Κυριακή 13/6/2021

«Πάτησε» τα 100 ο μοναδικός επιζών της ναζιστικής θηριωδίας του 1946 στην Αυστρία

Συντροφιά με συγγενείς και φίλους γιόρτασε τα 100ά γενέθλιά του ο επιζών της ναζιστικής θηριωδίας Γιάννης Καραγεωργίου, που βρέθηκε από τη Λέσβο στις φυλακές κάτεργα στο Στάιν της Αυστρίας, όπου είδε 700 συντρόφους του να πέφτουν νεκροί από τα πυρά των ναζί. Ο αιωνόβιος, που γλίτωσε από θαύμα στο μακελειό της 6ης Απριλίου 1946, έσβησε και τα φετινά κεράκια στην τούρτα του με το χαμόγελο στα χείλη, τονίζοντας περιχαρής πως έχει ακόμα… τα μυαλά του τετρακόσια…

Στη γιορτή των γενεθλίων που πραγματοποιήθηκε στη Σκάλα των Μυστεγνών από τους Φίλους της Ιστορικής Μνήμης και της Πολιτιστικής Δημιουργίας ήταν παρούσες μέσω τηλεδιάσκεψης και οι κόρες του μπαρμπα-Γιάννη που διαμένουν μόνιμα με τις οικογένειές τους στην Αυστραλία, αλλά και συγχωριανοί του από το Σκαλοχώρι Λέσβου.

«Μας πήγαν και μας στήσαν σ’ έναν τοίχο, μπροστά μου ήταν άλλοι δυο. Προτού βάλει, σε 20-30 μέτρα είχε πολυβόλα, έπεσα κάτω δίπλα στον τοίχο και έπεσαν τα πτώματα πάνω μου» περιέγραψε τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε στα χέρια των Γερμανών.

Τον Απρίλιο του 1942 ο Γιάννης Καραγεωργίου μαζί με τον αδελφό του και άλλους 18 νέους αποφάσισαν να φύγουν από το νησί για να πολεμήσουν τους Γερμανούς στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Δείτε επίσης: Μεταναστευτικό: Φύλαξη των συνόρων και συνεχή αστυνόμευση αιτείται ο Δήμος Σουφλίου

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ