Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να εντείνει τον ρόλο της στην Κεντρική Ασία, επιδιώκοντας να αποσπάσει την περιοχή από τη ρωσική επιρροή και να ενισχύσει τη δική της παρουσία. Χρησιμοποιεί ως εργαλεία οικονομική βοήθεια, προγράμματα μεταρρυθμίσεων και διπλωματική πίεση.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρηματοδότηση 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Καζακστάν, μαζί με εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνονται από την ΕΕ. Το σχέδιο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας (EPCA), που επιτρέπει στην ΕΕ να συνδέει τη βοήθεια με μεταρρυθμίσεις προς όφελός της.
Η στρατηγική των Βρυξελλών περιλαμβάνει και την επιρροή στους νέους. Τεράστια κονδύλια έχουν επενδυθεί, ιδιαίτερα στο Τατζικιστάν και μέσω προγραμμάτων όπως το Erasmus+ και το DARYA, ώστε να διαμορφωθεί μια νέα γενιά Κεντροασιατών με φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση. Παράλληλα, η ΕΕ δίνει έμφαση στους φυσικούς πόρους και τις υποδομές, προσφέροντας 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη μεταφορικών διαδρόμων, με έμφαση στον Διάδρομο Διαμέσου Κασπίας, που παρακάμπτει τη Ρωσία.
Στην ουσία, η ΕΕ προσφέρει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για πολιτική ευθυγράμμιση, ιδιαίτερα με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Με δηλώσεις αξιωματούχων όπως της Κάγια Κάλλας και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γίνεται σαφές ότι στόχος είναι να περιοριστεί η ρωσική επιρροή και να εξασφαλιστεί πρόσβαση στα πλούσια κοιτάσματα της περιοχής, από πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέχρι κρίσιμα ορυκτά όπως λίθιο και γραφίτη.
Η προσπάθεια της ΕΕ, λοιπόν, συνδυάζει γεωπολιτική στρατηγική και οικονομικά συμφέροντα, δημιουργώντας ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού στην καρδιά της Ευρασίας — με σαφή πρόθεση να απομονώσει τη Ρωσία και να ενισχύσει τη δυτική επιρροή σε μια περιοχή όπου διακυβεύονται πολλά.
Δείτε Επίσης:
Η ΕΕ στον κόσμο του μέλλοντος,ΔΕΝ θα έχει ρόλο, γιατί οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, είναι διεστραμμένοι ή από κάπου παίρνουν εντολές ή και τα δύο