Παραμένει η ανησυχία στις Βούτες Ηρακλείου, με τους επιστήμονες και τις αρμόδιες Αρχές να διεξάγουν ενδελεχή έρευνα, με σκοπό να πέσει άπλετο «φως» στις ρηγματώσεις που προκλήθηκαν σε υποδομές, σπίτια και δημόσιους χώρους. Το χωριό έχει κηρυχθεί για έναν μήνα, δηλαδή έως τις 28 Μαΐου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πολιτική Προστασία, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο φαινόμενο, που έχει σπείρει τον φόβο στους κατοίκους.
Όπως εξήγησε νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, το φαινόμενο των ρηγματώσεων είναι πολυπαραγοντικό.
«Eχουμε να κάνουμε με αστάθεια των γεωλογικών σχηματισμών, πίεση στα πρανή και ένα έδαφος με σύσταση που έχει συντελέσει στην εκδήλωση των φαινομένων», ανέφερε, αρχικά και συνέχισε: «Τέτοια φαινόμενα αντιμετωπίζουμε πολλές φορές κάθε χρόνο σε οικιστικές μονάδες αλλά και σε άλλες περιοχές στον ελληνικό χώρο. Ο ελληνικός χώρος είναι ενεργός και από άποψη σεισμικότητας και από άποψη διαβρώσεων. Είναι ένας χώρος που εξελίσσεται και μέσα σε αυτή την εξέλιξη εντάσσονται αυτά τα φαινόμενα. Μόνο που σε αυτές τις περιοχές έχουμε να κάνουμε με οικιστικούς χώρους. Αυτό που κάναμε στις Βούτες Ηρακλείου είναι να χαρτογραφήσουμε την περιοχή και να δούμε στη συνέχεια τι ερευνητικές και τεχνικές εργασίες πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε τα ακριβή αίτια, να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου και στη συνέχεια να προτείνουμε κάποια έργα, που ενδεχομένως να είναι απαραίτητα».
Ο ίδιος έκανε σαφές πως τα έξι από τα σπίτια στα οποία έγινε αυτοψία εκκενώθηκαν μετά από σχετική εισήγηση των ειδικών, ενώ αναφέρθηκε και στα αίτια των ρηγματώσεων τονίζοντας πως μπορεί να είναι τα νερά από τους αγωγούς. Παρότι οι βροχοπτώσεις δεν ήταν ιδιαίτερα έντονες, η συσσώρευση 400 χιλιοστών νερού ήταν επαρκής ώστε να συμβάλει στη ρηγμάτωση του εδάφους. Κλείνοντας, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε πάντως ότι το φαινόμενο δεν σχετίζεται με σεισμική δραστηριότητα.