Ευάλωτη η Ελλάδα σε κυβερνοεπίθεση!

Πόσο ασφαλής είναι η χώρα μας και πόσο «θωρακισμένες» είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις; Το black out στην Ιβηρική αποκάλυψε τα κενά ασφαλείας σε όλους τους τομείς

Must Read

Το φαιδρό πρόσωπο της σημερινής Ευρώπης επανήλθε ακόμα μία φορά στο προσκήνιο με το τρομακτικό blackout, που βύθισε τρεις χώρες της Ε.Ε. στο σκοτάδι (28/4/2025), για πολλές ώρες, τις δύο ολοκληρωτικά (Ισπανία, Πορτογαλία) και μέρος ακόμα μίας (Γαλλία). Οι Αρχές της Ισπανίας, που βρέθηκε στο επίκεντρο του φαινομένου, αποδίδουν το πρωτοφανές γεγονός σε ό,τι μπορεί να φανταστεί ανθρώπου νους, εκτός από την πραγματική αιτία.

  • Του Νίκ. Σταυρουλάκι – κυριακάτικη δημοκρατία

Τα σενάρια που έχουν διαρρεύσει οι ισπανικές Αρχές τα τελευταία 24ωρα στον Τύπο και αναμασούν τα ΜΜΕ σε όλες τις χώρες για το τι προκάλεσε το blackout είναι για γέλια και ο τρόπος που τα αναμεταδίδουν «αμάσητα» άσχετοι δημοσιολογούντες και τα φερέφωνά τους ανά την Ευρώπη για ακόμα περισσότερα. Ενδεικτικά κυκλοφορεί ότι:

– Το Σύστημα «Παραγωγής-Μεταφοράς-Διανομής-Κατανάλωσης (ΠΜΔΚ) της Ισπανίας, που πλέον έχει ενσωματώσει πολλές μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με πλήθος φωτοβολταϊκών διατάξεων, δέχθηκε πολλή ηλιακή ενέργεια και δεν την άντεξε. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν και αντηλιακά για τα φωτοβολταϊκά!

– Το πεπαλαιωμένο δίκτυο δεν αντέχει τις νέες τεχνολογίες!

– Οι ΑΠΕ από μόνες τους δεν μπορούν να υποστηρίξουν το δίκτυο μιας μεγάλης χώρας. Λες και οι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί της Ισπανίας περίμεναν τους δημοσιογράφους για να μάθουν πόσα GigaWatt «σηκώνουν» τα Συστήματα Διανομής…

– Ρωσικοί δορυφόροι έκαναν πρόβα τζενεράλε κυβερνοπολέμου και έριξαν το ισπανικό σύστημα, το οποίο, επειδή είναι διασυνδεδεμένο και με δίκτυα γειτονικών χωρών, παρέσυραν και τα γειτονικά Συστήματα στο χάος. Το αντιρωσικό μένος που επικρατεί σήμερα στην παρακμασμένη Ε.Ε. έφτασε μέχρις εκεί…

– Σε διάστημα πέντε δευτερολέπτων 15 GigaWatt ενέργειας «έπεσαν» (!) ξαφνικά από το δίκτυο της Ισπανίας, αναμετέδωσαν εγχώρια μέσα, επικαλούμενα δήλωση στο CNN ισπανικής κυβερνητικής πηγής. Το μέγεθος ισοδυναμεί με το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλωνόταν εκείνη τη στιγμή, βυθίζοντας στο σκοτάδι την Ιβηρική Χερσόνησο. Καλά «έπεσαν»…Μήπως χτύπησαν;

Στα ελληνικά τηλεοπτικά μέσα αναπτύχθηκαν παιδαριώδεις συλλογισμοί, όπως «στην Ελλάδα είμαστε σε καλύτερη μοίρα επειδή έχουμε δικτυακή διακλάδωση, δηλαδή δεν περνάει μόνο από έναν δρόμο η ενέργεια. Βεβαίως, η αγωνία πάντα υπάρχει»… Μα, και στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και τη Γαλλία διασυνδεδεμένα ήταν τα συστήματα, γι’ αυτό κατέρρευσαν συγχρόνως. Με άλλα λόγια «άρες, μάρες, κουκουνάρες» και ενώ επίσημο πόρισμα της ισπανικής κυβέρνησης για το αίτιο της καταστροφής δεν υπάρχει και αναμένεται. Αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και τα δεδομένα συγκεκριμένα. Ενα Σύστημα ΠΜΔΚ δεν πέφτει χωρίς αίτιο, ούτε με την επενέργεια μεταφυσικών δυνάμεων. Συνεπώς το αίτιο μπορεί να είναι: 

– Εσωτερικό, διότι το Σύστημα ΠΜΔΚ δεν άντεξε κάποιας μορφής αιφνίδια δυσλειτουργία (υπερφόρτωση ή βραχυκύκλωση) και με την επέκταση της βλάβης ως αποτέλεσμα του domino effect» κατέρρευσε…

– Εξωτερικό, ως αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης. Για παράδειγμα, εάν στο Σύστημα Ελέγχου (Σ.Ε.) του διασυνδεδεμένου δικτύου εισχωρήσει ιός που μεταφέρει ψευδή πληροφορία για βλάβη που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, το ίδιο το Σ.Ε. προσπαθεί να αποκαταστήσει τη fake βλάβη και καταρρέει…

Ολα αυτά καλά, όμως τι θα συμβεί εάν το δεδομένο συμβάν «χτυπήσει» σε καιρό κρίσης τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας; Το γεγονός ότι οι θεωρίες συνωμοσίας έφθασαν να κατηγορούν τους δορυφόρους του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συσκότιση σε τρεις χώρες της Ε.Ε. σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι υπαρκτό και εφικτό… και μπορεί να προσβάλει τα προηγμένα πλέον οπλικά συστήματα, πολύ περισσότερο όταν αυτά είναι μεταξύ τους διασυνδεδεμένα μέσω του internet, όπως οι πλατφόρμες F-35. Ο καθηγητής Ιστορίας και Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας εξηγεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι «τα προηγμένα αυτά οπλικά συστήματα είναι συνεχώς συνδεδεμένα στο διαδίκτυο για να κάνουν τη δουλειά που ξέρουν να κάνουν, και άχρηστα όταν είναι εκτός». Αρα; Το blackout σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία επηρέασε άμεσα και ταυτόχρονα τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Το φαινόμενο κράτησε πάνω από 12 ώρες. Τα φώτα έσβησαν σε πόλεις, χωριά, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Οχι σε συγκροτήματα όπου υπήρχαν γεννήτριες (νοσοκομεία), ενώ κινδύνεψαν ασθενείς που χρησιμοποιούσαν στα σπίτια τους μηχανήματα υποστήριξης (ηλεκτρικά μηχανήματα παροχής οξυγόνου, νεφελοποιητές κ.λπ.) και καταγράφηκαν και θάνατοι. Τα ATM δεν λειτουργούσαν ούτε οι φωτεινοί σηματοδότες. Το πρωί της επομένης η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί κατά 90% στην Ισπανία και σχεδόν σε όλη την Πορτογαλία, αλλά η σύγχυση παρέμεινε. Οσον αφορά τα αίτια, τόσο η πορτογαλική υπηρεσία κυβερνοασφάλειας όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κυβερνοεπίθεσης. Αντίθετα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Σάντσεθ άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ποιον να πιστέψουμε;

Εκτεθειμένα τα σύγχρονα οπλικά συστήματα

Με αυτά τα δεδομένα και με βάση το γεγονός ότι και η Ελλάδα σταδιακά ψηφιοποιείται, το επείγον ερώτημα που τίθεται είναι πόσο ασφαλής είναι η χώρα μας έναντι εξωτερικής εχθρικής κυβερνοαπειλής και ειδικότερα οι Ενοπλες Δυνάμεις που ακολουθούν τη «μόδα» και συνεχώς ψηφιοποιούνται. Οι στρατιωτικοί λένε ότι η «αναλογική Ελλάς» των προηγούμενων ετών ήταν σίγουρα ασφαλέστερη από την «ψηφιακή Ελλάδα» του σήμερα. Φέρνουν ως παράδειγμα το γεγονός ότι στα βομβαρδιστικά PHANTOM ουδείς μπορούσε να παρεμβληθεί στην πτήση και στα δεδομένα που είχε μπροστά του στα όργανα ο πιλότος. Ο στρατηγός εν αποστρατεία Ι. Ινζές αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι στην κρίση των Ιμίων τα αντιαεροπορικά συστήματα OSA AKM, ρωσικής κατασκευής της δεκαετίας του ‘60, λειτουργούσαν άψογα, χωρίς τις παρεμβολές του ηλεκτρονικού πολέμου που εφάρμοσαν φίλιες χώρες (ΗΠΑ) υπερασπιζόμενες τότε τουρκικά συμφέροντα.

Τώρα, όταν θα φθάσουν τα υποτιθέμενα super όπλα των Belharra και F-35 και οι στόλοι ψηφιοποιηθούν, πόσο εύθραυστη μπορεί να είναι η εθνική πολεμική ισχύς έναντι κυβερνοεπιθέσεων και στοχευμένων blackouts των εχθρών;

Οπως εξηγεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) και διευθυντής του εργαστηρίου Μηχανών Ευφυών και Κατανεμημένων Συστημάτων, με εξειδίκευση στον Κυβερνοπόλεμο, ηλεκτρολόγος μηχανικός Νικόλαος Παπαδάκης: «Οι Ε.Δ. με τα ολοένα και νεότερα οπλικά συστήματα είναι εξαιρετικά εκτεθειμένες σε κυβερνοπόλεμο και είναι πολύ εύκολο για τον εχθρό να παραχαράξει δεδομένα». Το γεγονός ότι δεν έχει συμβεί ακόμα κάποιο συμβάν είναι λόγω συγκυρίας και… τύχης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This