ΕΥΔΑΠ: Τρέχουν σαν νεράκι τα χιλιάρικα για golden boys και ημετέρους!

Must Read

Ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου το περιβόητο Υπερταμείο, που έστησαν οι δανειστές για την αφαίμαξη της περιουσίας του Δημοσίου, έσπευσε να καλύψει το κενό στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, ορίζοντας διευθύνοντα σύμβουλο τον «μάνατζερ» Χάρη Σαχίνη, που είχε προϋπηρεσία στη ΔΕΠΑ (διορίστηκε σε αυτήν το 2009 επί Γιωργάκη Παπανδρέου και αποχώρησε υπό περίεργες συνθήκες το 2014).

Η κίνηση ήταν ασυνήθιστη και μάλλον άκομψη, στο παρά πέντε της ανάδειξης νέας κυβέρνησης, που, τυπικά έστω, έπρεπε να έχει λόγο για μια από τις πλέον κερδοφόρες ΔΕΚΟ, η οποία έχει ως αντικείμενο το ευαίσθητο ζήτημα της δημόσιας ύδρευσης. Παρ’ όλα αυτά, ο διορισμός έγινε δεκτός χωρίς ενστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία.

Ασυνήθιστης… ευαισθησίας για τα δεδομένα κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η πρόωρη παραίτηση του Ιωάννη Μπενίση, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες πριν από την αποχώρησή του επιχείρησε να «τρέξει» -ως μη όφειλε- τον μεγάλο διαγωνισμό της Ψυττάλειας, ύψους 320.000.000 ευρώ. Σχεδόν ταυτόχρονα προκήρυξε έναν… μάλλον ανορθόδοξο διαγωνισμό για βυτία, ενώ στο μεταξύ είχε καταφέρει να μηδενίσει την… επένδυση-αιμοδοσία 20.000.000 ευρώ της εταιρίας στην προβληματική Τράπεζα Αττικής. Όλως περιέργως τις αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες του απελθόντος Μπενίση εξακολουθεί να υπηρετεί με συνέπεια ο νυν διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ.

Ο κ. Σαχίνης, αν και αρχικά αγαπημένο παιδί του πασόκου Γιάννη Μανιάτη, αρέσκεται να διαφημίζει τα «γαλάζια» διαπιστευτήριά του, αφήνοντας να διαρρεύσει σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι αντλεί στήριξη «από του Μαξίμου και τον Κωστή Χατζηδάκη». Πλην, όμως, αρμόδιος για την ΕΥΔΑΠ είναι ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής και από την πλευρά του Υπερταμείου που εκπροσωπεί το Δημόσιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Και στους δύο φαίνεται ότι έχει διαφύγει πως ο νέος διοικητής ακολουθεί πιστά το μοντέλο μάνατζμεντ του ΣΥΡΙΖΑ, «τρέχοντας» τους αμφιλεγόμενους διαγωνισμούς με το ίδιο ακριβώς «διαχρονικό» υπηρεσιακό στέλεχος (Κ. Βουγιουκλάκης), το οποίο εμπιστευόταν τυφλά ο προκάτοχός του, και αφήνοντας στη θέση τους διορισμένους από την προηγούμενη κυβέρνηση παράγοντες. Με μια μικρή διαφορά: ότι με το «καλημέρα» ο κ. Σαχίνης φρόντισε να ενισχύσει τις εξουσίες του, παρακάμπτοντας το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας με τρόπο που ούτε και ο Μπενίσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε διανοηθεί στα τέσσερα χρόνια της θητείας του.

Εξουσιοδότηση για αναβάθμιση των δραστηριοτήτων του

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και συγκεκριμένα μέσα στον Αύγουστο, όταν η υπόλοιπη Ελλάδα απολάμβανε τα μπάνια της, ο Χάρης Σαχίνης απαίτησε και έλαβε εξουσιοδότηση από το Δ.Σ. για δραστική αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του. Συγκεκριμένα, πρώτη φορά στα χρονικά από συστάσεως της ΕΥΔΑΠ διευθύνων σύμβουλος έλαβε εξουσιοδότηση να διαχειρίζεται εν λευκώ, μόνος του, όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων και τις αναθέσεις έργων ύψους έως 450.000 ευρώ!

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρίας, για τέτοιες περιπτώσεις ορίζεται ποσό έως 40.000 ευρώ, ενώ καμία από τις προηγούμενες διοικήσεις δεν ξεπέρασε ποτέ το όριο διαχείρισης ποσού 150.000 ευρώ.

Ο κ. Σαχίνης όχι μόνο… δεκαπλασίασε το «δικαίωμα υπογραφής» του σε αναθέσεις και προμήθειες, αλλά για να προλαβαίνει και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του επινόησε θέση αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, που επίσης δεν προβλέπεται από το καταστατικό, τοποθετώντας σε αυτήν πρόσωπο της επιλογής του με μισθό 90.000 ευρώ ετησίως και έξτρα παροχές (πολυτελές αυτοκίνητο, έξοδα παραστάσεως κ.λπ.).

Ταυτόχρονα απομάκρυνε από θέσεις-κλειδιά στην εταιρία παλαιά στελέχη που δεν ήταν της αρεσκείας του και ανέθεσε την αναδιοργάνωση κρίσιμων τομέων σε εξωτερικούς συμβούλους (outsourcing), δίνοντάς τους αδρές αμοιβές που ήδη αγγίζουν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Οι επιμέρους υπηρεσίες «καπελώθηκαν» από συμβούλους και ορκωτούς λογιστές μεγάλων ξένων εταιριών, τους οποίους, μάλιστα, ο κ. Σαχίνης αποφάσισε να στεγάσει εντός των γραφείων της ΕΥΔΑΠ, επιβάλλοντας κτιριακές ανακατατάξεις!

Και, ως εκ θαύματος, ποια ήταν η πρώτη βαρυσήμαντη διαπίστωση της εταιρίας αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού (ΚPMG) που προσέλαβε ο κ. Σαχίνης; Ότι ο μισθός του δεν συνάδει με τα δεδομένα της… πιάτσας και πρέπει να υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τα 128.000 ευρώ, «χωρίς τις εργοδοτικές εισφορές». Και, ασφαλώς, ένα στέλεχος τέτοιου επιπέδου δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς bonus.

Γι’ αυτό και η εταιρία συμβούλων προέκρινε την ανάλογη πρόβλεψη (στη διάθεση της «κυριακάτικης δημοκρατίας» όλα τα στοιχεία αναλυτικά), επιφυλάσσοντας την ίδια πρόνοια και για τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο που διόρισε ο κ. Σαχίνης. Για την ιστορία και μόνο, η αμοιβή της εταιρίας, που συνέταξε αυτήν την ολιγοσέλιδη έκθεση… αναγκαιότητας για τον υπερδιπλασιασμό του μισθού του διευθύνοντος συμβούλου με τίτλο «Έργο Διαδικασιών Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού», ανήλθε μόλις στα… 116.000 ευρώ.

Διέρρευσαν οι αυξήσεις

Οι σκανδαλώδεις αυξήσεις, με επίχρισμα… την προσαρμογή στα δεδομένα της αγοράς, διέρρευσαν την περασμένη Τετάρτη σε site μεγάλης επισκεψιμότητας, αλλά δεν πτόησαν τον κ. Σαχίνη, ο οποίος την ίδια ημέρα απαίτησε από το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ να εγκρίνει την εντυπωσιακή μισθολογική αναβάθμισή του, προφανώς ως επείγουσα προτεραιότητα…

Οι απίθανες αυτές μεθοδεύσεις έχουν πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους των εργαζομένων, παραδόξως όμως «περνούν στο ντούκου» από διορισμένα μέλη του Δ.Σ. επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ο «τεχνοκράτης μάνατζερ» φρόντισε να αφήσει στη θέση τους. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του πρώην συμβούλου του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Αλέξανδρου Πουλιάση, γνωστού και από την εμπλοκή του στην υπόθεση του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού και στο σκάνδαλο φοροδιαφυγής του ζεύγους Καρούζου (σ.σ.: ο Λιβανός είχε «φωτογραφίσει» τον κ. Πουλιάση ως συνεργάτη υπουργού που ζητούσε μίζα από την αμοιβή του!), αλλά και του διορισμένου εκπροσώπου του Υπερταμείου κ. Σταυρουλάκη, ο οποίος ήταν υποψήφιος με τη Ρένα Δούρου για την Περιφέρεια.

Ειδικά για την περίπτωση Πουλιάση που κατέχει τη θέση εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, προκαλεί κατάπληξη η κυβερνητική αδράνεια για την αυτονόητη αντικατάστασή του. Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, υπερψήφισε και την πρόβλεψη του κ. Σαχίνη, πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, για δραματική πτώση της κερδοφορίας κατά 27%, χωρίς να συντρέχει κάποιος εμφανής λόγος.

Η «βόμβα» αυτή για τα κέρδη της εταιρίας θα μπορούσε να συνιστά παραδοχή συμβιβασμού της ΕΥΔΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο (ΕΥΔΑΠ Πάγια) για τον καθορισμό της νέας τιμής του ακατέργαστου (αδιύλιστου) νερού που προμηθεύεται η εταιρία για την ύδρευση της πρωτεύουσας από τους ταμιευτήρες.

Δείτε επίσης: «Όνειρο θερινής νυχτός» τα υδατοδρόμια ή θα αλλάξει επιτέλους κάτι;

Η σχετική τιμή είχε καθοριστεί με ειδική εικοσαετή συμφωνία, που έληξε πέρυσι, και οι δύο πλευρές ερίζουν για τον επαναπροσδιορισμό της, με πιθανότερη εξέλιξη μια σημαντική αύξηση, η οποία, παρά τις διαβεβαιώσεις, θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Όμως αυτή η δυσμενής για την εταιρία προοπτική δεν έχει ενσωματωθεί στον φετινό προϋπολογισμό με τη μείωση των κερδών, καθώς οι παραδοχές γίνονται βάσει της παλαιότερης και ευνοϊκής για την ΕΥΔΑΠ συμφωνημένης τιμής προμήθειας του αδιύλιστου νερού.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής κάνει ότι δεν βλέπει όσα ανορθόδοξα συμβαίνουν στην εταιρία, παρά τη σωρεία σχετικών δημοσιευμάτων. Ισως αυτό το τελευταίο να σχετίζεται με τη φημολογούμενη πρόθεση του κ. Σαχίνη να εκχωρήσει στο Ελληνικό Δημόσιο (Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ), αλλά και στους ιδιώτες μεγαλομετόχους της εταιρίας (Τζον Πόλσον, Γιώργος Σαλονίκης κ.λπ.) μεγάλο τμήμα από το ταμειακό αποθεματικό «μαμούθ» των 450.000.000 υπό τη μορφή υπέρογκου μερίσματος.

Πηγή «κυριακάτικη δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This