«Εύκολη λύση», «κλοπή νερού» – Σφοδρές αντιδράσεις κατά του σχεδίου Μητσοτάκη για τη λίμνη Κρεμαστών

Για να μη διψάσει η Αττική θα «στραγγίξουν» τον Δήμο Αγράφων; - Αντιδήμαρχος Αγράφων: «Το νερό αποτελεί κληρονομιά η οποία πρέπει και να προστατεύεται»

Must Read

Με επικοινωνιακές πρακτικές και επικίνδυνους ερασιτεχνισμούς η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα λειψυδρίας στην Αττική, αγνοώντας προκλητικά τις συνέπειες που θα έχει αυτό στην περιοχή των Αγράφων.

Η λίμνη Κρεμαστών βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας και είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδος.

Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποκάλυψε το σχέδιο Κυβέρνησης-ΕΥΔΑΠ, λέγοντας τα εξής:

«Η Αττική πέρασε, η χώρα πέρασε δύο χρόνια πολύ χαμηλών βροχοπτώσεων και κυρίως πολύ χαμηλών χιονοπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια, όχι ευκαταφρόνητη αλλά όχι τόσο ανησυχητική, μείωση του νερού που έχουμε στους βασικούς ταμιευτήρες, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής.

Εκτιμούμε ότι η πιθανότητα να έχουμε τέσσερα χρόνια ακόμα με αντίστοιχα προβλήματα είναι πολύ μικρή. Όμως, επειδή η ελπίδα δεν μπορεί να είναι ποτέ στρατηγική, έχουμε πάρει μια σημαντική απόφαση για την οποία μιλάω για πρώτη φορά σήμερα με αφορμή την ερώτηση σας: μαζί με την ΕΥΔΑΠ να προχωρήσουμε σε ένα νέο εμβληματικό έργο, το οποίο θα είναι η ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, η οποία από μόνη της έχει τετραπλάσιο δυναμικό σε σχέση με όλους τους ταμιευτήρες οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής.

Ένα έργο το οποίο θα χρειαστεί τρία με τέσσερα χρόνια. Θα πρέπει να γίνει με διαδικασίες γρήγορες. Μιλάμε για αγωγούς βασικά, δεν μιλάμε για ένα έργο το οποίο είναι τόσο σύνθετο ούτε για τεράστιες αποστάσεις.

Αλλά αν θέλουμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η Αττική ως προς την ύδρευση της είναι θωρακισμένη για τις επόμενες δεκαετίες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα πιο ακραία σενάρια της κλιματικής κρίσης, είναι ένα έργο το οποίο οφείλουμε να υλοποιήσουμε. Όχι ευκαταφρόνητου κόστους αλλά όχι και τεράστιου κόστους, με ελάχιστη επιβάρυνση τελικά, αμελητέα επιβάρυνση στους λογαριασμούς του νερού.

Αλλά πρέπει να θωρακίσουμε, όπως κάποιοι θωράκισαν την Αττική με τα σημαντικά έργα τα οποία έγιναν πριν από κάποιες δεκαετίες, και εμείς πρέπει να αφήσουμε μια παρακαταθήκη για την Αττική, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται ποτέ, μα ποτέ, να αντιμετωπίσουμε ξανά ουσιαστικό πρόβλημα λειψυδρίας».

Για την Αττική «καλά» τα είπε ο Πρωθυπουργός. Για την Περιφέρεια τι θα κάνει; Για τον Δήμο Αγράφων που θα πληγεί από την απόφαση αυτή, τι θα κάνει; Αυτά δεν τα είπε. Πιθανότατα γιατί δεν υπάρχει κανένα σχέδιο…

«Το νερό αποτελεί κληρονομιά η οποία πρέπει και να προστατεύεται» – «Κλοπή νερού δίχως ανταποδοτικά δεν θα επιτραπεί»

Η ανακοίνωση αυτή του Πρωθυπουργού προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις τόσο από κατοίκους του Δήμου Αγράφων, όσο και από τοπικούς φορείς, με σημαντικότερη παρέμβαση αυτή του αντιδημάρχου Αγράφων Παναγιώτη Γκορόγια.

Ο κ.Γκορόγιας με μια ανάρτηση-κόλαφο στο facebook, κάνει λόγο για «εύκολη λύση» αναφερόμενος στην εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς σημειώνει ότι «δεν υπάρχει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων».

Και εξηγεί ότι υπάρχει λύση για μια βιώσιμη ανάπτυξη:

«Εάν θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να μπούμε σε διαδικασίες  κυκλικής οικονομίας, δηλαδή ανακύκλωση επαναχρησιμοποιούμενου νερού και σωστή διαχείριση εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων».

Ο αντιδήμαρχος Αγράφων στέλνει μήνυμα ότι προτεραιότητα έχουν οι κάτοικοι της περιοχής και πως «κλοπή νερού δίχως ανταποδοτικά δεν θα επιτραπεί».

Τονίζει χαρακτηριστικά:

 «Κλοπή νερού δίχως ανταποδοτικά δεν θα επιτραπεί. Πρώτα θα έχουν νερό οι κάτοικοι της περιοχής, με σύγχρονες μεθόδους υδροδότησης, με μηδαμινά τέλη όπως επίσης η όλη περιοχή θα πρέπει να αξιοποιηθεί με σύγχρονες οδικές αρτηρίες, χαμηλή φορολόγηση και θέσεις εργασίας».

  • Αναλυτικά τα όσα έγραψε ο Παναγιώτης Γκορόγιας:

«Λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης ζήτησης νερού, και των κρίσιμων προβλημάτων αναφορικά με την κάλυψη υδατικών αναγκών, ήταν θέμα χρόνου να μας χτυπήσουν την πόρτα για διαχείριση της λίμνης Κρεμαστών.

Το νερό αποτελεί κληρονομιά η οποία πρέπει και να προστατεύεται!

Την ώρα που ο δήμος Αγράφων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διαφαινόμενης λειψυδρίας, την ώρα που περιφερειακά χωριά της λίμνης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας, την ώρα που δεν υπάρχει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων , δηλαδή μείωση της άσκοπης και ανεξέλεγκτης κατανάλωσης νερού και τον περιορισμό της υπερεκμετάλλευσης των υπογείων υδροφορέων, αποφασίζουμε την εύκολη λύση….

Εάν θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να μπούμε σε διαδικασίες  κυκλικής οικονομίας, δηλαδή ανακύκλωση επαναχρησιμοποιούμενου νερού και σωστή διαχείριση εκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων.

Και επειδή ανοίγουμε ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί αρκετά στο μέλλον και θα εμπλακούν πολλοί φορείς θα καταθέσω την ταπεινή μου άποψη.

Κλοπή νερού δίχως ανταποδοτικά δεν θα επιτραπεί. Πρώτα θα έχουν νερό οι κάτοικοι της περιοχής, με σύγχρονες μεθόδους υδροδότησης, με μηδαμινά τέλη όπως επίσης η όλη περιοχή θα πρέπει να αξιοποιηθεί με σύγχρονες οδικές αρτηρίες, χαμηλή φορολόγηση και θέσεις εργασίας.

Απλά κατανοητά…»

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This