Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

«Ανάσα» ύψους 2.000 ευρώ για κάθε γέννα – Ποια κριτήρια πρέπει να έχουν οι δικαιούχοι

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Το ποσό των 2.000 ευρώ σε δύο ισόποσες δόσεις θα λάβουν, βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, ως «επίδομα γέννησης» όσες οικογένειες αποκτήσουν παιδί από το 2020 και μετά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης. Ο αριθμός των δικαιούχων θα κυμαίνεται σε ετήσια βάση από 80.000 ως 90.000 άτομα, με τη δαπάνη να εκτιμάται ότι θα ανέρχεται περίπου στα 170.000.000 τον χρόνο.

Το επίδομα θα αποδίδεται για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά. Δικαιούχος θα είναι η μητέρα ή ο πατέρας, ανάλογα με τα δεδομένα κάθε οικογένειας. Σε ειδικές περιπτώσεις, το βοήθημα θα καταβάλλεται στον διαμένοντα -νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα- πατέρα του παιδιού, εφόσον αυτός ασκεί την επιμέλειά του. Για να το δικαιούνται οι πολίτες τρίτων κρατών, θα πρέπει να έχουν δωδεκαετή διαμονή στην Ελλάδα πριν από την υποβολή της αίτησης.

Δείτε επίσης: Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου στα λιμάνια της Αττικής – Τι γίνεται στην επαρχία

Για την καταβολή του επιδόματος θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Για μόνη μητέρα χωρίς άλλα παιδιά το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 60.000 ευρώ.
  • Για ζευγάρι χωρίς άλλα τέκνα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 70.000 ευρώ.
  • Για μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμη ένα ανήλικο το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 70.000 ευρώ.
  • Για ζευγάρι με ακόμη ένα ανήλικο παιδί το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 80.000 ευρώ.
  • Για μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμη δύο ανήλικα, το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ.
  • Για ζευγάρι με ακόμη δύο ανήλικα παιδιά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 90.000 ευρώ.
  • Για μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμη τρία ανήλικα το ετήσιο εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 90.000 ευρώ.
  • Για ζευγάρι με άλλα τρία ανήλικα τέκνα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, για κάθε επιπλέον ανήλικο τέκνο της οικογένειας (μονογεϊκή και μη) το εισοδηματικό όριο θα αυξάνεται κατά 10.000 ευρώ.

Από κάθε πηγή

Για τον υπολογισμό του εισοδήματος θα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, από κάθε πηγή προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών (εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα των μελών της οικογένειας).

Το επίδομα γέννησης δεν θα εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, θα απαλλάσσεται από κάθε φόρο, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν θα κατάσχεται, ούτε θα συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους ΟΤΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης δεν θα παρακρατείται ούτε θα συμψηφίζεται από τις τράπεζες για οφειλές προς αυτές.

Το επίδομα θα χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, που αναμένεται να γίνει εντός του Ιανουαρίου, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο υποσύστημα του Πληροφοριακού Συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης του παιδιού ή στην εφαρμογή του διαδικτυακού τόπου του ΟΠΕΚΑ.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παναγιώτης Λιάκος
Παναγιώτης Λιάκος
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ