Στο προσκήνιο έρχεται για ακόμη μία φορά το Ηρώδειο, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, καθώς καταγράφηκε εργατικό ατύχημα, κατά τη διάρκεια προετοιμασιών για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών. Όπως έγινε γνωστό, εργαζόμενος έπεσε από ύψος, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γιώργος Γεννηματάς» με πολλαπλά κατάγματα.
Το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει με τον πλέον επώδυνο τρόπο τα κενά και τις παραλείψεις στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους θεάματος. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, Κώστας Κεχαγιόγλου, σε επιστολή του υπογραμμίζει ότι οι κανόνες ασφαλείας έχουν «ξεχειλώσει» επικίνδυνα, με αποτέλεσμα ο ανθρώπινος παράγοντας να βρίσκεται συχνά εκτεθειμένος σε σοβαρούς κινδύνους. Η επιστολή αυτή, περισσότερο από μια διαμαρτυρία, αποτελεί κραυγή αγωνίας και έκκληση για την άμεση θέσπιση ενός σύγχρονου και λειτουργικού πλαισίου προστασίας.
«Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το Φεστιβάλ Αθηνών για περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες του ατυχήματος, αλλά δεν κατέστη εφικτό», σημειώνει ο Κώστας Κεγαχιόγλου, επισημαίνοντας ότι: «Αναρωτιόμαστε αν το πολύ ατυχές περιστατικό που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του εργαζόμενου έχει δηλωθεί ως εργατικό ατύχημα και αν είχαν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας από τους αρμόδιους».
Η επιστολή-«κόλαφος»
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, «οι κανόνες ασφαλείας στο θέαμα και ακρόαμα έχουν ”ξεχειλώσει” και το βλέπουμε παντού».
«Το συγκεκριμένο ατύχημα στο Ηρώδειο είναι άλλο ένα ατυχές συμβάν σε μία σειρά ανάλογων περιστατικών που βλέπουμε πλέον συνέχεια. Δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και το αποτέλεσμα είναι να μετράμε πληγές, είτε σε γυρίσματα, είτε το δυστύχημα που έγινε στη Λυρική τον περασμένο Οκτώβριο. Κάτι πρέπει να γίνει για να σταματήσει αυτό το κακό. Ζητήσαμε ενημέρωση για το ατύχημα από το Υπουργείο Πολιτισμού, με το οποίο επικοινωνήσαμε πριν από λίγο, αλλά δεν έχουμε απάντηση μέχρι στιγμής», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ομοσπονδία και υπογραμμίζει:
«Παρακαλούμε να μεταβεί άμεσα κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας – της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, παρουσία των Σωματείων και της Ομοσπονδίας μας. Καθώς και να καταγράψει και να επιβλέψει την ανάρτηση βαρέων αντικειμένων σε μεγάλο ύψος έτσι ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Η Υγεία και η Ασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι για εμάς από τις μη διαπραγματεύσιμες πλευρές της εργασιακής σχέσης. Θέλουμε να τονίσουμε ότι ενόψει της θερινής σεζόν που πάντοτε είναι γεμάτη εργασίες στα φεστιβάλ και τους ανοιχτούς συναυλιακούς χώρους, τα μέτρα προστασίας και η αυτονόητη ασφάλιση των εργαζομένων οφείλουν να τηρούνται στο μέγιστο βαθμό».
Όπως εξηγούν οι αρμόδιοι, το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Στον ίδιο χώρο καταγράφηκε την προηγουμένη περίοδο ξανά αντίστοιχο περιστατικό. «Ο συνάδελφος που είχε το βαρύτατο ατύχημα στην Ε.Λ.Σ. τον Οκτώβριο ακόμα δεν έχει αναρρώσει. Σοβαρά περιστατικά έχουν συμβεί σε πολλά θέατρα και σε πολλά τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα. Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η αύξηση των περιστατικών είναι ραγδαία. Από πλευράς μας δεν θα κουραστούμε να το τονίζουμε ότι είναι άμεση η ανάγκη θεσμοθέτησης κανόνων κι ενός ελεγκτικού πλαισίου το οποίο θα συμβάλει στην πρόληψη συμβάντων που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των εργαζομένων, των καλλιτεχνών και του κοινού», τονίζει η ομοσπονδία και συνεχίζει:
«Είναι ανεπίτρεπτο, σε ένα περιβάλλον όπου η πίεση για όλο και πιο φαντασμαγορικά θεάματα αυξάνεται ραγδαία, τα πρωτόκολλα ασφάλειας να κινούνται βραδέως και να μην εξασφαλίζουν καμία προστασία. Την ίδια στιγμή μάλιστα που στη χώρα μας δυστυχώς έχουμε πολλά παραδείγματα από ατυχήματα τέτοιου είδους. Μπορούμε να πούμε ότι από τύχη έχουμε αποφύγει τα χειρότερα».
Κλείνοντας, στην επιστολή του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, Κώστα Κεχαγιόγλου, την οποία συνυπογράφει ο γενικός γραμματέας, Τάσος Κατοπόδης αναφέρεται: «Ζητάμε να υπάρξει ένα σύγχρονο, λειτουργικό και θεσμικά κατοχυρωμένο πλαίσιο ασφαλούς λειτουργίας στους χώρους θεάματος ακροάματος, τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων κι ενός ελεγκτικού πλαισίου το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη συμβάντων που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των εργαζομένων, των καλλιτεχνών και του κοινού».