Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Ψαροντουφεκάδες βρήκαν ναυάγιο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Λάρισα

Για πολλά χρόνια ο βυθός στη θάλασσα της Λάρισας έκρυβε ένα καλά κρυμμένο μυστικό, το οποίο φαίνεται πως πλέον ήρθε η στιγμή να έρθει στο φως και να «διηγηθεί» την ιστορία του. Ο λόγος για το ναυάγιο ενός νοσοκομειακού πλοίου, το οποίο ανακαλύφθηκε πρόσφατα και μάλιστα σχεδόν τυχαία.

Δείτε επίσης: Νέος Αρχηγός της Πυροσβεστικής ο Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα «Ελευθερία», η σπουδαία ανακάλυψη, η οποία σίγουρα θα τραβήξει τα βλέμματα των αρχαιολόγων, έγινε από ψαροντουφεκάδες της περιοχής. Συγκεκριμένα, το ναυάγιο εντοπίστηκε στον παραλιακό οικισμό Μεσάγγαλα, 300 μέτρα από την ακτή και σε βάθος 6 μέτρων. Μάλιστα, οι ψαράδες που το βρήκαν μπορεί να μην μπόρεσαν να διαπιστώσουν ποια είναι η κατάστασή του, καθώς βρίσκεται τόσα χρόνια στον βυθό, κατάφεραν όμως να διακρίνουν την πλώρη και την πρύμνη του ναυαγισμένου πλοίου, καθώς και ένα φουγάρο του. Πηγές αναφέρουν ότι το νοσοκομειακό πλοίο πιθανότατα είχε βγει στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ώστε να μεταφέρει και να περιθάλψει τραυματίες, ωστόσο μόνο μετά την εξέταση από ειδικούς θα εξακριβωθεί αν όντως χρονολογείται από τη συγκεκριμένη περίοδο.

Αμεσα για το σημαντικό εύρημα, το οποίο σίγουρα κρύβει πολλούς ιστορικούς θησαυρούς στο εσωτερικό, έχει ενημερωθεί η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια. Η ίδια θα λάβει τις συντεταγμένες της θέσης του ναυαγίου και θα καταθέσει σχετικό υπόμνημα στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την περαιτέρω έρευνα και ανάδειξη του ναυαγίου. Σημειώνεται πως η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι ειδική περιφερειακή υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και έχει αρμοδιότητα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Η αποστολή της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι η προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων, που βρίσκονται σε ναυάγια αρχαίων πλοίων, οικισμών ή αρχαίων λιμενικών εγκαταστάσεων, και εντοπίζονται σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ