Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης για τον κυοφορούμενο μαζικό επανεξοπλισμό της Γερμανίας, μία χώρας με εξαιρετικά προβληματικό ιστορικό μητρώο που προκάλεσε στο παρελθόν δύο παγκοσμίους πολέμους.
Με αφορμή την παρουσίαση της 5ης έκδοσης του πολύκροτου βιβλίου «Γιαβόλ» στα Ιωάννινα, επώνυμοι και απλοί πολίτες είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τον προβληματισμό τους για αυτή την εξέλιξη που δημιουργεί κινδύνους για την παγκόσμια ειρήνη.
Στην σχετική εκδήλωση που έγινε στο πνευματικό κέντρο «Δημήτρης Χατζής» υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών ανήμερα της 80ης επετείου της Νίκης κατά του Ναζισμού διακεκριμένοι ομιλητές σχολίασαν τις πρόσφατες εξελίξεις και αναφέρθηκαν με θερμά λόγια στο συγγραφικό έργο του αρθρογράφου της «Δημοκρατίας», Γιώργου Χαρβαλιά που περιέχεται στο βιβλίο «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια-Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία».
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε ο χαιρετισμός του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις φρικαλεότητες που υπέστη η Ηπειρος κατά την διάρκεια της Κατοχής από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής, εγκάλεσε τις πολιτικές ηγεσίες για την απροθυμία τους να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις και κυρίως το «Αναγκαστικό Δάνειο». Ο Μητροπολίτης Μάξιμος με μεστό και συγκροτημένο λόγο, εξέθεσε την ουσία του ζητήματος, επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές αξιώσεις είναι απαράγραπτες και νομικά ενεργές.

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε με μία βαρυσήμαντη ομιλία ο καθηγητής Ορθοπαιδικής, Παναγιώτης Σουκάκος, ένα «ιερό τέρας ευρυμάθειας», όπως χαρακτηρίστηκε από τον συγγραφέα του βιβλίου, Γιώργο Χαρβαλιά, που θεωρείται αυθεντία όχι μόνο στο γνωστικό του αντικείμενο, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς, μεταξύ των οποίων και η ιστορική έρευνα. Ο κορυφαίος αυτός επιστήμονας, στην ομιλία του με τίτλο «Συστράτευση στην Εντιμία της Ζωής-Κειμήλιο Αποτίμησης και Δικαίωσης της Ιστορικής Συνείδησης», ανέπτυξε την φιλοσοφική διάσταση της έννοιας του «χρέους» και δήλωσε συγκλονισμένος από τα τρομερά εγκλήματα που διεπράχθησαν από τους Γερμανούς στην διάρκεια της Κατοχής, κάποια από τα οποία αποτυπώνονται στα φωτογραφικά ντοκουμέντα που περιέχονται στην έκδοση του «Γιαβόλ».
Την ιστορική διάσταση του γερμανικού «συνδρόμου κυριαρχίας», ανέπτυξε ο γνωστός για την έρευνα του γύρω από την προσωπικότητα του εθνικού κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια, καθηγητής Ανδρέας Κούκος, καθηλώνοντας το ακροατήριο με τα επιχειρήματα του γύρω από την άμεση ανάγκη διεκδίκησης της οφειλής από την περίοδο της Κατοχής. Ο κύριος Κούκος δεν δίστασε με την σειρά του να ασκήσει σφοδρή κριτική στις κυβερνήσεις των ημερών μας που αποφεύγουν να εγείρουν το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο.

Στον επανεξοπλισμό της Γερμανίας και τους κινδύνους που αυτός εγκυμονεί αναφέρθηκε ο πρώην υφυπουργός οικονομικών Αντώνης Μπέζας, καυτηριάζοντας την σπουδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ταχθεί «στο μέτωπο των Προθύμων» και να πλειοδοτήσει στην αντιρωσική καμπάνια, περιφρονώντας το ιστορικό υπόβαθρο που συνδέει τον ελληνικό με τον ρωσικό λαό.
Τέλος ο συγγραφέας του βιβλίου, Γιώργος Χαρβαλιάς, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η σημερινή Γερμανία επιχειρεί να μονοπωλήσει την ευρωπαϊκή άμυνα και έδωσε το έναυσμα για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε με τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης.
Η παρουσίαση του «Γιαβόλ» στα Ιωάννινα οργανώθηκε από τις εκδόσεις ΠΕΔΙΟ και την ιστορική εφημερίδα «Πρωινός Λόγος», ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο εκδότης και διευθυντής, Γιάννης Κουτσολιόντος. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ιωαννιτών, καθηγητής ιατρικής, Μηνάς Πασχόπουλος και ο δήμαρχος Παραμυθιάς Αθανάσιος Ντάνης που τόνισε την ανάγκη να συμπεριληφθεί η ιστορική πόλη και επίσημα στον κατάλογο «μαρτυρικών τόπων» της Κατοχής.