Παρασκευή 18/6/2021

Το ΑΠΘ τιμά τα θύματα της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τιμά τη μνήμη των θυμάτων της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, στις 12.00, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ και βασικό κομμάτι της θα αποτελέσει η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης 1873-1917».

Οι εικόνες της έκθεσης ζωντανεύουν την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης την περίοδο 1873-1917, προβάλλουν ανάγλυφη την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της πόλης και κρατούν ζωντανή την ιστορική μνήμη, κάτι που είναι σημαντικό τόσο για την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας όσο και για την κατανόηση της τότε φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης: Ακυβέρνητο πλοίο μεταξύ Καλύμνου και Αστυπάλαιας

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
• Χαιρετισμό από τον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου,
• Χαιρετισμό από τον πρόεδρο της ισραηλιτικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ,
• Ομιλία με θέμα «Έκθεση φωτογραφιών: Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης 1873-1917» από τον Πολιτικό μηχανικό, συγγραφέα και συλλέκτη Ιωάννη Μέγα,
• Ομιλία με θέμα «Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στην εκπαίδευση» από την αν. καθηγήτρια του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ Ελένη Χοντολίδου και την ιστορικό δρα Ρένα Μόλχο.

Θα προηγηθεί κατάθεση στεφανιού από τις πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ στο Μνημείο του Παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ