Μάσκες παντού! Ο Κορωνοϊός αποτελεί πλέον παγκόσμια απειλή, ενώ η εποχική γρίπη σκότωσε ήδη 21 Έλληνες

Must Read

Η παγκόσμια κοινότητα ασχολείται με τον κορωνoϊό, που πλέον είναι μια ανάσα από την πόρτα μας, άσχετα αν δεν έχει σημειωθεί ακόμα στην Ελλάδα κρούσμα.

Ο 63χρονος, που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ σύμφωνα με τις πρώτες εξετάσεις δεν έχει κολλήσει τον ιό, αλλά όπως λένε οι ειδικοί είναι θέμα χρόνο να έχουμε κρούσμα και στην χώρα μας.

Οπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννακός, υπήρξαν τουλάχιστον πέντε ύποπτα κρούσματα για κορονοϊό που ελέχθηκαν στη χώρα μας, όμως όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Το πρώτο περιστατικό αφορούσε ένα 13χρονο αγόρι από την Κίνα, που ελέγχθηκε στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης και διαπιστώθηκε ότι τελικά έπασχε από γρίπη. Επίσης ελέγχθηκε ένα άτομο στο νοσοκομείο «Αττικόν» και δύο ακόμη στο νοσοκομείο Σωτηρία (το ένα περιστατικό αφορούσε Κινέζα), αλλά όλα τα τεστ ήταν αρνητικά, όπως και το 63χρονου στο ΑΧΕΠΑ. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής ωστόσο υποστήριξε πως μέχρι τώρα 10 ύποπτα δείγματα έχουν ελεχθεί, χωρίς όμως κάποιο από αυτό να είναι θετικό.

Στην Κίνα υπάρχουν ήδη 215 νεκροί από τον κορωνοϊό και κοντά στα 10.000 κρούσματα.

Και ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακήρυξε τον κορωνοϊό σε παγκόσμια απειλή και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία τον πλανήτη, την Ελλάδα θερίζει η εποχική γρίπη κι έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 21 ατόμων, από τον Οκτώβριο του 2019.

Mάλιστα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ, Ανδρέας Μεντής αναφερώμενος στον πανικό που προκαλεί ο κορονοϊός τόνισε: «Έχουμε πάθει μια παγκόσμια παράκρουση. Ειδικά στην Ελλάδα, αυτή την εβδομάδα πέθαναν 8 άτομα από γρίπη. Πόσοι έχουν πεθάνει από τον νέο κοροναϊό; Να τα βάζουμε τα πράγματα σε μια σωστή διάσταση».

Την εβδομάδα 20-26 Ιανουαρίου, άλλοι οκτώ συμπατριώτες μας έχασαν την ζωή τους εξαιτίας του ιού. Από τους 21 θανάτους που καταγράφηκαν, οι 13 κατέληξαν μετά από νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 88 άτομα νοσηλεύονταν σε Μ.Ε.Θ.

Από τους 21 που έφυγαν οι 11 ήταν άνδρες και οι 10 γυναίκες, με το μικρότερο θύμα ένα αγοράκι 4 ετών και το μεγαλύτερο έναν 91χρονο.

Οι 19 από τους 21 που άφησαν την τελευταία τους πνοή άνηκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου. Από τους 21 μόνο οι οκτώ είχαν εμβολιαστεί (42,1%).

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση τελευταία με τους υποτύπους A(H1N1)pdm09 και A(H3N2) να επικρατούν.

Στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΕΚΠΑ και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 319 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία.

Τα 162 (50,8%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 145 (89,5%) ήταν τύπου Α και τα 17 (10,5%) ήταν τύπου Β. Τα 117 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ΄ αυτών τα 75 (64,1%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 42 (35,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Δείτε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Έκτακτη σύσκεψη για τον κορωνοϊό, παρουσία ειδικών επιστημόνων

Από τον Οκτώβριο του 2019 έως και τις 26 Ιανουαρίου 2020 καταγράφηκαν 100 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 88 με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 42 (42%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 13 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 8 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ, αυτά σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι 88:

Πρόκειται για 58 άνδρες και 30 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 96 έτη και διάμεση ηλικία 66 έτη. Τα 84 (95,5%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 4 (4,5%) στον ιό γρίπης τύπου Β.

Τα 74 (84,1%) από τα 88 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 6 άνδρες και 6 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη και διάμεση ηλικία 80,5 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση του ΕΟΔΥ.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This