Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

Ηράκλειο: Με τον τροχονόμο στη «βαρέλα» αρχίζουν τα κεράσματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Ο τροχονόμος στη… βαρέλα αποτελεί πλέον ένα από τα έθιμα που τηρείται… ευλαβικά στο Ηράκλειο, περισσότερο για να θυμίσει τις εποχές που είχε και την ουσιαστική του συμβολή. Κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, τον λεγόμενο «σταυρό», η τοποθέτηση της βαρέλας αναπαριστά τον παραδοσιακό τρόπο ρύθμισης της κυκλοφορίας, με τον τροχονόμο και τη σφυρίχτρα του μέσα στη «βαρέλα» να καταφέρνει να φέρει στο σήμερα εικόνες βγαλμένες από το παρελθόν.

Το έθιμο απαιτεί, ο τροχονόμος που τέτοια μέρα εκτελεί το καθήκον του, ρυθμίζοντας την αυξημένη, λόγω της ημέρας, κίνησης στην αγορά, να δέχεται το κέρασμα από τους καταστηματάρχες της περιοχής. Κέρασμα γλυκών, ποτών ή ακόμη και εμπορευμάτων που διέθετε το κάθε κατάστημα της περιοχής. Παραδοσιακά, τον τροχονόμο μέσα στη «βαρέλα» επισκέπτεται και ο δήμαρχος της πόλης αλλά και ο περιφερειάρχης.

τροχονόμος στη βαρέλα
Φωτογραφία: ekriti

Κι όλα αυτά τις πρωινές ώρες της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, γιατί το βράδυ, στα κεντρικότερα σημεία της πόλης, εκείνοι που κερδίζουν τις εντυπώσεις και το ενδιαφέρον είναι οι παρασκευαστές και πωλητές της παραδοσιακής «μπουγάτσας». Συνηθίζεται, μάλιστα, οι οικογένειες πριν την αλλαγή του χρόνου να έχουν προμηθευτεί τη μπουγάτσα τους για το τραπέζι της βραδιάς, δίχως να λείπουν, βέβαια, και οι πιο παραδοσιακοί που ταυτίζουν την αγορά της μπουγάτσας με την πρώτη βόλτα αλλά και αγορά του χρόνου.

Δείτε επίσης: Ήθη και έθιμα των Χανίων: Τα κάλαντα και το έθιμο της χέρας (video)

Τα καταστήματα που βρίσκονται στη γνωστή και ως Πλατεία Λιονταριών παραμένουν ανοιχτά σχεδόν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, πουλώντας και σερβίροντας μπουγάτσα, ακόμη και σε όσους επιθυμούν να την απολαύσουν μετά τη διασκέδασή τους!

μπουγάτσες Ηράκλειο Κρήτης
Φωτογραφία: creteplus

μπουγάτσες στην Κρήτη
Φωτογραφία: cretapost.gr

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παναγιώτης Λιάκος
Παναγιώτης Λιάκος
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ