειθαρχική ανάκριση»

Δελτίο τύπου των συνηγόρων, Έλενα Τζούλη και Γιάννη Απατσίδη

Must Read

Δικαιωμένη νιώθει η οικογένεια της Κυριακής Γρίβα μετά την διαπίστωση του Συνήγορου του Πολίτη περί παραλείψεων στην ΕΔΕ που έχει διαταχθεί για την φρικώδη δολοφονία, έξω από το ΑΤ των Αγίων Αναργύρων. Η ΕΔΕ επεστράφη στην Υποδιεύθυνση Διοικητικών Εξετάσεων και χρειάζεται προσθήκες καθώς υπάρχουν κενά, σύμφωνα με τον Συνήγορο.
 

Η δικηγόρος της οικογένειας της αδικοχαμένης κοπέλας, Έλενα Τζούλη, μίλησε νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, εξηγώντας πως η έρευνα δεν πρόκειται να παραμείνει στους αστυνομικούς, που βρίσκονταν το μοιραίο βράδυ στο Α.Τ..

«Αυτό που έγινε από το Συνήγορο του Πολίτη είναι σπάνιο και αποδεικνύει αυτό που ”φωνάζουμε” τόσο καιρό και καταγγέλλουμε εγγράφως στις αρμόδιες Αρχές. Ο Συνήγορος του Πολίτη όπως όλοι ξέρουμε είναι μία ανεξάρτητη Αρχή, της οποίας ο σκοπός και ο ρόλος είναι να διαφυλάσσει τη νομιμότητα και τα δικαιώματα του πολίτη σε περιπτώσεις παρανομιών», ανέφερε αρχικά η κ. Τζούλη και συνέχισε:

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Διοικητικών Εξετάσεων της ΓΑΔΑ, ο κ. Μαυρομάτης διαβίβασε το πόρισμα της ΕΔΕ και το σύνολο του φακέλου στο Συνήγορο του Πολίτη ως ήταν υποχρεωμένος, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε σοβαρότατες ελλείψεις που έχρηζαν συμπληρωματικής ΕΔΕ και ενδεχομένως και επέκτασης των ερευνών και των αδικημάτων και σε περαιτέρω πρόσωπα κι όχι μόνο σε εκείνα που ελέγχονται και ήταν παρόντα το μοιραίο βράδυ. Επέστρεψε όλη τη δικογραφία πίσω για να συμπληρωθεί για άλλα παραπτώματα».

«Πλανώνται αν νομίζουν πως η έρευνα θα σταματήσει στους αστυνομικούς»

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει πως κάποιοι προσπαθούν να καλύψουν τους αστυνομικούς από το μοιραίο βράδυ κι αν οι ελλείψεις που διαπιστώνει ο Συνήγορος του Πολίτη σχετίζονται με την συγκάλυψη αυτή, η απάντηση της δικηγόρου ήταν «ξεκάθαρα ναι».

«Το έγγραφο σε εμάς κοινοποιήθηκε και ήταν υποχρεωμένη η ΓΑΔΑ να μας απαντήσει. Δεν γνωρίζω τι λείπει γιατί ακόμα δεν μας δίνουν αντίγραφο της ΕΔΕ. Θα διαταχθεί περαιτέρω πειθαρχική ανάκριση, δεν θα μείνει η έρευνα σε συγκεκριμένα πρόσωπα και ευθύνες. Το φωνάζουμε από την αρχή, αν νομίζουν ότι η έρευνα θα μείνει στους τρεις αστυνομικούς και τα υψηλότερα κλιμάκια θα προστατευθούν, πλανώνται», τόνισε η δικηγόρος, ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε και για την μητέρα της Κυριακής:

«Η γυναίκα είναι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση, βοηθήθηκε βέβαια πολύ από το ψυχιατρείο. Βλέπετε πως παρ’όλο τον πόνο της είναι ευγενής, δεν μιλάει άσχημα, είναι ένας πληγωμένος άνθρωπος».

Τέλος, η Έλενα Τζούλη έκανε λόγο και για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις διαδικασίες, υπογραμμίζοντας πως τα στοιχεία θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη στα χέρια της 25ης ανακρίτριας. «Εκκρεμεί ακόμη και η πραγματογνωμοσύνη για το δράστη και η ιατροδικαστική έκθεση και τα βίντεο από το Α.Τ. τα οποία αναμένει ένα μήνα η ανακρίτρια. Βλέπω μία κωλυσιεργία, μία αδιανόητη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Είχαμε καταγγείλει ένα πετσοκομμένο βίντεο και παρ’όλα αυτά η διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών δεν τα χορηγεί στην 25η ανακρίτρια», κατέληξε η δικηγόρος.

Οι συνήγοροι της μητέρας της Κυριακής Γρίβα, Έλενα Τζούλη και Γιάννης Απατσίδης, προβαίνουν στο εξής δελτίο τύπου:

  1. Παρά τις επιλεκτικές και ανακριβείς διαρροές κύκλων της ΕΛ.ΑΣ., κατά παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου, στις 28-05-2024 ο Ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. και Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Διοικητικών Εξετάσεων, μας ενημέρωσε, μετά την πάροδο ενός και πλέον μηνός, ότι εν τέλει η Ε.Δ.Ε. δεν ολοκληρώθηκε.
  2. Ως λόγος μη ολοκλήρωσης της Ε.Δ.Ε. αναφέρεται ότι ο φάκελος επιστράφηκε στην ΕΛ.ΑΣ., από τον Συνήγορο του Πολίτη, που λειτουργεί ως Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας.
  3. Είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους, ότι η επιλεκτική διαρροή της πειθαρχικής δικογραφίας, με την περιχαράκωση των ευθυνών σε συγκεκριμένους μόνον αστυνομικούς και για συγκεκριμένα μόνο σκέλη, δεν ήταν η δέουσα, και γι’ αυτό εμείς απευθυνθήκαμε στον Συνήγορο του Πολίτη, για τις δικές του νόμιμες ενέργειες, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην παρατηρούμενη κατάχρηση εξουσίας.
  4. Η επιστροφή του φακέλου στον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Διοικητικών Εξετάσεων, ο οποίος, μάλιστα, ουδέποτε εγκαίρως μας απάντησε στα αιτήματά μας, και ο οποίος ουδέποτε κάλεσε την οικογένεια για κατάθεση, εκθέτει ανεπανόρθωτα την ΕΛ.ΑΣ.
  5. Κατά περίεργο τρόπο, η ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε κατά των αστυνομικών, εντελώς ανεπαρκώς, για την διερεύνηση μόνον του εγκλήματος της παράβασης καθήκοντος, και όχι άλλων, δεν διαβιβάστηκε σε αντίγραφα για συσχέτιση και αξιολόγηση στον πειθαρχικό φάκελο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
  6. Δυστυχώς, παρατηρείται μία αδιανόητη κωλυσιεργία και ατελή εκπλήρωση του καθήκοντος εκ μέρους συγκεκριμένων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., και για όλα αυτά έχουμε ενημερώσει εγκαίρως την Δικαιοσύνη. Δεν είναι δυστυχώς η πρώτη φορά που όταν διερευνώνται αστυνομικά όργανα για πράξεις σε βάρος πολιτών, υπάρχει καθυστέρηση και συγκαλυπτική στάση. Αντιθέτως, όταν η Αστυνομία διερευνάται μετά από παράνομες καταγγελίες κρατικών οργάνων, παρατηρείται ενίοτε και απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και εκφοβισμός σε βάρος αστυνομικών.
  7. Η μητέρα και η αδελφή της Κυριακής Γρίβα δεν θα επιτρέψουν την συγκάλυψη της υπόθεσης, και θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο, ακόμη κι εάν χρειαστεί να απευθυνθούν σε ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ελέγχου. Υπάρχει ένα Όριο στον ευτελισμό των διαδικασιών, και αυτό το Όριο έχει προ πολλού ξεπεραστεί. Θα ήταν φρόνιμο ο Υπουργός, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, να ελέγξει και να περισώσει την Τιμή του Αστυνομικού Σώματος».
Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This