Έντοντες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί στον ιατρικό κόσμο η εισαγωγή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος για τον προγραμματισμό ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Οι συμβεβλημένοι γιατροί εκφράζουν την αντίθεσή τους, υποστηρίζοντας ότι η πλατφόρμα εξυπηρετεί κυρίως τις δημόσιες δομές και δυσχεραίνει το έργο των ιδιωτών. Οι ανησυχίες τους εστιάζονται σε ζητήματα όπως η αδυναμία ευελιξίας στη διάρκεια των ραντεβού, η επιβάρυνση από την ηλεκτρονική γραφειοκρατία, καθώς και οι οικονομικές και λειτουργικές δυσκολίες που προκύπτουν από την υποχρεωτική χρήση του συστήματος.
Χθες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη με τους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ από όλες τις περιοχές της χώρας, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η αποχή από την χρήση της νέας πλατφόρμας.
«Δεν είναι εφικτή η ειδική διαμόρφωση της διάρκειας των ραντεβού ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ασθενούς. Η ηλεκτρονική γραφειοκρατία λειτουργεί εις βάρος του χρόνου ιατρικής εξέτασης του ασθενούς. Τα κλεισμένα ηλεκτρονικά ραντεβού δεν αφήνουν περιθώριο για την εξυπηρέτηση των χρόνιων ασθενών του ιατρείου, σε τακτική ή έκτακτη βάση. Η απαραίτητη ολοήμερη γραμματειακή υποστήριξη εξανεμίζει πλήρως την πενιχρή αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ», αναφέρει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει:
«Σε αυτό το προκαθορισμένο περιβάλλον, κρίνεται αδύνατη η προτεραιοποίηση του ιατρού, ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς. Δεν καλύπτεται ο ψυχίατρος από την πιθανή επικινδυνότητα αγνώστων σε αυτόν, ψυχιατρικών ασθενών, οι οποίοι θα κλείνουν ηλεκτρονικό ραντεβού».
Κόλλησε χθες η πλατφόρμα
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι χθες το σύστημα «κράσαρε», πρώτη ημέρα λειτουργίας του, για τουλάχιστον 2–3 ώρες, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία γιατρών και ασθενών.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ), κ. Νίκος Πλατανησιώτης, αναφέρει ότι στη σύμβαση που έχουν υπογράψει οι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπεται ρύθμιση για την δέσμευση του ωραρίου.
Επίσης, ανέφερε ότι πολλοί γιατροί καταγγέλουν ότι «μη γνωστοί» πελάτες κλείνουν ραντεβού και δεν εμφανίζονται. «Αν από τα 7 ραντεβού που έχει μέσα στη μέρα ο γιατρός τα δύο δεν εμφανίζονται, χάνει την ημέρα του. Δεν θα έπρεπε να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ για τα χαμένα ραντεβου;», διερωτήθηκε.
Όπως επισημαίνει «χάνεται» η προσωπική σχέση του γιατρού με τον ασθενή, ενώ δημιουργείται πρόβλημα και με τους ηλικιωμένους που δεν μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους ηλεκτρονικά, επιβαρύνοντας επιπλέον τον γιατρό.
* :'( :'( :(………………..
Απορία:
Αφού αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα,σε συνδυασμό με την πενιχρή πράγματι αμοιβή,γιατί δεν παραιτούνται;
Άλωστε περιμένουν στην ουρά χιλιάδες νέοι γιατροί που δεν μπορούν να συνάψουν συμβάσεις,αφού οι παλαιότεροι συνάδελφοί τους (συνταξιούχοι ή μη )έχουν καλύψει τις θέσεις από το 2012.