Καπηλεύονται τον όρο «Μακεδονικός» οι Σκοπιανοί για τα τα κρασιά τους, που θα παρουσιάσουν σε διεθνή οινική έκθεση

Must Read

Οι Σκοπιανοί οινοποιοί επανήλθαν δριμύτεροι φέτος, καπηλευόμενοι τον όρο «μακεδονικός» για τα κρασιά τους, για δεύτερη συνεχή χρονιά, στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση του κλάδου, την Prowein, που λαμβάνει χώρα στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Και μπορεί η έκθεση να μην έχει γίνει ακόμα, αφού θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15 και 17 Μαρτίου, αλλά οι Σκοπιανοί ετοιμάζονται να στείλουν τα κρασιά τους ως «μακεδονικά».

Παρότι η χώρα τους άλλαξε όνομα και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κατοχυρωμένο προ πολλού τον «μακεδονικό οίνο», ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτοί επιχειρούν να κάνουν ό,τι ακριβώς έκαναν και πέρυσι.

Τότε που οι διαμαρτυρίες της ελληνικής πλευράς, με παρεμβάσεις της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), αλλά και της ελληνικής διπλωματίας προς τους οργανωτές της έκθεσης δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν την παρουσία κρασιών προέλευσης (σκέτης) Μακεδονίας πλάι στον προερχόμενο από την Ελλάδα «μακεδονικό οίνο»…

Το γεγονός έφερε στο φως της δημοσιότητας ο γνωστός οινοποιός Φεδερίκος Λαζαρίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δραμινής οινοποιΐας «Νico Lazaridi», που έστειλε επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο, στο Enterprise Greece, και στους κλαδικούς συνδέσμους των οινοποιών.

Στην επιστολή του επισημαίνονται τα εξής:

«Ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα της έκθεσης PROWEIN 2020 γίνεται ορθά αναφορά στους οίνους της Βόρειας Μακεδονίας ως Association Wines of North Macedonia. Ωστόσο, ταυτόχρονα προβάλλονται εκδηλώσεις στα πλαίσια της έκθεσης PROWEIN 2020 (Masterclass) όπου γίνεται αναφορά για “Macedonian Wines“, “Macedonian Big Reds” (τίτλος Masterclass) και “Meet us at the Macedonian booth”. Η συγκεκριμένη αναφορά υφίσταται και στο επίσημο site τους με όνομα “Wines of Macedonia.

Το γεγονός αυτό όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, δημιουργεί μια έντονη σύγχυση στο ξένο καταναλωτικό κοινό ως προς την πραγματική προέλευση του προϊόντος, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μονίμως στην δυσάρεστη θέση να διευκρινίζουμε ότι το ΠΓΕ Μακεδονία αφορά ελληνικά και μόνο κρασιά που παράγονται στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας, όπως και ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Το GRTimes.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, Στέλιο Μπουτάρη, ο οποίος δήλωσε ότι η Ένωση θα κάνει νέο σχετικό διάβημα στη διοργανώτρια της Prowein, τονίζοντας ότι τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ με αναφορά σε Μακεδονία είναι κατοχυρωμένα στην Ε.Ε. και αναφέρονται αποκλειστικά στην Μακεδονία.

Δείτε επίσης: Η Κυβέρνηση επιτάσσει κτίρια και εκτάσεις σε πέντε νησιά – Δείτε που θα κάνουν τις κλειστές δομές

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι γείτονες, όσο η χώρα τους παραμένει εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιούν προς όφελός τους, με όλους τους γνωστούς τρόπους, τον επιθετικό προσδιορισμό «μακεδονικός/η» , προξενώντας σύγχυση σε εμπόρους και καταναλωτές, σε βάρος των ελληνικών κρασιών και προϊόντων.

Για να μη γίνει ό,τι και πέρυσι, λοιπόν, που, στην οινική έκθεση Prowein, οι Σκοπιανοί παρουσιάστηκαν ως παραγωγοί «μακεδονικών κρασιών» και μάλιστα με ιστορία 2.000 ετών, καλό είναι οι αρμόδιοι φορείς να λάβουν μέτρα και να κάνουν δυναμική καμπάνια ενημέρωσης, από τη στιγμή που είναι κατοχυρωμένο στην Ελλάδα το εμπορικό Μακεδονικό Σήμα και δη το «ΜACEDONIA Great Wine».

Ενδεικτικό, μάλιστα, είναι πως στο περσινό περίπτερο της γειτονικής χώρας παρουσιάστηκε ως κορυφαία ποικιλία «μακεδονικού» κρασιού το «Big Macedonian Red», ενώ η αναφορά στη χώρα προέλευσης ως «Βόρεια Μακεδονία» γινόταν σε παρένθεση με μικρή γραμματοσειρά.

Μακεδονικο-σκοπιανό κρασί

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This