Αυτό είναι το τρίτο πλοίο-γεωτρύπανο, που αγόρασε η Τουρκία (video)

Must Read

Το ‘πε και το ‘κανε… Ο λόγος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που, όπως έχουμε πει πολλές φορές από δω, πρώτα προειδοποιεί και μετά υλοποιεί τα λεχθέντα, πραγματοποιώντας σιγά σιγά τα σχέδιά του. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Έτσι, λοιπόν, μάθαμε χθες από την τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» ότι το τουρκικό κράτος, μέσω της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του, ΤΡΑΟ, αγόρασε σε δημοπρασία τρίτο γεωτρύπανο με το όνομα «Σερτάο».

Πρόκειται για ένα γεωτρύπανο, για το οποίο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Τούρκος πρόεδρος διέθεσε 37,5 εκατομμύρια δολάρια, τιμή αρκετά μικρή σε σχέση με ένα κανονικό γεωτρύπανο, που κοστίζει περίπου 600 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, η τιμή αυτή φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από εκείνη των άλλων δύο, «Φατίχ» και «Γιαβούζ». Λέγεται, δε, ότι παρότι η αγοραία τιμή του Sertao υπολογιζόταν στα 120 εκατ. δολάρια, το βρετανικό λιμάνι συμφώνησε να το πουλήσει προς μόνο 37,5 εκατ. δολάρια, για να αποσβέσει το αυξανόμενο κόστος της αγκυροβόλησης και την υποτίμηση της αξίας του.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το τρίτο γεωτρύπανο μπορεί να κάνει γεωτρήσεις μέχρι και 11.400 μέτρων, ενώ έχει μήκος 228 μέτρα και ικανότητα μεταφοράς σχεδόν 62.000 τόνων. Η αντίστοιχη ικανότητα των Φατίχ και Γιαβούζ είναι περίπου 12.000 μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Sertao βρισκόταν αγκυροβολημένο για δύο χρόνια στο λιμάνι Πορτ Τάλμποτ της Βρετανίας. Είχε ναυπηγηθεί από τη Samsung, το 2012, στη Νότια Κορέα. Το πλοίο, που έχει σημαία των νήσων Μάρσαλ χρησιμοποιούταν από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βραζιλίας, Petrobras, μέχρι το 2015.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είχε προαναγγείλει αυτή την αγορά: «Θα αγοράσουμε τρίτο γεωτρύπανο και θα κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που είχαμε συμφωνήσει με την Λιβύη».

Ως εκ τούτου, το ζήτημα θα έχει συνέπειες και στη χώρα μας, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει βγει επίσημη ανακοίνωση από την Άγκυρα.

Δείτε επίσης: Τον χαβά του ο Ακάρ: «Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει 16 νησιά, κανένας να μην τεστάρει την δύναμη μας»

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This