Καθημερινές είναι οι εξελίξεις και οι αποκαλύψεις σχετικά με το κύκλωμα στην Πολεοδομία τη Ρόδου.
Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Δημοκρατική», η πρόταση κόλαφος της Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, Μαρίας Αγγελούδη δεν αφορά μόνο την καταβολή των εγγυήσεων για δύο εμπλεκόμενους που είχαν καταθέσει αίτημα για μείωση ή εξάλειψη των σχετικών ποσών αλλά και το «άνοιγμα» της υπόθεσης καθώς αναμένεται να κληθούν σε απολογία 21 πρόσωπα στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης.
Κεντρικό πρόσωπο ο 57χρονος πρώην διευθυντής της υπηρεσίας, ο οποίος είχε προσαχθεί από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. στην αρχή της έρευνας αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος.
Σύμφωνα με την κ. Αγγελούδη, ο 57χρονος είχε προχωρήσει στη νομιμοποίηση πολλών παραβάσεων που τελέστηκαν από υφιστάμενούς του στις οποίες είτε είχε και εκείνος εμπλοκή ή απλά αδιαφόρησε.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πηγή η δικογραφία περιλαμβάνει τα παρακάτω περιστατικά που αφορούν τον 57χρονο:
- Εγκρίσεις οικοδομικών αδειών χωρίς έλεγχο
- Παρατυπίες σε φακέλους νομιμοποίησης αυθαιρέτων σε τουλάχιστον έξι υποθέσεις.
- Καταγγελίες πολιτών και υπηρεσιών χωρίς να υπάρξει συνέχεια
- Σχέση με συγκεκριμένα πρόσωπα της υπηρεσίας όπως τον βασικό κατηγορούμενο μηχανικό με τον οποίο είχε καθημερινή επαφή.
- Παροχή “άτυπης ασυλίας” καθώς δεν υπήρχε εσωτερικός έλεγχος καθώς και κυρώσεις.
Ο 57χρονος, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, όταν ήταν διευθυντής στην Πολεοδομία Ρόδου, συντηρούσε ένα παράτυπο σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών, οι οποίες, μάλιστα, δεν καταγράφονταν σε βιβλία και ήταν αόρατες από τον σχετικό έλεγχο.
Την ίδια στιγμή, στο σύστημα e-Άδειες διατηρούνταν αιτήσεις προεγκρίσεων και βεβαιώσεων όρων δόμησης σε εκκρεμότητα και ενεργοποιούνταν σε μεταγενέστερο χρόνο ώστε να βρίσκονται υπό ευνοικότερο καθεστώς. Μάλιστα, οι αιτήσεις χρησιμοποιούνται ακόμα από τα μέλη της οργάνωσης.
Σε τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν καταγραφεί επιβεβαιώνεται από δύο γυναίκες που κατηγορούνται επίσης πως τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιήθηκαν για την καταχώριση παράτυπων αδειών προέρχονταν από εκείνον.
Σε άλλες συζητήσεις γίνεται λόγος για χρηματικές συναλλαγές στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται. Τέλος κρίνεται σοβαρή η αναφορά ότι αφαίρεσε φακέλους οικοδομικών αδειών και βιβλία εγγραφής από την Υπηρεσία πριν φύγει, έγγραφα τα οποία δεν βρίσκονται πλέον.
Οι υπόλοιποι
Η Αντεισαγγελέας στην πρότασή της αναφέρει ότι οι 13 διώξεις που έχουν ήδη ασκηθεί αφορούν και τους 21 μη συλληφθέντες.
Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 29 έως 76 ετών (35χρονη, 49χρονη, 50χρονος, 37χρονος, 64χρονος, 76χρονος, 38χρονη, 34χρονη, 44χρονος, 59χρονος, 33χρονος, 56χρονος, 50χρονος, 29χρονος, 54χρονος, 36χρονη, 53χρονος, 61χρονος, 52χρονος, 61χρονος, 44χρονος) και περιλαμβάνουν εργολάβους, ξενοδόχους, επιχειρηματίες και μηχανικούς που ζητούσαν την έκδοση ή τακτοποίηση παράνομων οικοδομών.
(κεντρική φωτογραφία αρχείου)
Δείτε επίσης:
Κόλαφος η εισαγγελική πρόταση για το κύκλωμα της Πολεοδομίας Ρόδου