Athens
11 C
Δευτέρα, 30/3 01:13

Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση για το επικίνδυνο δίκτυο 5G

Στο τρίτο μέρος της έρευνας για την επικινδυνότητα της ηλεκτρομαγνητικής μη ιονίζουσας ακτινοβολίας, που προέρχεται από τα σύγχρονα δίκτυα και συσκευές ασύρματης επικοινωνίας, με αφορμή το νέο δίκτυο 5G, που αναμένεται να έρθει από το 2021 και στη χώρα μας, η «δημοκρατία» δημοσιεύει σήμερα δύο επιστολές του καθηγητή Βιολογίας, Λουκά Μαργαρίτη, τις οποίες απέστειλε στην κυβέρνηση, αλλά ουδέποτε πήρε απάντηση.

Καθηγητής για 5G

Συγκεκριμένα τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ ήταν ακόμα σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με τίτλο «Αδειοδότηση και έλεγχος κατασκευής κεραιών στην ξηρά», ο κ. Λουκάς Μαργαρίτης, ομότιμος καθηγητής Ραδιοβιολογίας και Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας στον Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργαζόμενος ερευνητής Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ http://kyttariki.biol.uoa.gr), απέστειλε μια επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μία στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Δείτε επίσης: Οι πιθανοί κίνδυνοι από το σύστημα 5G

Οι επιστολές ουσιαστικά ήταν μια υστάτη προσπάθεια, όπως είπε στη «δημοκρατία» ο ερευνητής, να ακούσουν τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς του, που απορρέουν από 20 χρόνια μελετών πάνω στην ηλεκτρομαγνητική μη ιονίζουσα ακτινοβολία: «Ουσιαστικά τους ζητούσα μέσα από το νομοσχέδιο, που σήμερα είναι νόμος του κράτους, να μειώσουν τα επίπεδα ακτινοβολίας του κοινού από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi. Δυστυχώς, δεν πήρα πότε απάντηση. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν τους ενημέρωσαν οι συνεργάτες τους στα γραφεία τους ή εάν τελικά τις διάβασαν και επέλεξαν να μην απαντήσουν. Το θέμα είναι ότι δεν εκλήθην να εκθέσω τις απόψεις μου ως ειδικός».

Στην επιστολή του προς στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον περασμένο Οκτώβριο, που σήμερα δημοσιεύει η «δημοκρατία», ο κ. Μαργαρίτης αναφέρει:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για το μέχρι τώρα έργο της Κυβερνήσεως σας και τις πρωτοβουλίες σχετικές με επείγοντα θέματα της κοινωνίας. Σε συνέχεια προηγούμενης επικοινωνίας μας πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, σας είχα ενημερώσει για το νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος που αφορούσε και θέματα τηλεπικοινωνιών. Πριν λίγες ημέρες κατατέθηκε από τον αρμόδιο κ. Υπουργό ανάπτυξης το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο το οποίο ευρίσκεται μέχρι 17-09-19 για διαβούλευση και που εμπεριέχει σχεδόν τις ίδιες διατάξεις με το περυσινό, το οποίο είχε αποσυρθεί.

Επανέρχομαι στο θέμα ως ύστατη προσπάθεια, εδώ και 20 χρόνια, για τη μείωση των επιπέδων ακτινοβολίας του κοινού από τις ακτινοβολίες κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi. Έχω διατυπώσει τις θέσεις μου ως ειδικού επιστήμονα στη σχετική ιστοσελίδα διαβούλευσης, αλλά φοβάμαι ότι θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης με τις προηγούμενες εκκλήσεις μου.

Εν συντομία, ζητούμε, εκ μέρους 190 διεθνούς φήμης επιστημόνων-ερευνητών στο αντικείμενο της Ηλεκτρομαγνητικής Βιολογίας να γίνει ορθολογισμός των ορίων ασφαλούς έκθεσης του πληθυσμού στην ακτινοβολία, όπως έχουν κάνει αρκετές χώρες. Φυσικά αντιλαμβάνομαι τις οικονομικές πιέσεις και προοπτικές από πλευράς παρόχων κινητής τηλεφωνίας, αλλά πιστέψτε με, έχοντας διανύσει δεκαετίες στο θέμα αυτό και από τη θέση μου ως Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ότι με την αλλαγή αυτή θα προσφέρετε ανεκτίμητες υπηρεσίες στους πολίτες».

Ανάλογη επιστολή απέστειλε και στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, όπου, αφού τον συγχαίρει για τη νέα του υπουργική θέση, του εκφράζει τους προβληματισμούς για το θέμα. Στην επιστολή ο κ. Μαργαρίτης αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Σε επικοινωνία που είχα με τον αξιότιμο Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, τον είχα ενημερώσει για νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος που αφορούσε και θέματα τηλεπικοινωνιών. Πριν λίγες ημέρες καταθέσατε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο ευρίσκεται μέχρι 17-09-19 για διαβούλευση και που εμπεριέχει σχεδόν τις ίδιες διατάξεις με το περυσινό, το οποίο είχε αποσυρθεί. Επανέρχομαι στο θέμα ως ύστατη προσπάθεια, εδώ και 20 χρόνια, για τη μείωση των επιπέδων ακτινοβολίας του κοινού από τις Κεραίες κινητής τηλεφωνίας και Wi-Fi».

Η πρόταση των ειδικών

Να σημειωθεί ότι η πρόταση των ειδικών είναι η μείωση της ακτινοβολίας εντός των οικιών από το όριο των 45 μονάδων ηλεκτρικού πεδίου (volt/m) που προτεινόταν στο νομοσχέδιο σε 0,5 Volt/m.

Αξίζει να τονιστεί ότι τον Μάρτιο του 2018 σχετικό υπόμνημα είχε στείλει ο καθηγητής και στον τέως υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, εν όψει του ίδιου νομοσχεδίου, που ήταν και τότε σε διαβούλευση και στη συνέχεια αποσύρθηκε.

«Μάλιστα ο κ. Παππάς είχε καλέσει τότε σε διαβούλευση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συλλογικότητες πολιτών, για να πουν τη γνώμη τους για το νομοσχέδιο. Τους εξειδικευμένους επιστήμονες, όμως, που ασχολούμαστε ερευνητικά δύο δεκαετίες με αυτό το αντικείμενο, δεν μας κάλεσαν ποτέ. Χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση μπορεί να γίνει συζήτηση;» αναρωτιέται ο καθηγητής.

Επιστολή
Οι δύο επιστολές του καθηγητή Βιολογίας Λουκά Μαργαρίτη (δεξιά) στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη

F3

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Tο newsbreak δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Ακολουθήστε μας στο Facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Κραυγή απελπισίας» από Έλληνα που εγκλωβίστηκε στην Ιταλία και ζει στο δρόμο χωρίς χρήματα και φάρμακα!

Την αγωνία τους εκφράζουν εκατοντάδες Έλληνες πολίτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ιταλία, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η ελληνική κυβέρνηση τους έχει αφήσει στη μοίρα...

Το «βρόμικο» σχέδιο με στόχο το Έθνος

Ο στρατηγός Δημήτρης Μακρής ήταν ένας από τους ήρωες της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ο απροσκύνητος κλέφτης του Ζυγού Αιτωλοακαρνανίας! Από τον Σάββα Καλεντερίδη Υπήρξε από τους...

Η ατάκα του καθηγητή που έστειλε αδιάβαστη τη Μαρία Σαράφογλου: «Όποιος θέλει αισιοδοξία παίρνει ναρκωτικά»

Τον καθηγητή κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρη Κουβέλα είχε σε τηλεοπτικό παράθυρο χθες η Μαρία Σαράφογλου, στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ 1. Η δημοσιογράφος ρώτησε...

«Θύμα» του κορωνοϊού και ο Χορός των Ρόδων όπου θα έδιναν το «παρών» πολλοί Έλληνες

Ερημιά επικρατεί εδώ και μέρες στο κοσμοπολίτικο Μονακό, ενώ θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο πρίγκιπας Αλβέρτος. Τα πάντα είναι κλειστά και τα μοναδικά ξενοδοχεία...

Πόσα λεφτά έδωσε ο Νίκος Μαστοράκης στους αναξιοπαθούντες;

Στην ανάρτησή του για τη Μενεγάκη και τους «faux, τσίγκινους σταρ» ο υπερήλιξ σκηνοθέτης έπρεπε να έχει περιλάβει μια φωτογραφία με εκείνον να δίνει...

Κορωνοϊός: Χαρούμενοι οι Γερμανοί πολίτες με τα αντιευρωπαϊκά μέτρα της Μέρκελ – Ανεβαίνει η δημοτικότητά της

Tι κι αν οι Ευρωπαίοι φωνάζουν για την οικονομική πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ; Αυτή... κερδίζει, αφού οι Γερμανοί φαίνονται να συμφωνούν μαζί της σε...