Την ώρα που η κατάσταση στις Βούτες μετατρέπεται σε θρίλερ για γερά νεύρα, με τις ρηγματώσεις να προκαλούν ανησυχία σε κατοίκους κι επιστήμονες, στο «φως» έρχεται η περίπτωση του οικισμού Μαγαρικάρι, με τις συνεχείς κατολισθήσεις να προκαλούν τεράστια προβλήματα εδώ και αρκετό καιρό.
Πρόκειται για ένα γεωλογικό φαινόμενο μεγάλης έντασης και διάρκειας, που απειλεί εδώ και χρόνια τον οικισμό Μαγαρικάρι του Δήμου Φαιστού στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές σε κτήρια, δημόσιους χώρους και δίκτυα. Το φαινόμενο, που αφορά σε συνεχείς κατολισθήσεις και ρηγματώσεις του εδάφους, εξελίσσεται με σταθερό ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά επιταχύνεται επικίνδυνα ύστερα από έντονες βροχοπτώσεις.
Κομβικό ρόλο στην επιδείνωση της κατάστασης φαίνεται να διαδραματίζει η υψηλή στάθμη του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ο οποίος φτάνει σχεδόν στην επιφάνεια του εδάφους, γεγονός που ενισχύει τη γεωλογική αστάθεια της περιοχής. Η σοβαρότητα της κατάστασης έχει κινητοποιήσει τις αρχές, ενώ αναμένεται από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας η κάθοδος στο χωριό του διακεκριμένου καθηγητή και προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιου Λέκκα, για αυτοψία και επιστημονική εκτίμηση.
Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που εκπονήθηκε από τον Δήμο Φαιστού, το φαινόμενο έχει επιφέρει «πολύ σοβαρές αστοχίες» σε κατασκευές κάθε τύπου. Από τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν σε συνολικά 80 κτίρια του οικισμού, διαπιστώθηκε ότι:
- Το 15% των κτιρίων (12 συνολικά) κρίθηκαν ακατάλληλα για χρήση, έχοντας υποστεί σοβαρές βλάβες.
- Το 60% (48 κτίρια) παρουσιάζουν σοβαρές έως πολύ σοβαρές ζημιές, ενώ έχουν ήδη γίνει εκτεταμένες επισκευές.
- Μόλις το 25% των κτισμάτων (20 κτίρια) δεν εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα.
Όπως υπογραμμίζεται, δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι στον οικισμό που να μην έχει υποστεί ρωγμές, με πολλά από τα σπίτια να έχουν ουσιαστικά εγκαταλειφθεί λόγω των εκτεταμένων φθορών. Οι επισκευές είναι συνεχείς, ωστόσο, όπως αναφέρεται στη μελέτη, παρατηρείται ότι μέσα σε δύο με τρία χρόνια οι ίδιες ρωγμές επανεμφανίζονται ή επεκτείνονται, ενώ καταγράφονται και νέες φθορές σε διαφορετικά σημεία των κτισμάτων.
Τα μέτρα του Δήμου
Ο Δήμος στα πλαίσια της διερεύνησης των εν λόγω φαινομένων, έχει προβεί στις κατωτέρω εργασίες:
– Εναέρια τρισδιάστατη φωτογραμμετρική αποτύπωση με drones σε έκταση 1000 στρεμμάτων με σκοπό τη διάκριση των ορίων της κατολίσθησης και των επιφανειακών ρωγμών.
– Διάτρηση ερευνητικών γεωτρήσεων εντός του οικισμού για τον προσδιορισμό του βάθους εκδήλωσης της κατολισθητικής κίνησης.
– Τοποθέτηση αποκλισιομέτρων εντός των εκτελεσθέντων γεωτρήσεων για την παρακολούθηση του ρυθμού εξέλιξης των κατολισθητικών φαινομένων και τον προσδιορισμό του βάθους του φαινομένου. Στο παρακάτω σχήμα παρουσιάζεται μετακίνηση σε βάθος 11,5 μέτρα.
Με βάση τις μέχρι σήμερα έρευνες η επιφάνεια ολίσθησης βρίσκεται σε βάθος που κυμαίνεται από 8 ως 15 μέτρα, ενώ ο όγκος των υλικών (μαζί με τα σπίτια) που μετακινούνται είναι της τάξης των 8.000.000 κυβικών μέτρων.
«Από τα ανωτέρω είναι φανερή η μεγάλη επικινδυνότητα που παρουσιάζει η περιοχή καθώς και η επείγουσα ανάγκη για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και τον σχεδιασμό και την κατασκευή μόνιμων έργων αποκατάστασης των κατολισθητικών φαινομένων στον οικισμό Μαγαρικαρίου με σκοπό τη διασφάλιση της μακροχρόνιας ευστάθειας του οικισμού» είναι το συμπέρασμα της μελέτης.
Δείτε επίσης: