Δε βάζουν μυαλό οι Έλληνες… Καπνίζουν ακόμα και μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία

Must Read

Έπειτα από 10 και πλέον χρόνια και 11 νομοθετήματα που αράχνιαζαν στα συρτάρια της οδού Αριστοτέλους, την περασμένη εβδομάδα θεμελιώθηκε η πιο ολιστική πρωτοβουλία του αντικαπνιστικού νόμου. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη προσπάθεια για περιορισμό του καπνίσματος στο επίσημο ελληνικό κράτος, όχι για λόγους υγείας βέβαια αλλά για λόγους προφύλαξης από πυρκαγιές, σημειώθηκε το 1856 με το περίφημο βασιλικό διάταγμα.

Η πολιτική βούληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και το σχέδιο δράσης κατά του καπνίσματος, όπως παρουσιάστηκε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος εργάστηκε μεθοδικά για να εντάξει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο παιχνίδι, έχουν δημιουργήσει ήδη πολύ θετικό κλίμα για την προστασία της υγείας, ειδικά των νέων παιδιών. Οσον αφορά το τελευταίο, ισχυρή ήταν η απόφαση του κ. Κικίλια να μπουν σε «αντικαπνιστική ζώνη» οι παιδικές χαρές και γενικά οι χώροι όπου συναθροίζονται παιδιά.

Δείτε επίσης: Η ΕΛ.ΑΣ. βγάζει στους δρόμους «αόρατους» τροχονόμους για την εορταστική περίοδο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, τα καταστήματα συμμορφώνονται στον νόμο σε ποσοστό άνω του 75% και οι πελάτες σε ποσοστό άνω του 80%. Από το σύνολο των κλήσεων που έχουν γίνει έως τώρα το 40% αφορά καταγγελίες, το 15% αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος και το 35% γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο. Το 5% των κλήσεων δεν ολοκληρώθηκε, μετά τη συνομιλία με εκπρόσωπο, και ακόμα 5% έκλεισε τη γραμμή πριν συνομιλήσει.

H κοινωνία έχει σε μεγάλο βαθμό αγκαλιάσει τον αντικαπνιστικό νόμο, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σε πρόσφατη έρευνα, με βάση την οποία ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είναι τρίτος ως προς την καταλληλότητα της κυβέρνησης. Σημαντικό, εάν σκεφτεί κανείς το χάος που επικρατεί στον χώρο της υγείας.

Τα περιστατικά σε δημόσιες υπηρεσίες είναι αισθητά μειωμένα μετά την εφαρμογή του νόμου. Υπάρχει μέτρο σύγκρισης, καθώς μέχρι την εφαρμογή του νόμου τα κλιμάκια ελέγχου έκαναν «συστάσεις» και κατέγραφαν περιστατικά μη συμμόρφωσης.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για σχολεία και νοσοκομεία

Μπορεί από το σύνολο των καταγγελιών το 75% να αφορά καταστήματα εστίασης αλλά προκαλεί μεγάλη και κακή εντύπωση το γεγονός ότι υπάρχουν – και μάλιστα αυξάνονται – τα περιστατικά καπνίσματος εντός σχολείων αλλά και νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα, τα βλέμματα έχουν τραβήξει μεταξύ άλλων οι καταγγελίες:

  • για διευθυντή Γυμνασίου στην Αττική (στα βόρεια προάστια)
  • για νοσηλευτές σε κεντρικό νοσοκομείο της Μακεδονίας
  • για υπαλλήλους πανελλαδικού τηλεοπτικού σταθμού
  • για φύλακα αρχαιολογικού χώρου στη Στερεά Ελλάδα

και φυσικά, δεκάδες είναι οι καταγγελίες για κάπνισμα σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Εκστρατεία ενημέρωσης για παιδιά και γονείς

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πρώτες ενέργειες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του καπνίσματος αφορούν γονείς, εγκύους και παιδιά.

Συγκεκριμένα θα ληφθούν τα εξής μέτρα:

  • Εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο τους γονείς και τις εγκύους.
  • Εμφαση στις βλαβερές συνέπειες της χρήσης καπνικών και ομοειδών προϊόντων από τους γονείς στο σπίτι.
  • Στόχοι, η μείωση των οικογενειών με γονιό καπνιστή κατά 15% έως το 2023 και η μείωση των εγκύων που καπνίζουν κατά την εγκυμοσύνη κατά 40%.
  • Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού μαζί με το υπουργείο Παιδείας για τους κινδύνους του καπνίσματος και ένταξή του στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου.
  • Αναγκαία η ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών που δουλεύουν με παιδιά και εφήβους σε διάφορες δραστηριότητες, όπως επιμελητές σε παιδότοπους, προπονητές αθλημάτων, εκπαιδευτικοί ιδιωτικής εκπαίδευσης, ακόμα και σε φροντιστήρια. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This