Ξύπνησε «παγωμένη» η χώρα! Δείτε που χιονίζει τώρα (video)

Must Read

Στα λευκά έχει ντυθεί μεγάλο μέρος της χώρας καθώς συνεχίζει την επέλασή της η κακοκαιρία «Ζηνοβία».

Σήμερα, Κυριακή 29/12 η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκτιμά πως οι ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις θα φτάσουν μέχρι και την Αττική.

Ήδη, τα πρώτα χιόνια έχουν στρωθεί σε Πάρνηθα και Πεντέλη ενώ κατά τόπους σημειώνονται ισχυρές βροχές με δυνατούς ανέμους.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως από το πρωί έχει απαγορευτεί από την Τροχαία η κίνηση των φορτηγών στη νέα εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, από τον κόμβο Σχηματαρίου, στο ρεύμα προς Λαμία, λόγω χιονόπτωσης, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας, από το 5ο χιλιόμετρο, στη Μάνδρα, στο ρεύμα προς Θήβα.

Στη Λεωφόρο Πάρνηθος, έχει διακοπεί από το βράδυ του Σαββάτου η κυκλοφορία στο ρεύμα προς το καζίνο ενώ σε ίδιο μήκος κύματος κινείται και η περιφερειακή οδός Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το ύψος της Ανατολής έως το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πεντέλης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Κλειστή είναι και η περιφερειακή οδός Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το ύψος του γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Αγίου Πέτρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Δείτε επίσης: Σεισμός ταρακούνησε την Αττική

Η πρόγνωση για την Κυριακή

Βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά με χιόνια στα ορεινά, τα ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Αιγαίο και την Κρήτη με χιόνια στα ορεινά και κατά τόπους στα ημιορεινά, θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

Στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά περιμένουμε βροχές ή χιονόνερο και στα παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, καθώς και χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά και κατά τόπους στην ανατολική χώρα σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Στο Κεντρικό, Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη αναμένονται τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες με χιόνια στα ορεινά και κατά τόπους στα ημιορεινά.

Στις Σποράδες και πιθανώς στα νησιά του Βορείου Αιγαίου οι χιονοπτώσεις θα φτάσουν σε πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται επίσης κατά διαστήματα σε περιοχές της Χαλκιδικής, της Θράκης και πιθανώς της Δυτικής Μακεδονίας. Από το βράδυ τα φαινόμενα στα ανατολικά και νότια θα ενταθούν και θα επεκταθούν σε περιοχές της Κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -5 έως 7 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από -2 έως 9 βαθμούς στην Ήπειρο, από -4 έως 7 στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 10 στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, από -2 έως 8 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 1 έως 10 στα νησιά του Ιονίου, από 1 έως 7 βαθμούς στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου και από 5 έως 12 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και την Κρήτη.

 

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 8 μποφόρ, ενισχυόμενοι βαθμιαία τοπικά στα βόρεια πελάγη και στη θάλασσα των Κυθήρων στα 9 μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις, αρχικά με εντάσεις έως 5 μποφόρ, και από τις απογευματινές ώρες με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ.

Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά, τα ημιορεινά και πιθανώς κατά διαστήματα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βόρεια και τα δυτικά.

Από το βράδυ τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Δευτέρα οι χιονοπτώσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν αρκετές περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ιδιαίτερα στα βόρεια, τα δυτικά και κοντά στους ορεινούς όγκους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και δυτικά οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ, και στα θαλάσσια τμήματα 7 με 8 μποφόρ.

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα να εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα ανατολικά του νομού, στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Σε ετοιμότητα η Αττική

Έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό πρόβλημα από την κακοκαιρία είναι η Περιφέρεια Αττικής. Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας έχει τεθεί σε επιφυλακή ενώ 18 εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται στις επάλξεις σε περίπτωση ανάγκης διάνοιξης δρόμων.

Έχουν, δε, διατεθεί ποσότητες αλατιού σε Δήμους ενώ λειτουργούν σε όλους θερμαινόμενοι χώροι για τη φιλοξενία και την προστασία των πολιτών.

Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης:

«Προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο η Περιφέρεια Αττικής με γνώμονα την προστασία του πολίτη, θα βρίσκεται σε επιφυλακή, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα, για όσο διάστημα διαρκέσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Από κοινού και σε απόλυτη συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική, τους Δήμους και όλους τους αρμόδιους φορείς, θα συμβάλλουμε με όσα μέσα διαθέτουμε στη θωράκιση του λεκανοπεδίου και στην καλύτερη προστασία των πολιτών».

Οι χάρτες των επόμενων ημερών

Δείτε Live εικόνες από την Πάρνηθα

Δείτε Live εικόνες από όλη την Ελλάδα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This