Ξαναπαίρνουν τη… μαγκούρα τους οι συνταξιούχοι – Έρχεται νέος κύκλος προσφυγών για τα αναδρομικά

Must Read

Ένας νέος κύκλος δικαστικών διεκδικήσεων από την πλευρά των συνταξιούχων αναμένεται να ανοίξει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, αφού, όπως υποστηρίζουν ειδικοί επί του Ασφαλιστικού, οι αναπροσαρμογές στα ποσοστά αναπλήρωσης που προκαλούνται βάσει του νόμου Βρούτση δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκριναν αντισυνταγματικά τα σχετικά άρθρα του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016). Οι ανισότητες που προϋπήρχαν φαίνεται ότι διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό, ενώ δημιουργούνται και νέες, με τις αυξήσεις που -δήθεν- θα λάβουν 1.000.000 «απόμαχοι», όπως πρώτη η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκάλυψε, να είναι για τη συντριπτική πλειονότητά τους… στα χαρτιά.

  • Του Νάσου Χατζητσάκου

«Οι υποτιθέμενες “αλλαγές” που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων είναι παράνομες (αντισυνταγματικές) και προφανώς θα έχουν την ίδια τύχη του προηγουμένου νόμου (Κατρούγκαλου), που ακυρώθηκε από το ΣτΕ» αναφέρει σε νεότερη ανάλυσή του το ειδικευμένο επί του Ασφαλιστικού πρώην συνδικαλιστικό στέλεχος Κώστας Νικολάου. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ο νόμος Βρούτση είναι «“στον αέρα” διότι, αν και επί της ουσίας ήρθε να διορθώσει και να αντικαταστήσει διατάξεις (του προηγουμένου νόμου) που ακύρωσε το ΣτΕ, αυτό δεν προκύπτει. Οχι μόνο δεν συμμορφώνεται ο νέος νόμος με την κρίση των ανώτατων δικαστών, αλλά αντίθετα οι προωθούμενες αλλαγές σε ορισμένους συντελεστές, και δη των τελευταίων ετών… μεγαλώνουν το χάος αυτό».

Το ΣτΕ με τις πρόσφατες αποφάσεις (του Οκτωβρίου 2019) με πλήρη και σαφή τρόπο, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, εστιάζει τις δυσαναλογίες μεταξύ εισφορών και συντάξεων υποδεικνύοντας αλλαγές όχι ως προς την κλιμάκωση ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, αλλά ως προς τις αποδοχές (συντάξιμους μισθούς), καθώς μετά τα 1.200 ευρώ δεν προσαυξάνονται.

«Συνεπώς», αναφέρει, «περαιτέρω αύξηση των κλιμακίων στα έτη ασφάλισης και μάλιστα των τελευταίων ετών, που προωθεί ο νέος νόμος (από τα 31 έως τα 40 έτη κατά 0,56%, 0,91% και 0,75%), αφενός, διατηρεί τις ανισότητες που υπήρχαν, αφετέρου, δημιουργεί νέες. Αυτό συμβαίνει επειδή, ενώ έχουν τα ίδια έτη ασφάλισης, αλλού οι συντάξεις υπερβαίνουν το 100% των αποδοχών, ενώ σε άλλες πέφτουν κάτω από 50% (!) καθώς οι συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ έχουν επιπλέον “κόφτη” από 3% έως 14%».

Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν μέσα από τα στοιχεία που παρουσιάζονται στους σχετικούς πίνακες. Συγκεκριμένα, στον πίνακα 1 παρουσιάζονται οι παλαιές συντάξεις (προ νόμου Κατρούγκαλου). Στον πίνακα 2 είναι οι συντάξεις που διαμορφώθηκαν βάσει του νόμου Κατρούγκαλου και στον πίνακα 3 οι νέες, όπως θα προκύψουν με βάση τα καινούργια ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Οπως φαίνεται στον πίνακα 3, αναφέρει στην ανάλυσή του ο κ. Νικολάου, «αφενός το 80% των συντελεστών παραμένει αναλλοίωτο, αφετέρου -παρά την αύξηση ορισμένων συντελεστών- οι δυσαναλογίες παραμένουν και αυξάνονται. Ακόμα και η αύξηση του συντελεστή κατά 7% στα 40 στις μεγάλες αποδοχές… γίνεται 5%».

Δείτε επίσης: «Πάρε κόσμε» από τον ΟΔΔΥ! Δίνει αυτοκίνητα με 150 ευρώ

Για να επέλθει η απαιτούμενη αναλογία, δηλαδή όλες οι συντάξεις ανάλογα με τα έτη ασφάλισης να τυγχάνουν το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης, όπως προτείνει το ειδικευμένο στο Ασφαλιστικό πρώην συνδικαλιστικό στέλεχος, «θα πρέπει, πέραν της επαναφοράς των κατώτατων ορίων, που θα πρέπει να επανέλθουν, το ποσό της λεγόμενης εθνικής 384 ευρώ να προσαυξάνεται προοδευτικά και να μην υπολείπεται του ισοδύναμου ποσοστού (1.200/384) 30%. Αυτό σημαίνει το ποσό της λεγόμενης εθνικής, 384 ευρώ, αντικαθίσταται με το ποσοστό 30%. Ετσι, χωρίς πλειοδοσίες και χωρίς να αλλάξει κάτι άλλο, θα έχουμε το παρακάτω αποτέλεσμα. Εν ολίγοις, αυτά ορίζει η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ και όσο το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση δεν συμμορφώνονται τουλάχιστο με την απόφαση αυτή, το νομοσχέδιο είναι στον αέρα».

Ποιοι εξαιρούνται από τις αυξήσεις

Μύθος, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, είναι όσα λέγονται περί, δήθεν, γενικευμένων αυξήσεων. Από την ανάλυσή του προκύπτουν τα εξής δεδομένα:

1) Εξαιρούνται από ενδεχόμενες αυξήσεις οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που δεν έχουν πάνω από 22 έτη ασφάλισης, οι αναπηρικές – χηρείας που έχουν λίγα έτη ασφάλισης αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού τα προηγούμενα χρόνια με τη συμπλήρωση της 35ετίας είχαν υποχρεωτική «έξοδο».

2) Αυτοί που τυγχάνουν κάποια αύξηση έως 7% είναι όσοι έχουν από 36 έως 40 έτη, όμως είναι ελάχιστοι (πολύ κάτω των 100.000 ατόμων).

3) Οι αυξήσεις αυτές κατά βάση αφορούν μόνο τις «νέες συντάξεις, καθώς όλες οι «παλαιές συντάξεις έχουν επανυπολογιστεί λανθασμένα και εμφανίζουν ψεύτικες προσωπικές διαφορές (όσο αυτές δεν διορθώνονται οι παλαιοί συνταξιούχοι δεν θα τύχουν καμίας αύξησης).

«Το πρόβλημα, (σύμφωνα και με το ΣτΕ) βρίσκεται στην έλλειψη των κατώτατων ορίων σύνταξης και στο γεγονός ότι το ποσό της λεγόμενης εθνικής σύνταξης 346 – 384 ευρώ μετά τα 20 έτη παραμένει σταθερό» καταλήγει ο κ. Νικολάου στην ανάλυσή του, επισημαίνοντας ότι «η μη κλιμάκωση συνεπώς του ποσού αυτού και πέραν των 20 ετών επηρεάζει αρνητικά και φέρει μεγάλες ανισότητες και δυσαναλογίες στο ύψος των συντάξεων όσων έχουν αποδοχές άνω των 1.200 ευρώ και καταβάλουν εισφορές για το ποσό αυτό».

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 – Παλαιές συντάξεις (προ νόμου Κατρούγκαλου)

ΠΙΝΑΚΑΣ 2 – Νέες συντάξεις (με τον νόμο Κατρούγκαλου)

ΠΙΝΑΚΑΣ 3 – Συντάξεις με τον νόμο Βρούτση

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This