Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021

Μπαίνει στις ράγες το σχέδιο αξιοποίησης του Αχελώου

Ελπίδες αλλά και αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αξιοποίηση των φραγμάτων του Αχελώου που κόστισαν 650.000.000 ευρώ χωρίς να λειτουργούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση των φραγμάτων του Αχελώου παρουσίασε, σε γενικές γραμμές, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια ομιλίας στο συνέδριο «ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στη Λάρισα. 

Παράλληλα με το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση «με ήπια μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο» για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας, έως το τέλος Μαρτίου θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για τις εργασίες συντήρησης των ημιτελών έργων του Αχελώου και συγκεκριμένα του καθαρισμού των σηράγγων εκτροπής του φράγματος Συκιάς, της επισκευής της επένδυσής τους και των επεμβάσεων στην είσοδο – έξοδο της σήραγγας. Για τις εργασίες αυτές έχει δοθεί Περιβαλλοντική Απαλλαγή. Ο υπουργός Υποδομών είπε: «Είμαστε σε διαδικασία ελέγχου των Τευχών Δημοπράτησης, ώστε γύρω στο τέλος Μαρτίου να δημοπρατηθεί το έργο, που είναι απαραίτητο για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και την προστασία των υφισταμένων κατασκευών».

Πριν από λίγες ημέρες για το θέμα του Αχελώου έγινε ευρεία σύσκεψη στην οποία μετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, ενώ ο υπουργός Υποδομών υποστήριξε ότι στην κυβέρνηση «μελετάμε όλες τις απόψεις και επανεξετάζουμε πολλές πτυχές του έργου. Αλλωστε, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) δημιουργούν συγκεκριμένο πλαίσιο και συγκεκριμένα περιθώρια για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει. Γενικότερα μιλώντας, πολλά μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση, αλλά εκείνο που δεν έχει κανένα νόημα είναι να προχωρήσει αγνοώντας το ΣτΕ ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Κατά τον υπουργό Υποδομών: «Εχουμε μπροστά μας τρία δεδομένα: Το πρώτο είναι ότι η Θεσσαλία αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο και επείγον υδατικό και οικολογικό πρόβλημα, εξαιτίας της υπεραντλήσεως μη ανανεούμενων υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων. Δεν μπορούμε να ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον και να το αγνοούμε αυτό, ούτε να συζητάμε για βιώσιμη ανάπτυξη και να μη λύνουμε ένα τέτοιο πρόβλημα. Το άλλο δεδομένο, για το οποίο δεν έχω ακούσει πειστικό αντίλογο, είναι ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ήπια μεταφορά από τον Αχελώο ποσότητας νερού μικρότερης από το 10% των υδάτων του ποταμού που ούτως ή άλλως χύνονται στη θάλασσα. Το τρίτο δεδομένο είναι ότι για το σύνολο των έργων του Αχελώου μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί πάνω από 650.000.000 ευρώ, τα οποία θα πάνε οριστικά χαμένα αν εγκαταλειφθεί πλήρως το έργο. Συγκεκριμένα, 352.000.000 για το φράγμα της Συκιάς που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και άλλα 300.000.000 για το φράγμα της Μεσοχώρας, της ΔΕΗ, που έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει τεθεί σε λειτουργία».

Υπάρχει όμως και ακόμα ένα δεδομένο: Οτι «το νέο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων της λεκάνης απορροής Αχελώου που εγκρίθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος του 2017, προβλέπει μηδενική μεταφορά υδάτων προς τη Θεσσαλία. Μηδέν… Αυτό που πρέπει να γίνει, συνεπώς, είναι να εξεταστεί και διερευνηθεί η δυνατότητα τροποποίησης του υφιστάμενου σχεδιασμού του φράγματος Συκιάς, λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες για μία ήπια μερική μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο»

Δείτε επίσης: Σπάνια θαλάσσια είδη εντοπίστηκαν νεκρά από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ που δεν τήρησε τις υποσχέσεις

Τόσο η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Αχελώο όσο και οι κυβερνητικές δηλώσεις για τα σενάρια που εξετάζονται προκαλούν, πάντως, αντιδράσεις. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου. Οπως υποστήριξε, «με πολιτική βούληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής ολοκληρώθηκαν τα τέλη του 2017. Λύθηκε, με αυτόν τον τρόπο, ο γόρδιος δεσμός ώστε να ωριμάσουν έργα για την περιοχή της Θεσσαλίας και να διατηρηθεί παράλληλα το αγροτικό εισόδημα, καθώς δεν θα περιορίζονται οι αρδευόμενες εκτάσεις»

Τα έργα αυτά, υποστηρίζει ο κ. Φάμελλος και όσοι θεωρούν πως πρέπει να μείνει στον πάγο η αξιοποίηση των φραγμάτων του Αχελώου, μπορούν να προχωρήσουν εφόσον τα «ωριμάσουν» με τις σχετικές μελέτες η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια. Πρόκειται για έργα όπως τα φράγματα των Δήμων Πύλης, Φαρκαδόνας, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Μουζακίου, Αγιάς, Τεμπών, κ.λπ. Κατά τον κ. Φάμελλο «τα έργα αυτά αποτελούν τη μοναδική προοπτική για τη Θεσσαλία, χωρίς νομικές διενέξεις, όπως η εκτροπή του Αχελώου, που προσφέρουν παράλληλα λύσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη». 

Ο κ. Φάμελλος, πάντως, είχε παρουσιάσει σε πανηγυρική εκδήλωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σχέδιο «ανάστασης» του φράγματος της Μεσοχώρας που ουδέποτε προχώρησε. Τώρα υποστηρίζει πως το έργο έχει αποσυνδεθεί από την εκτροπή του Αχελώου και είναι αμιγώς υδροηλεκτρικό και πως «η ΔΕΗ είχε δεσμευτεί πως θα αναλάβει τις υποχρεώσεις της βάσει της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Εργων (ΑΕΠΟ), την αποκατάσταση των κατακλυζόμενων εκτάσεων και τις αποζημιώσεις», ενώ «εκκρεμεί η έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου του Δήμου Πύλης, το λεγόμενο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ)».

Η κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται αποφασισμένη να ανοίξει τη συζήτηση και να προχωρήσει στην αξιοποίηση των φραγμάτων και των άλλων έργων, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣτΕ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ