Μεταναστευτικό! Αρνούνται να πάνε στη σύσκεψη με τον Μηταράκη οι δήμαρχοι – Μουτζούρης: «Δεν είμαστε αποκούμπι ψυχών»

Must Read

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα δημιουργηθούν κλειστά κέντρα προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, που σηκώνουν το μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού τόσα χρόνια: Λέσβο, Χίο και Σάμο, και μάλιστα με επίταξη ακινήτων και εκτάσεων, μόλις δύο μέρες πριν τη συνάντηση της Πέμπτης στην Αθήνα για το μεταναστευτικό.

Πρόκειται για εκτάσεις στις περιοχές Καράβας Δυτικής Λέσβου, Κρητικού Λάκκος/ Ψείρα Χίου, Ζερβού Ανατολικής Σάμου, στρατόπεδο “καπετάν Λαζαρή” στο Πυλί Κω και Λεπίδα Λέρου, με την ανέγερσή τους να γίνεται σε χρόνο dt.

Το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά στην έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας, όπως τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Την ίδια ώρα οι δήμαρχοι, ένας ένας, γράφουν «απών» στο παρουσιολόγιο της συνάντησης, που θα γίνει στο υπουργείο Εσωτερικών, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, και στην οποία αναμένονται η Περιφερειακή αρχή Βορειοανατολικού Αιγαίου και οι πέντε Δήμοι των μεγάλων νησιών του.

Ωστόσο, οι φορείς των νησιών δηλώνουν ευθαρσώς ότι όχι μόνο δεν θα δώσουν το παρών, αλλά θα συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Δεν θα πάμε την Πέμπτη να συναντηθούμε με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα πάμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας», τόνισε ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι έμαθε για την επίταξη λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τους αρμόδιους υπουργούς…

Για τον συγκεκριμένο όρο, έκανε λόγο και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος σημείωσε στην ίδια εκπομπή ότι σε κανέναν Έλληνα σε καιρό ειρήνης δεν αρέσει να ακούγεται ο όρος «επίταξη».

«Δεν γίνεται τα κλειστά κέντρα να στεγάσουν τον τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών, που υπάρχει στα νησιά» είπε ο κ. Μουτζούρης και πρόσθεσε: «Εμείς αυτό που ζητάμε είναι όχι κλειστά κέντρα, αλλά να σταματήσουν να έρχονται μετανάστες. Θέλουμε να επωμιστούν το βάρος του προσφυγικού και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Δεν είμαστε αποκούμπι ψυχών».

https://vimeo.com/390685845

«Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει. Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο, αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει», τόνισε ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Ο κύβος ερρίφθη και για τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, ο οποίος με τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου του αποφάσισε να μην παραστεί στη σύσκεψη της Αθήνας αύριο.

δήμος Δυτικής Λέσβου

Σε δήλωσή του ο κ. Βέρρος ανέφερε:

«Ζήτησα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Λέσβου να μην παραστώ στην σύσκεψη της Πέμπτης στην Αθήνα, πράγμα που εγκρίθηκε ομόφωνα.

Καλώ τον κ. Περιφερειάρχη αλλά και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης να μην παραστούν ούτε εκείνοι, δίνοντας έτσι το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι με επιτάξεις και αιφνιδιασμούς απλά δυσκολεύει περισσότερο η κατάσταση.

Άλλωστε, εκτός από “αντισταθμιστικά” και υποσχέσεις, τι άλλο θα ακούσουν; Εμείς, τα τριάκοντα αργύρια τα χαρίζουμε σε όποιον θέλει να τα πάρει. Συνέλευση την Τετάρτη 7 το απόγευμα στον Μανταμάδο και έναρξη δράσεων, προσφυγή στο ΣτΕ και όπου αλλού χρειαστεί. Βέβαια υπενθύμισα ότι δεν σκοπεύω να παραμείνω Δήμαρχος του Ellis Island, γιατί πιστεύω πλέον χωρίς αμφιβολία ότι εκεί οδηγούμαστε και ζήτησα από Δημοτικό Συμβούλιο να με ακολουθήσει».

Με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου ταυτίστηκε και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Ευστράτιος Κυτέλης, που δήλωσε κατηγορηματικά: «Να κλείσουν όλες οι υφιστάμενες δομές, λέμε όχι σε νέα δομή στο νησί».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, που έστειλε το εξής μήνυμα: «Θα δώσουμε αγώνα για να μην μετατραπεί το νησί μας σε ένα απέραντο hotspot».

Τι είπε σχετικά ο Νότης Μηταράκης

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει το μέτρο της επίταξης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, δήλωσε ότι αυτό το μέτρο της επίταξης με πράξη νομοθετικού περιεχομένου αποτελεί μέτρο έκτακτης ανάγκης, καθώς μετά τα επεισόδια στη Μόρια η κατάσταση έπρεπε να αντιμετωπιστεί και να εκτονωθεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν, ακολουθούμε και υλοποιούμε όσα είχαμε πει προεκλογικά».

Συνεχίζοντας ο Υπουργός τόνισε πως αν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε στην επίταξη, θα έχανε ακόμα έξι μήνες και δεν θα προλάβαινε να κάνει τίποτα μέχρι το τέλος του έτους αναφορικά με τη μείωση των προσφυγικών ροών.

Δείτε επίσης: Σφοδρές αντιδράσεις μετά τις επιτάξεις: «Θα προτάξουμε τα κορμιά μας – Δεν θα γίνουμε οι αβύθιστες φυλακές της Ευρώπης» (video)

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, από τον Ιούλιο έχουν φύγει από τα νησιά του Αιγαίου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αυτή τη στιγμή στα νησιά υπάρχουν συνολικά 40.000 άνθρωποι. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τα κλειστά κέντρα κράτησης θα έχουν δυναμικότητα 20.000 κλινών, θα πρέπει να φύγουν από τα νησιά επιπλέον 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι είτε θα επιστραφούν στην Τουρκία, είτε θα κατευθυνθούν στην ενδοχώρα.

Σε ό,τι αφορά τα κλειστά κέντρα κράτησης, θα κρατούνται σύμφωνα με τον Υπουργό όλοι οι νεοαφιχθέντες για 25 μέρες, όπως προβλέπεται από το νόμο και στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα σε αυτές τις 25 μέρες να έχει εκδοθεί και η απόφαση για τη χορήγηση ασύλου ή όχι.

Σχετικά με τις συνθήκες παραμονής σε αυτά, ο κ. Μηταράκης είπε ότι κάποιοι θα μπορούν να βγαίνουν έξω το μεσημέρι και το απόγευμα με σχετική άδεια, αλλά το βράδυ τα κέντρα θα είναι κλειστά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα παραβατικότητας.

https://vimeo.com/390683063

https://vimeo.com/390683422

Η Χίος βάζει τα μεγάλα μέσα: Δικηγορικός Σύλλογος και ΤΕΕ αντίθετοι στην κυβέρνηση

Στο μεταξύ, μέτρα εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης αποφάσισε να λάβει και ο Δήμος Χίου, έπειτα από διαβούλευση των επικεφαλής των παρατάξεων των δημοτικών συνδυασμών. Το Δημοτικό Συμβούλιο, λοιπόν, υιοθέτησε απόφαση στην οποία καταγγέλλονται οι κινήσεις της Κυβέρνησης, με την έννοια ότι τορπιλίζονται τα μέτρα εμπιστοσύνης που είχε εξαγγείλει ο Νότης Μηταράκης πριν από δύο εβδομάδες, ενώ αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του ΤΕΕ, προκειμένου να μπλοκαριστεί η επίταξη, καθώς και κάθε άλλη δικαστική πράξη που σχετίζεται με αυτή.

Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι καμία υπηρεσία και κανένα νομικό πρόσωπο του Δήμου δεν θα συμβάλει στην υλοποίηση της υπερδομής, ενώ καλεί τους πολίτες σε εγρήγορση.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This