Δευτέρα 14/6/2021

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα διαγωνιστεί στο «μουντιάλ» της Νομικής στις ΗΠΑ!

Πολύ μεγάλη επιτυχία για τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που κέρδισε τον εθνικό γύρο του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο «Philip C. Jessup International Law Moot Court».

Ο διαγωνισμός έγινε στην Αθήνα, στις 22 Φεβρουαρίου 2020, και έτσι η Νομική Σχολή του ΑΠΘ θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη διεθνή τελική φάση του, που θα διεξαχθεί στην Ουάσινγκτον (ΗΠΑ) από τις 12 ως τις 18 Απριλίου 2020.

Η ομάδα της Νομικής του ΑΠΘ αποτελείται από τις φοιτήτριες Ελένη Μπιτζίκα (4ο έτος), Αγγελική Τοσούνογλου (3ο έτος) και τον φοιτητή Χρήστο Ζώη (6ο έτος), και κατέκτησε, επίση,ς το βραβείο για το καλύτερο δικόγραφο στον εθνικό γύρο.

Την ομάδα «προπονούν» ο Δρ Ιωάννης Ναζίρης, διδάσκων στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ, και ο Βασίλης Περγαντής, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ. Ακαδημαϊκοί υπεύθυνοι είναι οι επίκουροι καθηγητές του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης και Βασίλης Περγαντής.

Εικονικές δίκες με συμμετοχή 700+ πανεπιστημίων

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης «Philip C. Jessup International Law Moot Court» αποτελεί τον μεγαλύτερο διαγωνισμό Διεθνούς Δικαίου παγκοσμίως και διεξάγεται εδώ και πενήντα έτη, με τη συμμετοχή περισσότερων από 700 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.

Οι διεθνείς εικονικές δίκες αποτελούν προσομοιώσεις δικών με διαγωνιστικό χαρακτήρα. Οι φοιτητές/τριες προετοιμάζονται αρκετούς μήνες σε γενικές και ειδικότερες θεματικές του Διεθνούς Δικαίου, πάνω στην υπόθεση που προσομοιώνεται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης στη Χάγη, υποβάλλουν εγγράφως τα δικόγραφα με τις προτάσεις και τα επιχειρήματά τους, και αγορεύουν ενώπιον κριτών/δικαστών, που βαθμολογούν και αποφαίνονται για τη νικήτρια ομάδα σε κάθε δίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Νομική Σχολή του ΑΠΘ έχει διακριθεί στον συγκεκριμένο διαγωνισμό και στο παρελθόν, λαμβάνοντας το πρώτο βραβείο στο γραπτό σκέλος του διαγωνισμού το 2005 και την 3η θέση στη συνολική κατάταξη παγκοσμίως το 2009.

Σύμφωνα με όσα λένε τα μέλη της ομάδας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπουν στην πρώτη τριάδα στον διαγωνισμό που θα γίνει στις ΗΠΑ και -γιατί όχι;- να διεκδικήσουν ακόμη και πρωτιά.

Διαβάστε επίσης: Πώς το «Μαζί για το Παιδί» στήριξε 31.843 παιδιά το 2019 (video)

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ