Από το 2026 τίθεται σε εφαρμογή νέο αυστηρό σύστημα αξιολόγησης για τους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή έως τον Ιούνιο του 2025. Το νέο πλαίσιο εισάγει αυστηρές ποινές για όσους αρνηθούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία αξιολόγησης, ξεκινώντας από αφαίρεση δύο μηνιαίων μισθών και φτάνοντας έως και την απόλυση, σε περίπτωση υποτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, η μη συμμετοχή για πρώτη φορά στη διαδικασία αξιολόγησης θα επιφέρει ποινή αφαίρεσης δύο μισθών και η μη συμμετοχή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα οδηγεί σε παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης.
Το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή για πρώτη φορά με τη διαδικασία αξιολόγησης του 2025, η οποία θα διεξαχθεί το 2026. Η επαναλαμβανόμενη αποχή από την αξιολόγηση του 2026 (διεξαγωγή το 2027) θα ενεργοποιήσει τη δυνατότητα παραπομπής σε πειθαρχικό.
Δεν προβλέπεται αναδρομική ισχύς
Οι διατάξεις δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και δεν θα αφορούν περιπτώσεις μη συμμετοχής στην αξιολόγηση του 2024. Οι προβλεπόμενες ποινές θα ισχύουν αποκλειστικά για τη μη συμμόρφωση από την αξιολόγηση του 2025 και έπειτα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πλαίσιο των κυρώσεων δεν απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση. Το Σύνταγμα προβλέπει τη δυνατότητα απόλυσης δημοσίου υπαλλήλου για πειθαρχικά παραπτώματα, μέσω πειθαρχικών συμβουλίων που απαρτίζονται κατά τα δύο τρίτα από δημοσίους υπαλλήλους.
Η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει νέο πειθαρχικό κώδικα προς ψήφιση, πιθανότατα εντός του καλοκαιριού, που θα ορίζει ρητά τη μη συμμετοχή στην αξιολόγηση ως πειθαρχικό αδίκημα.
Σημειώνεται ότι, βάσει σχεδιασμού, τα πειθαρχικά συμβούλια που θα εξετάζουν αυτές τις υποθέσεις θα ενισχυθούν με στελέχη αποκλειστικής απασχόλησης, προερχόμενα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με στόχο την ταχύτερη και πιο θεσμικά κατοχυρωμένη λειτουργία τους.