Αθώωσαν τον Γιάννο Παπαντωνίου για τις μίζες από την αμαρτωλή σύμβαση με τις φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού, παρά την πρόταση του Εισαγγελέα να κηρυχθεί ένοχος.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε ομόφωνα τον πρώην υπουργό, τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου και τον φίλο τους Ανδρέα Μπάρδη που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση. Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο δωροδοκήθηκε με 2,5 εκατομμύρια για τα εξοπλιστικά προγράμματα, όμως, το δικαστήριο έκρινε τελικά ότι… υπάρχουν αμφιβολίες.
«Υπάρχουν αμφιβολίες για τα βασικά αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας (παραγεγραμμένα), δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις και κατά συνέπεια απαλλάσσεται λόγω αμφιβολιών για τη νομιμοποίηση εσόδων που κατηγορείται» δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αλέξανδρος Σπηλιώτης, είχε εισηγηθεί να κριθούν ένοχοι και οι τρεις κατηγορούμενοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
«Ο κατηγορούμενος όφειλε όταν ανέλαβε υπουργός να σταματήσει το πρόγραμμα έστω και αν είχε υπογραφή από τον προηγούμενο υπουργό, Άκη Τσοχατζόπουλο. Όφειλε να το σταματήσει γιατί δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες της χώρας, γιατί ήταν πρόγραμμα που θα υλοποιούνταν σε δέκα χρόνια με τις φρεγάτες να είναι σε χειρότερη κατάσταση πλέον» είχε τονίσει ο Εισαγγελέας στην εισήγησή του.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη δικογραφία ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ έλαβε ως «δώρο» από την Thales Nederland B.V. 2.437.962 ευρώ, προκειμένου να βάλει την υπογραφή του στη σύμβαση του 2003 για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του Πολεµικού Ναυτικού. Για την υπόθεση αυτή, μάλιστα, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του είχαν προφυλακιστεί τον Οκτώβριο του 2018, μετά τις απολογίες τους στην ανακρίτρια. Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός είχε παραμείνει στη φυλακή για 17 ολόκληρους μήνες, ενώ η σύζυγός του είχε αποφυλακιστεί έπειτα από περίπου πέντε μήνες προσωρινής κράτησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παλινωδίες της δικαιοσύνης για την υπόθεση που έφτασε να εκδικαστεί… 20 χρόνια μετά, είχαν ως αποτέλεσμα να απαλλαχθούν από τις κατηγορίες και οι 16 κατηγορούμενοι που (στελέχη του υπουργείου αλλά και των στρατιωτικοί) λόγω… παραγραφής. Κάπως έτσι, μοναδικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση έμειναν το ζεύγος Παπαντωνίου και ο φίλος τους που σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τους παρείχε κάλυψη. Εκείνο ωστόσο που προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις ήταν ότι το Δημόσιο δεν είχε κλητευθεί για να παρασταθεί ως Πολιτική Αγωγή, όπως έπρεπε να γίνει.







