Παρασκευή 25/6/2021

Έντονη δυσαρέσκεια στην Εκκλησία για το κλείσιμο των ναών

Μεγάλη δυσαρέσκεια προκάλεσε στην εκκλησία η απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει τους ναούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συνοδικοί ιεράρχες δέχτηκαν την περασμένη εβδομάδα πιέσεις από το υπουργείο Παιδείας να κλείσουν τους ναούς, αλλά οι ίδιοι, με σκληρό και έντονο, μάλιστα, ύφος διεμήνυαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν τέτοια απόφαση. Ωστόσο, οι ίδιοι αρχιερείς συμμορφώθηκαν αμέσως με τις νέες εντολές, όμως υπήρξαν κι άλλοι που δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης τη δυσαρέσκειά τους.

Συγκεκριμένα, ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος δήλωσε ότι η θεία λειτουργία έπρεπε να επιτραπεί να τελείται, έστω με μία αντιπροσωπευτική παρουσία τριών ή πέντε πιστών μέσα στον κάθε ναό. Αντίστοιχα, και ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, σε επιστολή του προς τη Σύνοδο, αναφέρει ότι η απαγόρευση της λειτουργίας είναι πρωτοφανής και η κρατική εξουσία «υπερβαίνει τα εσκαμμένα».

Η Εκκλησία υφίσταται bullying

Ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ δήλωσε ότι η εξέλιξη «δημιουργεί τεράστια θλίψη, αλλά, εφόσον, είναι ένα μέτρο το οποίο κρίνει η Πολιτεία ότι θα προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, η Εκκλησία πάντοτε ταπεινώνεται», ενώ ο μητροπολίτης Θηβών Γεώργιος κάνει λόγο για bullying προς την Εκκλησία, παρά το γεγονός ότι είχαν ήδη πάρει μέτρα πρόληψης και ήταν πανέτοιμοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί για την προστασία του συνόλου.

Διαβάστε επίσης: Δείτε τις εγκαταστάσεις ιχνηλάτησης του κορωνοϊού στη ΓΑΔΑ (video)

Ακόμη κι αν για κάποιους η απόφαση της κυβέρνησης θεωρείται σωστή, ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε την κατάσταση ήταν λάθος. Θεωρήθηκε τουλάχιστον άκομψο να αφήνει την Εκκλησία να συνεδριάζει για πέντε και πλέον ώρες και να μη λάβει υπόψη της τις θέσεις της.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι φωνές που ισχυρίζονται ότι όλα αυτά ήταν προσυμφωνημένα και γι’ αυτό στο επίσημο ανακοινωθέν υπήρξαν πολύ προσεκτικές εκφράσεις, όπως, για παράδειγμα, ότι η ΔΙΣ «υποδεικνύει» τη λιτή τέλεση της θείας λειτουργίας, καθώς και ότι «υιοθετεί» όλα τα μέτρα που λαμβάνει άμεσα η ελληνική πολιτεία για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού και «το ίδιο θα πράξει σε οτιδήποτε άλλο υποδειχθεί», σε σχέση με την πορεία εξέλιξης του ιού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ οι εντάσεις που υπήρξαν μέσα στη συνεδρίαση, αλλά και εκτός αυτής, έγιναν για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για όλα τα δόγματα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ