Προς ψήφιση σήμερα το επίδομα γέννησης – Από «κόσκινο» και με… υποχρεώσεις οι δικαιούχες οικογένειες

Must Read

Έπειτα από μακρά περίοδο δημόσιας διαβούλευσης, κατατίθεται σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας «Επίδομα γέννησης και άλλες διατάξεις».

Αιχμή του νομοσχεδίου είναι η χορήγηση επιδόματος γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, που στόχο έχει την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης.

Με το νομοσχέδιο αναμορφώνονται, επίσης, οι όροι χορήγησης τριών άλλων βασικών επιδομάτων (παιδιού, στέγασης, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών), ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή διάσταση της πρόνοιας:

  • Συνδέεται για πρώτη φορά η χορήγηση επιδομάτων με την επαρκή φοίτηση του παιδιού στο σχολείου. Με τον τρόπο αυτό επενδύουμε στο μέλλον των παιδιών και της χώρας και προωθούμε τον ρόλο της εκπαίδευσης ως μηχανισμού κοινωνικής κινητικότητας και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου.
  • Η απαιτούμενη διάρκεια παραμονής ως προϋπόθεση χορήγησης των επιδομάτων, ορίζεται στα δώδεκα χρόνια για τους πολίτες τρίτων χωρών από τα πέντε που ήταν ως τώρα. Η δωδεκαετία κρίνεται διάστημα ικανό για την ανάπτυξη βιοτικού δεσμού με τη χώρα.
  • Τέλος, με το προς ψήφιση Νομοσχέδιο θωρακίζεται η αξιοπρέπεια των δικαιούχων των επιδομάτων με τη θέσπιση ενιαίας μέρας πληρωμής. Ως ημερομηνία καταβολής όλων των επιδομάτων ορίζεται η τελευταία εργάσιμη κάθε μήνα ώστε να διευκολύνεται ο καλύτερος προγραμματισμός των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας καθώς και των αρμόδιων αρχών.

Σε δύο ισόποσες δόσεις

Το επίδομα γέννας θα καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις σε μονογονικές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και, ευρύτερα, σε οικογένειες των οποίων το ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τις 60.000 ευρώ (ειδικά για πολίτες τρίτων χωρών, επιπλέον προϋπόθεση θα είναι η δωδεκαετής διαμονή τους στην Ελλάδα).

Ως προϋποθέσεις χορήγησης του προβλέπονται, επίσης: η υποβολή φορολογικής δήλωσης και, για πολίτες τρίτων κρατών, η δωδεκαετής διαμονή στη χώρα. Σημειώνεται ότι το επίδομα γέννησης δεν εμπίπτει σε καμιά κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής της σχετικής αίτησης είτε στο υποσύστημα του πληροφοριακού συστήματος του Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννας, το οποίο μέσω της λειτουργικής διασύνδεσής του με το σύστημα του ΟΠΕΚΑ θα επιτυγχάνει τη χορήγησή του αυτοματοποιημένα, είτε απευθείας από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων, με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης (τα δεδομένα θα εξειδικευτούν μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου και την ερμηνευτική υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει).

Για το επίδομα γέννησης, η δαπάνη για το 2020 αναμένεται να ανέλθει στα 123 εκατ. ευρώ, ενώ για κάθε επόμενο έτος θα ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ περίπου.

Θα απαιτείται επαρκής φοίτηση

Επίσης, προστίθεται μία ακόμη προϋπόθεση για τη χορήγηση του προνοιακού επιδόματος παιδιού και του επιδόματος στέγασης. Ειδικότερα, για την έγκριση της καταβολής τους θα απαιτείται η επαρκής φοίτηση του τέκνου κατά την υποχρεωτική εκπαίδευση. Η πρόβλεψη αυτή σκοπό έχει να εξαλείψει ή να περιορίσει το φαινόμενο της αποχής ανήλικων μαθητών από τα σχολικά τους καθήκοντα.

Όσον αφορά την ενίσχυση οικογενειών που διαβιούν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, με το νομοσχέδιο προβλέπονται η φορολογική απαλλαγή και η απαγόρευση κατάσχεσης αυτής της εισοδηματικής ενίσχυσης ή του συμψηφισμού της με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των τραπεζών. Το ύψος του επιδόματος αυτού κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ.

Δείτε επίσης: Καθυστερήσεις πτήσεων: Ο καιρός εμποδίζει τα αεροπλάνα να προσγειωθούν στο «Μακεδονία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This